Το Ολυμπιακό Στάδιο Αθηνών έχει συνδυαστεί με μεγάλες ποδοσφαιρικές βραδιές, ωστόσο ο αρχικός του «προορισμός» ήταν άλλος. Μία μέρα σαν σήμερα πριν 40 χρόνια, άνοιξε τις «πύλες» του για το ποδόσφαιρο και κανείς δεν μπορούσε τότε να φανταστεί τι στιγμές θα διαδραματίζονταν στον αγωνιστικό του χώρο!
Στο μυαλό της νεότερης γενιάς φιλάθλων το ΟΑΚΑ αποτελεί το Νο.1 ποδοσφαιρικό στάδιο, ένα στολίδι, το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα, που έχει φιλοξενήσει κορυφαίες ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις. Από τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1983, έως αυτόν της Λίβερπουλ και της Μίλαν το 2007 στη νεότερη μορφή του θεσμού ως Champions League, αλλά και στις «μαγικές» βραδιές των ελληνικών ομάδων στο τερέν του!
Το ποδοσφαιρικό ταξίδι του σταδίου ξεκινά στις 15 Σεπτεμβρίου του 1982, λίγους μήνες πριν έρθει το Αμβούργο του Ερνστ Χάπελ για δεύτερη φορά στην ελληνική πρωτεύουσα, για να σηκώσει το βαρύτιμο τρόπαιο στον αθηναϊκό ουρανό!
Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τη σουηδική Έστερ, στο πρώτο παιχνίδι ποδοσφαίρου που φιλοξένησε το ΟΑΚΑ, έστω κι αν οι πολιτικές εξαγγελίες ανέφεραν πως αυτό δεν θα συνέβαινε ποτέ!
Ολυμπιακός-Έστερ και το ΟΑΚΑ εγένετο… στάδιο ποδοσφαίρου!
Σε ένα κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο, με περίπου 75.000 κόσμου στις εξέδρες, είχαν φιλοξενηθεί λίγους μήνες πριν οι Πανευρωπαϊκοί αγώνες στίβου, όπου το χρυσό μετάλλιο της Άννας Βερούλη στο ακόντιο και το χάλκινο της Σοφίας Σακοράφα, αποτέλεσαν ένα σύγχρονο ελληνικό «θαύμα»!
Παρά τις εξαγγελίες του Κίμωνα Κουλούρη, πως το στάδιο θα φιλοξενούσε αποκλειστικά παιχνίδια του στίβου και όχι ποδοσφαιρικά ματς, διαψεύστηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1982!
Ο Ολυμπιακός του Αλκέτα Παναγούλια υποδέχθηκε τη σουηδική Έστερ, στο πλαίσιο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, της οποίας επικράτησε με 2-0, με τα γκολ των Αναστόπουλου (10’) και Κοκολάκη (47’). Ο θρυλικός «μουστάκιας» του ελληνικού ποδοσφαίρου υπήρξε ο πρώτος που πέτυχε γκολ στο ΟΑΚΑ και παρά την ήττα των «ερυθρολεύκων» στη Σουηδία με 1-0, η πορεία τους έμελλε να έχει συνέχεια.
Σχεδόν καρμικά, η επόμενη ομάδα που επισκέφτηκε το στάδιο ήταν το Αμβούργο του Ερνστ Χάπελ στις 3 Νοεμβρίου του 1982. Ο Ολυμπιακός υποδέχθηκε τους Γερμανούς, στον απόηχο του εις βάρος του 1-0 από την πρώτη αναμέτρηση, και παρά την προσέλευση-ρεκόρ στο ΟΑΚΑ, δεν τα κατάφερε, αφού ηττήθηκε με 0-4!
Η προφητεία του Χάπελ μετά το ματς, πως θα επιστρέψει στην Αθήνα σε λίγους μήνες για τον τελικό της διοργάνωσης έγινε πράξη! Με ηγέτες του Φέλιξ Μάγκατ και Χερστ Χρούμπες, γύρισε στη χώρα μας στις 25 Μαΐου του 1983, όπου και κέρδισε με γκολ του πρώτου τη 1-0 τη Γιουβέντους για να ανεβάσει το Αμβούργο στην κορυφή της Ευρώπης!
Οι βλέψεις για το Μουντιάλ του 1990 που έμειναν στο χαμόγελο του Αρτέμιο Φράνκι!
