Ένας εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών στην ιστορία του αθλήματος, ο Γιόχαν Κρόιφ, πρόσφερε τον Μάϊο του 1983 μία από τις πιο σημαντικές στιγμές στα μεταγραφικά σήριαλ. Η μάχη της Φέγενορντ να τον αποκτήσει, εξελίχθηκε σε μία προσωπική προσέγγιση του Ολλανδού αστέρα εξαιτίας του… Άγιαξ. Οι τρεις απόπειρες, το νταμπλ και ο χαμός που προκάλεσε η μεταγραφή.
Ο Μάρτιν Μπρέμερ άλλαξε την παγκόσμια ιστορία του ποδόσφαιρο…
Στα μέσα της δεκαετίας του ’60, η Φέγενορντ ήταν η κορυφαία δύναμη της Ολλανδίας. Η πρώτη ολλανδική ομάδα στην ιστορία που κατέκτησε ευρωπαϊκό τίτλο, ήταν έτοιμη για την μεγαλύτερη αρπαγή. Συγκεκριμένα, ο Γιόχαν Κρόιφ, από την ηλικία των 17 ετών είχε αποδείξει πως θα αλλάξει όλο το ποδόσφαιρο. Ο νεαρός άσος ανήκε στον Άγιαξ αλλά στη Φέγενορντ είχαν σχεδιάσει την αρπαγή του.
Οι άνθρωποι της ομάδας θα περιμέναν τον Κρόιφ στην αποβάθρα και θα τον συνόδευαν ώστε να τον πείσουν να υπογράψει στον σύλλογό τους. Η διαφορά με τον Άγιαξ είναι πως το σύνολο της Ρότερνταμείχε καλύτερη οικονομική κατάσταση και ήξερε ακριβώς πως να πείσει έναν ποδοσφαιριστή. Ωστόσο, κανείς δεν είχε υπολογίσει τον Μάρτιν Μπρέμερ.
Ο παράγοντας του Άγιαξ είχε μάθει για το σχέδιο και έκανε την κατάλληλη… «χαλάστρα». Πήγε ο ίδιος στην αποβάθρα και… παρέλαβε τον Κρόιφ, αφήνοντας τον Μπρουξ και τους υπόλοιπους της Φέγενορντ να κοιτούν να απομακρύνεται το μεγαλύτερο ταλέντο της χώρας. Έτσι, ξεκίνησε η ιστορία του «Ιπτάμενου Ολλανδού» όπως την ξέρουμε.
Άγγιξε το… όνειρο αλλά τα χάλασε η Μπαρτσελόνα!
Το καλοκαίρι του 1970, ο Γιόχαν Κρόιφ είχε καταφέρει να μεταφέρει τον μύθο του στις εξέδρες της Ευρώπης. Ο Ολλανδός άσος είχε εξελιχθεί στον καλύτερο ποδοσφαιριστή του Άγιαξ και σκορπούσε τον τρόμο στο ολλανδικό πρωτάθλημα. Η Φέγενορντ από την άλλη, είδε τον Όβε Κίντβαλ να αποχωρεί για να επιστρέψει στην χώρα του. Έτσι, ο διάδοχός του καθρεφτίστηκε στον Γιόχαν Κρόιφ, με τους ανθρώπους της ομάδας να θεωρούν την κατάλληλη στιγμή για να χτυπήσουν.
Υπήρχε ένα βασικό εμπόδιο. Ο Άγιαξ ήταν σύμφωνος να δώσει τον ποδοσφαιριστή, μόνο σε ομάδα του εξωτερικού και έναντι 550 χιλιάδων ευρώ (1,2 εκατ. γκίλντερς). Η Φέγενορντ δεν μπορούσε να προχωρήσει στην απόκτησή του, ακόμα και αν είχε έρθει σε συμφωνία με τον ίδιο τον παίκτη. Τελικά, η Βάρεγκεμ από το Βέλγιο μπήκε στο κόλπο, με τον ρόλο του «δορυφόρου» ώστε να αποκτήσει τον Κρόιφ, να εκμεταλλευτεί για ένα διάστημα τις δυνατότητές του και έπειτα, να τον πάρει ο ολλανδικός σύλλογος.
Κάπου εκεί εμφανίστηκε η Μπαρτσελόνα, η οποία ήρθε σε απευθείας συμφωνία με τον Άγιαξ στο ένα εκατ. ευρώ, τα βρήκε με τον ποδοσφαιριστή, ξεπέρασε τον νόμο που είχε θέσει η κυβέρνηση για τους ξένους αθλητές και έτσι χάθηκε ξανά ο διεθνής άσος. Μία απώλεια, που έκανε και τους ανθρώπους της ομάδας να παρατήσουν μία και καλή τις προσπάθειες για απόκτηση του «Ιπτάμενου Ολλανδού».
