Μια μέρα σαν σήμερα, στις 2 Νοεμβρίου του 1988, ο Νίκος Αναστόπουλος αγωνίστηκε για τελευταία φορά με τη φανέλα της εθνικής μας ομάδας.
Μια σπουδαία καριέρα!
Γεννημένος στη Δάφνη Αττικής (22 Ιανουαρίου 1958), έκανε τεράστια καριέρα με τη φανέλα του Ολυμπιακού, στον οποίο και αποσύρθηκε το 1993.
Αγωνίστηκε 17 χρόνια, στα οποία κατέκτησε 4 πρωταθλήματα και 4 κύπελλα Ελλάδος (το ένα με τον Πανιώνιο), ενώ ισάριθμες φορές (4) αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της λίγκας.
Συνολικά, με τα όσα έχουν καταγράφει, μέτρησε 179 γκολ σε 425 συμμετοχές με τις φανέλες του Πανιώνιου, Ολυμπιακού, της Αβελίνο και του Ιωνικού Νίκαιας.
Το πιο σημαντικό επίτευγμα ωστόσο, συναντάται σε επίπεδο εθνικής ομάδας.
Το ντεμπούτο, το πρώτο γκολ και το ιστορικό τέρμα με την Εθνική!
Από μικρή ηλικία το ταλέντο του «Αναστό» ήταν αδιαμφισβήτητο. Γιαυτο δεν προκάλεσε καμία εντύπωση το γεγονός πως «χρίστηκε» διεθνής μόλις τα 19 του. Βέβαια το ντεμπούτο ήταν οδυνηρό, καθώς η Ελλάδα διασύρθηκε με 6-1 από τη Ρουμανία (21 Σεπτεμβρίου 1977).
Τρία χρόνια μετά ήρθε το πρώτο γκολ. Σε φιλική αναμέτρηση με την Κύπρο τον Γενάρη του 1980, ο Αναστόπουλος σκόραρε με κεφαλιά. Αυτό ήταν το πρώτο από τα έξι συνολικά τέρματα που πέτυχε με το κεφάλι.
Βέβαια, το σπουδαιότερο γκολ του είναι κατά πολλούς εκείνο στο Κύπελλο Εθνών Ευρώπης, λίγο αργότερα την ίδια χρονιά. Στην ήττα με 3-1 από την Τσεχοσλοβακία, ο νεαρός -τότε- επιθετικός είχε ισοφαρίσει προσωρινά σε 1-1 (13’), πετυχαίνοντας έτσι το πρώτο γκολ της Εθνικής σε τελική φάση διοργάνωσης!
Πρώτος σκόρερ στην ιστορία της «γαλανόλευκης»!
Ο «μουστάκιας» διατηρεί μέχρι σήμερα μια πρωτιά που πριν λίγα χρόνια -όπως έλεγε και ο ίδιος- φαινόταν ότι θα χάσει. Ο Έλληνας κυνηγός σκόραρε 29 γκολ σε 74 ματς με την Εθνική. Αυτή η επίδοση τον κατατάσσει στην πρώτη θέση των σκόρερ όλων των εποχών.
Δεύτερος στη λίστα με 25 τέρματα (88 συμμετοχές) έρχεται ο Άγγελος Χαριστέας, ενώ την τριάδα συμπληρώνει ο Φάνης Γκέκας με 24 σε 78 παιχνίδια.
Το τρομερό ξεκίνημα του Κώστα Μήτρογλου με το εθνόσημο στο στήθος σου έδινε την εντύπωση πως ίσως καταφέρει να ξεπεράσει τον «Αναστό». Ωστόσο ο επιθετικός από την Καβάλα έχει μείνει στα 17 γκολ (65 ματς).
Ο αρχηγός που έγινε «σήμα» της «Αθλητικής Κυριακής»
Δεν είναι όμως μονάχα τα γκολ. Ο Αναστόπουλος υπήρξε ηγέτης, πραγματικός αρχηγός της «γαλανόλευκης». Φόρεσε το περιβραχιόνιο στα 46 από τα 74 ματς που αγωνίστηκε.
Ήταν σημαντικός σε αρκετές προκριματικές φάσεις, ενώ πολλά γκολ του παραμένουν αξιομνημόνευτα.
Ένα από αυτά ήταν εκείνο κόντρα στην Ουγγαρία. Στις 12 Νοεμβρίου του 1986, η Ελλάδα υποδέχτηκε τους Ούγγρους για την προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 1988.
Με μια τρομερή ενέργεια -δίχως να ακουμπήσει τη μπάλα- άφησε πίσω του 2 αμυντικούς, πέρασε τον επερχόμενο τερματοφύλακα και σκόραρε για το 2-0 (65’). Το γκολ αυτό για χρόνια ήταν το «σήμα» της πιο ιστορικής αθλητικής εκπομπής, της «Αθλητικής Κυριακής».
Το «αντίο» εκεί όπου άρχισαν όλα!
Όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν. Έτσι λοιπόν και η προσφορά του Νίκου Αναστόπουλου στην Εθνική μας έφτασε στο τέλος της.
Στις 2 Νοεμβρίου του 1988, στο Βουκουρέστι, στην πόλη που 11 χρόνια πριν είχε τιμήσει το εθνόσημο για πρώτη φορά, ο «Αναστό» είπε «αντίο» στην Εθνική μας.
Η Ρουμανία πήρε τη νίκη (3-0) σε ένα παιχνίδι για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 1990 και ο Αναστόπουλος φόρεσε για 74η και τελευταία φορά τη «γαλανόλευκη».
Ο άνθρωπος-γκολ της Εθνικής Ελλάδος άφησε πίσω του μια τεράστια κληρονομιά, ενώ άνοιξε τα σύνορα για τους συναδέλφους του, αφού η μεταγραφή του στην ιταλική Αβελίνο το 1987 τον έκανε τον πρώτο γηγενή Έλληνα ποδοσφαιριστή που αγωνίστηκε σε ένα από τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης!
Μανώλης Μακρόπουλος