Στην επίσημη δεξίωση του τελικού του 1983, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του τελικού και Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Κίμωνας Κουλούρης, δήλωσε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να φιλοξενήσει το Μουντιάλ του 1990, μετά την επιτυχημένη διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Στίβου, εφόσον το ΠΑΣΟΚ έμενε στην εξουσία και ζήτησε τη βοήθεια του τότε προέδρου της UEFA, Αρτέμιο Φράνκι.
Αυτός απάντησε με ένα χαμόγελο, αφού η χώρα του η Ιταλία υπήρξε το μεγάλο φαβορί και ήταν η χώρα που, εν τέλει, το φιλοξένησε.
Ωστόσο, το ΟΑΚΑ και η χώρα μας κατά συνέπεια, δεν στερήθηκαν τις μεγάλες ποδοσφαιρικές βραδιές ομάδων εντός και εκτός ελληνικών συνόρων.
Οι μεγάλες ευρωπαϊκές βραδιές στο ΟΑΚΑ
Η συζήτηση ξεκινά, προφανώς, από τους τέσσερις ευρωπαϊκούς τελικούς που φιλοξένησε το Ολυμπιακό Στάδιο, αλλά συνεχίζεται από τις μεγάλες νίκες των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη. Από τον τελικό του Αμβούργου με τη Γιουβέντους το 1983, έως την επική ανατροπή του Παναθηναϊκού επί της Ρόμα το 2010.
Η λίστα βεβαίως είναι ατελείωτη, αφού στο ίδιο γήπεδο έλαβε χώρα ο ημιτελικός του Παναθηναϊκού με τη Λίβερπουλ το 1985 (ήττα με 0-4) για το Κύπελλο Πρωταθλητριών, αλλά και αυτός με τον Άγιαξ το 1995 (ήττα με 0-3), με τον θεσμό να έχει μετονομαστεί σε Champions League.
Από την πλευρά του Ολυμπιακού θα μπορούσε να συμπεριληφθεί η ισοπαλία του με 1-1 απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης, στα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1993, όπως και ο επίπονος αποκλεισμός του από τους «8» του Champions League από τη Γιουβέντους έξι χρόνια μετά, με το γκολ του Αντόνιο Κόντε!
Ωστόσο, προτεραιότητα δόθηκε στις αναμετρήσεις που είχαν ευχάριστη κατάληξη για τους ελληνικούς συλλόγους, οι οποίες παρουσιάζονται με χρονική σειρά.
Είτε επειδή αποτέλεσαν μία μεγάλη νίκη, όπως αυτή της ΑΕΚ επί της μετέπειτα Πρωταθλήτριας Ευρώπης το 2007, Μίλαν, είτε επειδή έδωσαν ώθηση για ιστορικές προκρίσεις, όπως η νίκη του Ολυμπιακού επί του Άγιαξ το 1998, με το μυθικό ψαλιδάκι του Αλεξανδρή!
Αμβούργο – Γιουβέντους 1-0 (9’ Φέλιξ Μάγκατ)
Τελικός Κυπέλλου Πρωταθλητριών, 25 Μαΐου 1983
Άγιαξ – Λοκομοτίβ Λειψίας 1-0 (21’ Μάρκο φαν Μπάστεν)
Τελικός Κυπέλλου Κυπελλούχων, 13 Μαΐου 1987
Μίλαν – Μπαρτσελόνα 4-0 (22’ 45’ Μασάρο, 47’ Σαβίσεβιτς, 58’ Ντεσαγί)
Τελικός Champions League, 18 Μαΐου 1994
Μίλαν – Λίβερπουλ 2-1 (45’ 82’ Ιντσάγκι, 89’ Κάουτ)
Τελικός Champions League, 18 Μαΐου 2007
Ολυμπιακός – Άγιαξ 1-0 (38’ Αλεξανδρής)
3η αγωνιστική ομίλων Champions League, 21 Οκτωβρίου 1998
ΑΕΚ – Μίλαν 1-0 (32’ Ζούλιο Σέζαρ)
5η αγωνιστική ομίλων Champions League, 21 Νοεμβρίου 2006
Παναθηναϊκός – Ρόμα 3-2 (67’ Σαλπιγγίδης, 84’ Χριστοδουλόπουλος, 89’ Σισέ – 29’ Βούτσινιτς, 81’ πεν. Πιζάρο)
Φάση των «32» Europa League, 18 Φεβρουαρίου 2010
Φάνης Τσοκανάς