H υπέροχη κίνηση των συλλόγων της Serie A, εν έτει 1995, ήταν το αποτέλεσμα ενός γεγονότος τραγικού και συνάμα διόλου άγνωστου, στην ελληνική πραγματικότητα.
Κι όμως συνέβη και παρότι σαν κίνηση ήταν υπέροχη, ευχή όλων θα ήταν να μην υπήρχε ποτέ η αφορμή για να γίνει! Αν και δυστυχώς, το πρόβλημα παραμένει τόσο επίκαιρο, εντός κι εκτός ιταλικών συνόρων.
In January 1995, Genoa fan Vincenzo Spagnolo was stabbed to death in a skirmish with Milan ultras
— Calcio England (@CalcioEngland) November 5, 2022
The next matchday was used to highlight the scourge of violence in Italian football
Rivals swapped their kits…temporarily
? 1/12 pic.twitter.com/g1Q56m5wFA
Στις 29 Ιανουάριου του 1995, ο 24χρονος οπαδός της Τζένοα, Βιντσέντσο Σπανιόλο, μαχαιρώνεται σε συμπλοκή με οπαδούς της Μίλαν, λίγο πριν το ντέρμπι ανάμεσα στις δύο ομάδες. Αργότερα, εντός της ίδιας ημέρας, αφήνει την τελευταία του πνοή στο χειρουργείο.
Η είδηση φτάνει στα «αυτιά» των δύο ομάδων, μετά το τέλος του πρώτου ημιχρόνου. Η απόφαση είναι κοινή: το ματς δεν συνεχίζεται! Παράλληλα, η ιταλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία αποφασίζει την αναβολή όλων των εθνικών αθλητικών γεγονότων, για το επερχόμενο Σαββατοκύριακο. Οι σύλλογοι της Serie A, όμως, προχωρούν σε μία ακόμα ιδιαίτερη κίνηση, που έμελλε να μείνει στην ιστορία.
Με την επανέναρξη των αγώνων, αποφασίζουν να κάνουν την είσοδό τους στον αγωνιστικό χώρο, φορώντας ο ένας τη φανέλα του άλλου. Κάπως έτσι, μία τραγική αφορμή, μία στυγνή δολοφονία, χαρίζει στον φωτογραφικό φακό, εικόνες που μόνο με... photoshop θα έβλεπε κανείς.
#ASRoma v #Inter
— Calcio England (@CalcioEngland) November 5, 2022
Each club walked out onto the pitch in their rivals’ jerseys, before swapping ahead of kick-off
One-club-men Giuseppe Bergomi and Francesco Totti could not have looked more out of place at the Olimpico
2/12 pic.twitter.com/f8voIGaHFy
#ACMilan v #Cagliari
— Calcio England (@CalcioEngland) November 5, 2022
Another one-club man, Franco Baresi…in a Cagliari shirt, causing us to re-appraise everything we thought we knew about the world
4/12 pic.twitter.com/UH3jwUUHwE
Το μήνυμα στάλθηκε, αλλά ποτέ δεν παραλήφθηκε στην ουσία. Η βία δεν έπαψε να μαστίζει το ιταλικό ποδόσφαιρο.
Ο παραλληλισμός με τα «εν οίκω» αναπόφευκτος, έστω κι αν το πιο πρόσφατο θύμα τυφλού οπαδικού μίσους στην Ελλάδα, ο Άλκης Καμπανός, δολοφονήθηκε. Δεν συμμετείχε σε οποιαδήποτε συμπλοκή.
Εννέα μήνες μετά τον θάνατο ενός 19χρονου παιδιού, νιώθουμε ευλογημένοι, που στο ματς του Σαββάτου (05/11) ανάμεσα σε Ατρόμητο και Άρη, δεν υπήρξε νέα προσθήκη σε αυτόν τον θλιβερό κατάλογο.
Στο 19ο λεπτό, άπαντες χειροκρότησαν στη μνήμη του αδικοχαμένου Άλκη. Είκοσι έξι λεπτά αργότερα, κατά τη διάρκεια της ανάπαυλας, μικρή ομάδα ατόμων εκτόξευε -ανενόχλητη- συνεχόμενα πυροτεχνήματα (!) εις βάρος των φιλοξενούμενων οπαδών, για -τουλάχιστον- τρία λεπτά!
Το γεγονός πως την επόμενη ημέρα για το ελληνικό πρωτάθλημα ήταν απλώς... Κυριακή και οι ομάδες δεν χρειάστηκε να προχωρήσουν σε κάποια ανάλογη κίνηση, ήταν θέμα χιλιοστών.
Αλλά αν το πρόβλημα κρυφτεί ξανά κάτω από το χαλί; Το μέλλον θα στηριχτεί ξανά στην τύχη και στη λογική της «κακιάς στιγμής»;
Κρίνοντας από την απόφαση να παιχτεί ποδόσφαιρο, σαν να μην συνέβη τίποτα, μία ημέρα μετά τη δολοφονία ενός παιδιού, μάλλον ναι...
Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr