Πριν από 55 χρόνια, στις 20 Δεκεμβρίου του 1966, ο Σαμ Σούλμαν και ένα γκρουπ άλλων μετόχων εξασφαλίζουν άδεια από το ΝΒΑ για τη δημιουργία ενός νέους franchise, που δεν ήταν άλλο από τους Σούπερ Σόνικς, που είχαν για έδρα το Σιάτλ.
Οι Σόνικς έδωσαν το παρθενικό τους παιχνίδι στο NBA στις 13 Οκτωβρίου του 1967, ενώ το 2008, αφού στο μεσοδιάστημα είχαν αλλάξει ιδιοκτησιακό καθεστώς αρκετές φορές, πωλήθηκαν σε ένα γκρουπ επενδυτών από την Οκλαχόμα έναντι 350 εκατ. δολαρίων και μετονομάστηκαν σε Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, αλλάζοντας φυσικά και έδρα.
Οι Σόνικς αποτελούν μία από τις πλέον αγαπητές ομάδες που έχουν υπάρξει στο NBA και πολλοί είναι οι ρομαντικοί που ονειρεύονται την επιστροφή τους στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη. Τον περασμένο Ιανουαρίου, οι ελπίδες για αναγέννηση των Σόνικς αναζωπυρώθηκαν, όταν ο Κομισάριος Άνταμ Σίλβερ εξωτερίκευσε τις σκέψεις για επέκταση και την προσθήκη δύο ακόμα ομάδων στη Λίγκα που θα ανεβάσουν το συνολικό αριθμό από τις 30 στις 32. Κάπως έτσι, το Σιάτλ, λόγω ιστορίας και το Λας Βέγκας, μια περιοχή την οποία το NBA συχνά επιλέγει για το Summer League και την προετοιμασία της Team USA, ξεπρόβαλλαν ως πιθανότεροι προορισμοί.
Βέβαια, οι πιθανοί επενδυτές θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη αν θέλουν να αποκτήσουν μια ομάδα στο NBA, αφού σύμφωνα με τα δημοσιεύματα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, θα πρέπει να καταβάλλουν το αστρονομικό ποσό των 2.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να κατοχυρώσουν ένα νέο franchise. Να υπενθυμίσουμε ότι η ακριβότερη αγοραπωλησία στο NBA ήταν αυτή των Μπρούκλιν Νετς από τον Μιχαήλ Προχόροφ στον Τζο Τσάι, που ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2019, έναντι 2.35 δισεκ. δολαρίων!
Η κορύφωση και οι παίκτες που ταυτίστηκαν με τους Σόνικς
Λαμπρότερη στιγμή στην ιστορία των Σιάτλ Σούπερ Σόνικς αποτελεί το ένα και μοναδικό πρωτάθλημα που κατέκτησαν το 1979, με προπονητή τον Λένι Ουίλκενς και MVP τον Ντένις Τζόνσον. Το δαχτυλίδι ήρθε μετά το 4-1 κόντρα στους Ουάσινγκτον Μπούλετς.
Το 1996 οι Σόνικς είχαν τα φόντα να στεφθούν εκ νέου πρωταθλητές, ωστόσο, βρήκαν στο διάβα τους τον Μάικλ Τζόρνταν και τους Σικάγο Μπουλς, που εκείνη τη σεζόν είχαν πετύχει το ρεκόρ με 72 νίκες και μόλις 10 ήττες στη regural season. Οι «ταύροι» επικράτησαν με 4-2 στη σειρά των τελικών και έκαναν την αρχή για το δεύτερο three-peat της ιστορίας τους.
Πέραν της κούπας, υπάρχουν και αρκετοί παίκτες που έχουν ταυτιστεί στη συνείδηση του κόσμου με τους Σόνικς. Ένας εξ 'αυτών ο Γκάρι Πέιτον, που κατέγραψε 999 συμμετοχές από το 1990 έως και το 2003, βρισκόμενος στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας.
Δεκατρία χρόνια, από το 1971 έως και το 1984, φόρεσε τη φανέλα των Σόνικς και ο Φρεντ Μπράουν, ο οποίος ήταν μάλιστα και αρχηγός της ομάδας τη χρονιά που κατέκτησε την κούπα. Το νούμερο “32” που φορούσε ο Μπράουν έχει αποσυρθεί από την ομάδα.
Μακρά θητεία (1989-97) είχε στους Σόνικς και ο Σον Κεμπ. Στις 6 δε από τις σεζόν που αγωνίστηκε στο Σιάτλ είχε μέσους όρους double-double.
Από τη λίστα των θρύλων των Σόνικς δεν μπορεί φυσικά να απουσιάζει ο Τζακ Σίκμα, πατέρας του Λουκ Σίκμα που αγωνίζεται τα τελευταία στην Euroleague με την Άλμπα Βερολίνου. Ο Τζακ ήταν ο βασικός σέντερ της championship team των Σούπερ Σόνικς και πρώτος ριμπάουντερ στην ιστορία του οργανισμού με 7.729. Παράλληλα, σε 715 συμμετοχές (1977-86) κατάφερε να σημειώσει 12.034 πόντους, ενώ η φανέλα με το “43” που φορούσε έχει επίσης αποσυρθεί.
Ο Ρέι Άλεν μπορεί να πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στους Μιλγουόκι Μπακς (1996-2003), μπορεί να κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο με τους Μπόστον Σέλτικς (2008) και με τους Μαϊάμι Χιτ (2013), ωστόσο, έρχεται ως εικόνα στο μυαλό των φανς και με τη φανέλα των Σόνικς, την οποία τίμησε από το 2003 έως και το 2007.
Έντονες είναι και οι αναμνήσεις του Ξαβιέ ΜακΝτάνιελς ως μέλος των Σόνικς, αφού στο Σιάτλ αγωνίστηκε τα πρώτα έξι χρόνια της καριέρας του (1985-91). Ο Αμερικανός φόργουορντ πέρασε και από την Ελλάδα, αγωνιζόμενος με τον Ηρακλή τη σεζόν 1995-96.
Τελευταίος, αλλά όχι καταϊδρωμένος, ο Κέβιν Ντουράντ, ο οποίος επελέγη στη δεύτερη θέση του draft το 2007 από τους Σόνικς και έδειξε με το «καλημέρα» ότι είναι παίκτης για μεγάλα πράγματα, κερδίζοντας το βραβείο του rookie της χρονιάς, μετρώντας 20.3 πόντους, 4.4 ριμάουντ και 2.4 ασίστ κατά μέσο όρο. Αυτή ήταν και η τελυταία χρονιά ύπαρξης των Σόνικς, προτού μετατραπούν σε Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ.
www.bnsports.gr