Τρίτη και φαρμακερή με βοήθεια… Άγιαξ!
Τα χρόνια πέρασαν. Μετά από ένα πέρασμα στην Αμερική, έφερε τον Γιόχαν Κρόιφ επέστρεψε στην Ολλανδία για την δύση της καριέρας του. Ο Άγιαξ ήταν η ομάδα που του πρόσφερε συμβόλαιο και εκείνος, πιο ώριμος από ποτέ, μάγευε στον αγωνιστικό χώρο με απίστευτο τρόπο. Κατέκτησε το πρωτάθλημα της Ολλανδίας το 1981/82 και ήταν από τους μεγάλους πρωταγωνιστές του νταμπλ την αμέσως επόμενη σεζόν.
Κάπου εκεί, ένα τεράστιο «μπαμ» ήταν έτοιμο να σκάσει, χωρίς κανείς να το περιμένει. Ο Χέραρντ Κέρκρουρ, πρόεδρος του Άγιαξ, είχε κάνει γνωστό πως δεν θέλει να ανανεώσει με τον Κρόιφ, καθώς τον θεωρούσε αλαζόνα αλλά και μεγάλο σε ηλικία (36 ετών) για να δώσει και άλλα χρήματα. Μία κίνηση που έκανε τον Κορ Κόστερ, να μιλήσει αμέσως στην Φέγενορντ. Ο πεθερός αλλά και μάνατζερ του Ολλανδού άσου ήταν ξεκάθαρος.
Η επιθυμία του διεθνή αστέρα, ήταν να υπογράψει στον σύλλογο του Ρότερνταμ. Στις 15 Μαΐου του 1983, η μεγαλύτερη «βόμβα» της δεκαετίας έσκασε. Ο «Ιπτάμενος Ολλανδός» και θρύλος του Άγιαξ, παρουσιάζεται ντυμένος στα χρώματα της Φέγενορντ. Το σοκ ήταν τεράστιο για όλες τις πλευρές. Από τη μία οι «προδομένοι» οπαδοί του Άγιαξ και από την άλλη, οι φίλοι της ομάδας του Ρότερνταμ που δεν ήθελαν τον μεγαλύτερο ποδοσφαιριστή των αντιπάλων.
«Φέγενορντ για πάντα, Κρόιφ ποτέ», ήταν ένα από τα δεκάδες συνθήματα που άκουγε ο ίδιος όποτε πατούσε στο στάδιο της Φέγενορντ. Βέβαια, η προσέλευση αυξήθηκε κατά 8 με 9 χιλιάδες θεατές στις εξέδρες, την ίδια στιγμή που ο Άγιαξ έδειξε την… δύναμη του, διασύροντας την ομάδα του Ρότερνταμ με το ευρύ 8-2 (!). Εκεί, ήταν που Κρόιφ και Φέγενορντ, είδαν πως ο κοινός τους στόχος, ήταν να σταματήσουν τον «Αίαντα».
Η «σκληρή» απάντηση…
Το 8-2 ήταν η προτελευταία ήττα για την ομάδα του Λίμπρεχτς, ο οποίος στον δεύτερο γύρο, ετοίμασετόσο καλά την ομάδα ώστε να επικρατήσει στο ντέρμπι με 4-1 (!), ενώ λίγους μήνες νωρίτερα, τον είχε αποκλείσει από το κύπελλο. Στο φινάλε της σεζόν, ο Γιόχαν Κρόιφ είχε δώσει την απάντησή του με τον καλύτερο τρόπο.
Η Φέγενορντ όχι απλώς κατακτάει το πρωτάθλημα αλλά και το νταμπλ της χώρας, με τον Ολλανδού άσο ως τον πρωταγωνιστή σε αυτή την επιτυχία. Μόλις τα κατάφερε, η ομάδα του Ρότερνταμ έκανε πρόταση ανανέωσης στον Κρόιφ, όμως σε ηλικία 37 ετών, ο διεθνής άσος αποφάσισε να «κρεμάσει» τα παπούτσια του, δείχνοντας πως ήθελε απλώς να… αποδείξει σε κάποιους πως η μπογιά του δεν είχε περάσει. Μάλιστα, το 1985 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του «Αίαντα».
www.bnsports.gr