Retro Stories

Παναθηναϊκός – ΑΕΚ: Όταν ο Όσιμ αναγνώρισε την ανωτερότητα των παικτών του Μπάγεβιτς στο ντέρμπι του 1993 (video)

Παναθηναϊκός – ΑΕΚ: Όταν ο Όσιμ αναγνώρισε την ανωτερότητα των παικτών του Μπάγεβιτς στο ντέρμπι του 1993 (video)

11 Σεπτεμβρίου του 1993, ο Παναθηναϊκός φιλοξένησε την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ για την 4η αγωνιστική του πρωταθλήματος – Η νικήτρια «Ένωση», η κίνηση του Όσιμ και η κορυφή που πάτησαν οι «κιτρινόμαυροι» και δεν έπεσαν ποτέ ξανά από εκεί, εκείνη τη σεζόν

Σχετικά Άρθρα

Κύκλους κάνει η ζωή και πολλές φορές μας φέρνει ξανά μπροστά μας τα ίδια… Όχι ακριβώς τα ίδια, αλλά σίγουρα παρόμοια σκηνικά. 11 Σεπτεμβρίου σήμερα και το βράδυ έχουμε ντέρμπι στη Λεωφόρο. Παναθηναϊκός – ΑΕΚ για την 4η αγωνιστική της σεζόν 2022/23. Έχουμε… déjà vu. Δεν ξέρουμε αν θα έχουμε και το ίδιο σκορ. Αλλά το ίδιο ζευγάρι το ζήσαμε να παίζει ξανά σαν σήμερα το 1993. Πάλι 11 Σεπτεμβρίου ήταν. Πάλι Παναθηναϊκός – ΑΕΚ. Πάλι για την 4η αγωνιστική. Τότε ήταν στο ΟΑΚΑ. Απόψε στη Λεωφόρο. Τότε ήταν Σάββατο, τώρα είναι Κυριακή. Τότε νικήτρια ήταν η ΑΕΚ παίρνοντας το ματς με 1-2. Απόψε; Θα δούμε…
VASIIKI_2.jpg
Πέρασαν 29 χρόνια από εκείνο το βράδυ του ’93, όπου η ΑΕΚ κέρδιζε το ντέρμπι κόντρα στον Παναθηναϊκό και έδειχνε από πολύ νωρίς στη σεζόν ότι είναι το μεγάλο φαβορί για την τρίτη συνεχόμενη κατάκτηση του πρωταθλήματος. Πράγμα που έκανε στο φινάλε. Ηταν μία άλλη ΑΕΚ εκείνης της εποχής. Μία ΑΕΚ στρωμένη, μία ΑΕΚ πρωταθλήτρια, μία ΑΕΚ υπέροχη στο μάτι, όπως την είχε δημιουργήσει ο Ντούσαν Μπάγεβιτς. Ο βασικός ανταγωνιστής της Ένωσης τότε για τον τίτλο ήταν ο Παναθηναϊκός. Εκείνη η νίκη σε αυτό το ντέρμπι αποδείχθηκε σημαντική, καθώς από εκείνο το βράδυ μέχρι και το τέλος της σεζόν η ΑΕΚ δεν έπεσε ούτε μία φορά από την κορυφή! Πριν το ματς η ΑΕΚ είχε 7 βαθμούς στο πρωτάθλημα, όσους και ο Παναθηναϊκός με τον Αρη. Κερδίζοντας τον ΠΑΟ τον άφησε τους 7, η ΑΕΚ πήγε στους 10, ενώ ο Άρης είχε έρθει ισόπαλος 1-1 με τον Ηρακλή στο Χαριλάου.

Μόλις στο 10’, λοιπόν, ο Βασίλης Δημητριάδης έκανε το 0-1. Μετά από σουτ του Μιχάλη Βλάχου, πήρε το… ριμπάουντ, προλαβαίνοντας τον Βάντσικ και με σουτ άνοιξε το σκορ. Άμεση ήταν η απάντηση του Παναθηναϊκού. Κεφαλιά του Κριστόφ Βαζέχα στο 17’ και 1-1.

Στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου όμως η ΑΕΚ με τον Αλέξη Αλεξανδρή πήρε εκ νέου το προβάδισμα. Με καρφωτή κεφαλιά έκανε το 1-2 που ήταν και το τελικό σκορ. Μάλιστα, η Ένωση από το 59’ έμεινε με 10 παίκτες, λόγω αποβολής του Βάιου Καραγιάννη. Άντεξε όμως και μάλιστα έχασε τεράστιες ευκαιρίες στη συνέχεια για να πετύχει κι άλλο γκολ!

Η ΑΕΚ γενικά ήταν ανώτερη γενικά ήταν ανώτερη στο συγκεκριμένο παιχνίδι, κάτι που αναγνώρισε ο σπουδαίος Ίβιτσα Όσιμ. Ο προπονητής, τότε του Παναθηναϊκού, με τη λήξη του αγώνα περίμενε στη φυσούνα τους παίκτες της ΑΕΚ και τους χαιρέτησε δια χειραψίας έναν – έναν, αναγνωρίζοντας την απόδοσή τους και τη νίκη τους!

H κίνηση αυτή του Όσιμ οδήγησε τον, τότε, πρόεδρο της ΠΑΕ ΑΕΚ, Γιάννη Καρρά να σχολιάσει: «Τελικά δεν έφυγε χαμένος από το γήπεδο, γιατί κέρδισε την εκτίμησή μας». Μάλιστα, το ΕΘΝΟΣΠΟΡ της εποχής (που έβγαινε ως αθλητικό ένθετο μαζί με το «Έθνος» κάθε Δευτέρα) έγραφε, δια χειρός του δημοσιογράφου, Γιώργου Γαλάτση: «’’Ήταν μία κίνηση που προκάλεσε μεγάλη εντύπωση στις τάξεις των κίτρινων οι οποίοι απένειμαν δημόσια στον Οσιμ τον τίτλο του σερ μέσα στους πανηγυρισμούς τους. Ως διοίκηση, θέλουμε να συγχαρούμε αυτόν τον άνθρωπο που μας περίμενε για να μας δώσει συγχαρητήρια”, τόνισε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας της ΠΑΕ ΑΕΚ, Νίκος Στράτος». Μάλιστα, ο ίδιος ο Όσιμ στη συνέντευξη Τύπου παραδέχθηκε και δημόσια ότι «ο αντίπαλός μας νίκησε δίκαια και εμείς χάσαμε δίκαια». Εξω από το γήπεδο όμως υπήρχαν οπαδοί του Παναθηναϊκού όπου αποδοκίμασαν. «Μας έχετε αρρωστήσει, εμείς την πονάμε την ομάδα», ειπώθηκε από έναν οπαδό, για να απαντήσει ο Όσιμ, όπως έγραψε ο Τύπος της εποχής: «Εγώ στεναχωριέμαι περισσότερο από εσάς, γιατί το ποδόσφαιρο είναι όλη μου η ζωή».
ENTHETI_2_1.jpg

Αν και νωρίς στη σεζόν οι δυο ομάδες είχαν ήδη κοντραριστεί άλλες δυο φορές! Το συγκεκριμένο ντέρμπι πρωταθλήματος παίχθηκε μόλις τρεις ημέρες μετά από ένα αδιάφορο μεταξύ τους 2-2 στη Νέα Φιλαδέλφεια για τον όμιλο του Κυπέλλου Ελλάδας, ενώ είχε προηγηθεί και ο αγώνας του Σούπερ Καπ όπου ο Παναθηναϊκός είχε επικρατήσει 1-0. 

Η σύνθεση του ΠΑΟ (Ίβιτσα Όσιμ): Βάντσικ, Αποστολάκης, Καπουράνης (61’ Δώνης), Χριστοδούλου, Καλιτζάκης (75’ Φραντζέσκος), Μαυρίδης, Σαραβάκος, Αντωνίου, Νιόπλιας, Μαραγκός, Βαζέχα

Η σύνθεση της ΑΕΚ (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Ατματσίδης, Κοπιτσής, Καραγιάννης, Μανωλάς, Σαμπανάτζοβιτς, Μ. Βλάχος, Αλεξανδρής, Σαβέβσκι, Δημητριάδης (65’ Μ. Παπαδόπουλος) Σλίσκοβιτς (83΄Μητρόπουλος) Κασάπης

Θοδωρής Καρβουνιάρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0