Έζησε 96 χρόνια. Αποτέλεσε τον άνθρωπο που οι Άγγλοι είχαν «θεοποιήσει» μέχρι και το τελευταίο αντίο. Η Βασίλισσα Ελισάβετ ήταν κάτι ξεχωριστό για αυτούς και την δεδομένη χρονική στιγμή, ολόκληρη η Αγγλία έχει «βυθιστεί» στο πένθος. Είχε συνδεθεί με κάθε τι που αφορούσε τη Μεγάλη Βρετανία. Από τα κοινωνικά προβλήματα μέχρι το ποδόσφαιρο και από κρίσιμες αποφάσεις μέχρι και τον… κορονοϊό. Μία ομάδα όμως ήρθε σε πραγματική επαφή μαζί της. Η Άρσεναλ.
Η Βασίλισσα Ελισάβετ απεβίωσε το απόγευμα της Πέμπτης βυθίζοντας την Αγγλία στο πένθος, με την Άρσεναλ να είναι η μοναδική ομάδα που επί των ημερών του Αρσέν Βενγκέρ, του Τιερί Ανρί και του Ζιλμπέρτο Σίλβα, είχε κληθεί στο Παλάτι για γνωριμία και τσάι!
Όταν ακόμα ο Αλσατός προπονητής δεν είχε καν γκρίζα μαλλιά κι όταν οι «κανονιέρηδες» είχαν παγκόσμιους αστέρες στο ρόστερ τους, είχε φτάσει η πρόσκληση για την φιλοξενία στο Παλάτι και την γνωριμία με την Βασίλισσα Ελισάβετ.
Η μακροβιότερη μονάρχης άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 96 ετών, το Παλάτι θρηνεί, αλλά κάποτε ήταν το μέρος όπου παίκτες, προπονητής και λοιποί άνθρωποι της Άρσεναλ είχαν τεράστιο άγχος για την συνάντηση μαζί της.
Ο Τιερί Ανρί είχε αναλάβει να συστήσει στην Βασίλισσα όλους τους συμπαίκτες του και να αναφέρει και τον τόπο καταγωγής τους, ενθουσιάζοντας τότε την Ελισάβετ.
Η εκδήλωση αυτή είχε προγραμματιστεί για τον Φλεβάρη του 2007, λόγω της επιθυμίας της Βασίλισσας να γνωρίσει την ομάδα, την οποία δεν κατάφερε να συναντήσει λόγω πόνων στη μέση όταν επρόκειτο να κόψει την κορδέλα στα εγκαίνια του Έμιρεϊτς. Εκεί είχε πάρει τη θέση της ο Πρίγκιπας Φίλιππος, το καλοκαίρι του 2006.
Ο χρόνος πέρασε, η Βασίλισσα Ελισάβετ δεν βρίσκεται πλέον στην ζωή, αλλά εκείνη η μέρα αποτέλεσε κάτι σπουδαίο για ολόκληρο το αγγλικό ποδόσφαιρο. Εφημερίδες της εποχής μιλούσαν για μία «ιστορική» στιγμή και οι παίκτες των «κανονιέρηδων» αντίκρισαν το πιο σημαντικό πρόσωπο, της χώρας στην οποία είχαν έδρα, μπροστά στα μάτια τους.
Πολλοί λένε πως αν η Βασίλισσα Ελισάβετ υποστήριζε μία ομάδα, αυτή ήταν η Άρσεναλ. Αλλά σε κάθε περίπτωση, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τη μεγαλύτερη στιγμή στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Τότε που τα «Τρία Λιοντάρια» κατακτούσαν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966 και εκείνη είχε βρεθεί στην απονομή, για να δώσει το τρόπαιο στον Μπόμπι Μουρ.
Είναι μία από τις πιο εμβληματικές φωτογραφίες της Βασίλισσας Ελισάβετ στα γήπεδα. Με άσπρα γάντια, παραδίδει το Κύπελλο στον Μπόμπι Μουρ και εκείνος σκουπίζει τα χέρια του στην μπλούζα, ώστε να μην τη «λερώσει».
Ο Σερ Τζεφ Χαρστ εξιστόρησε την εν λόγω στιγμή. Μία στιγμή που το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα λησμονήσει ποτέ. Και ένα γεγονός που ούτε εκείνη ξέχασε, 56 χρόνια μετά, καθώς λίγο πριν από τον τελικό της Αγγλίας, πέρυσι, στο Wembley είπε:
«Πριν από πενήντα πέντε χρόνια είχα την τύχη να παραδώσω το Παγκόσμιο Κύπελλο στον Μπόμπι Μουρ και είδα τι σήμαινε για τους παίκτες, τη διοίκηση και το βοηθητικό προσωπικό να φτάσουν και να κερδίσουν τον τελικό ενός μεγάλου διεθνούς τουρνουά ποδοσφαίρου».
Το γεγονός δεν επαναλήφθηκε, αλλά εκείνη δεν είχε το είχε ξεχάσει. Αντίστοιχα, κανείς στην Αγγλία δεν θα την… ξεχάσει ποτέ. Συνδέθηκε με την Άρσεναλ, ταυτίστηκε με το ποδόσφαιρο της χώρας της και το «The Queen is dead… Long live the king» αποκτά διαφορετική σημασία…
Δημήτρης Μανάκος