24/07/2005: Ο 33χρονος Λανς Άρμστρονγκ κατακτά τον 7ο συνεχόμενο τίτλο του (1999-2005) τερματίζοντας πρώτος στον 92ο Tour de France. Επτά χρόνια αργότερα θα αποδειχθεί ότι όλες οι διακρίσεις του Τεξανού ποδηλάτη ήταν αποτέλεσμα ντοπαρίσματος και ο μύθος του θα διαλυθεί μια για πάντα.
Υπάρχουν κάποια ονόματα, που ακόμα κι αν δεν είσαι λάτρης του αθλητισμού τα γνωρίζεις. Μάικλ Τζόρνταν, Πελέ, Γιουσέιν Μπολτ, Κόμπε Μπράιαντ, Νάντια Κομανέτσι, Μέσι, Ρότζερ Φέντερ, Τάιγκερ Γουντς, Μαρτίνα Ναβρατίλοβα, Ρονάλντο, Ραφαέλ Ναδάλ, Μαραντόνα, Μάικλ Σουμάχερ, Λεμπρόν Τζέιμς, Σερένα Ουίλιαμς, Μάικλ Φελπς, Λανς Άρμστρονγκ.
Άπειρες ατομικές και ομαδικές διακρίσεις, λεφτά, εμπορικές συμφωνίες, δόξα, φήμη, αλλά και φήμες. Εξάλλου η δημοσιότητα πάει πάντα πακέτο με την αυστηρή κριτική και τις κακές γλώσσες. Τι γίνεται όμως όταν οι ψίθυροι έχουν βάση; Όταν ακόμα και πιο καλοστημένη απάτη βγαίνει στο φως; Εκεί έρχεται η απόλυτη αποκαθήλωση!
Αυτό ακριβώς συνέβη με την περίπτωση του Άρμστρονγκ, του ποδηλάτη που νίκησε τον καρκίνο (σσ. ξεκίνησε από τους όρχεις, αλλά έκανε μετάσταση στους πνεύμονες, τους λεμφαδένες και τον εγκέφαλο) και κέρδισε επτά διαδοχικές φορές το πλέον απαιτητικό αγώνα, το Tour de France, o οποίος εκτείνεται σε μία απόσταση περίπου 3.500 χλμ και διαρκεί περί τις 20 ημέρες. Από το 1999 έως και το 2005 ο Άρμστρονγκ ήταν ο απόλυτος βασιλιάς, ένας ζωντανός θρύλος όχι μόνο της ποδηλασίας, αλλά του αθλητισμού γενικότερα. Η μάχη που είχε δώσει με την επάρατη νόσο, τον έκανε να μοιάζει με ήρωα στα μάτια του κόσμου. Όμως δεν έχουν όλα τα παραμύθια happy end.
Αυτό που ανά τα χρόνια ακουγόταν δεξιά και αριστερά, ότι δηλαδή ο Τεξανός ποδηλάτης έκανε χρήση ντόπινγκ, ενώ «έσπρωχνε» κι άλλους συναθλητές του σε αυτές τις ατραπούς, πιστοποιήθηκε από το πόρισμα της USADA, δηλαδή τον Οργανισμό Αντιντόπινγκ των ΗΠΑ, στις 10 Οκτωβρίου του 2012. Η συγκεκριμένη έρευνα χρειάστηκε περισσότερα από δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί και εκτεινόταν σε ένα λεπτομερές πόρισμα 164 σελίδων, μη αφήνοντας καμία αμφιβολία ότι επρόκειτο για:
«Το πιο εκλεπτυσμένο πρόγραμμα ντόπινγκ που έχει γνωρίσει ποτέ ο κόσμος του αθλητισμού. Η USADA έχει αποδείξεις πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο Λανς Άρμστρονγκ συμμετείχε σε κατά συρροή απάτη με τη χρήση, διαχείριση και κυκλοφορία αναβολικών ουσιών και μεθόδων.
Ενεργούσε με τη βοήθεια ενός μικρού στρατού υποστήριξης, που περιλαμβάνει γιατρούς ντόπινγκ, λαθρεμπόρους ουσιών και άλλους μέσα και έξω από το άθλημα και την ομάδα του».
Εναντίον του Λανς Άρμστρονγκ κατέθεσαν 26 άτομα, εκ των οποίων οι 11 ήταν πρώην συναθλητές του. Πρόκειται για τους Τάιλερ Χάμιλτον, Φλόιντ Λάντις, Φράνκι Αντρέου, Μάικλ Μπάρι, Τομ Ντάνιελσον, Τζορτζ Χίνκαπι, Λέβι Λάιπχαϊμερ, Στέφεν Σβαρτ, Κρίστιαν Βάντε Βέλντε, Τζόναθαν Βότερς και Ντέιβιντ Ζαμπρίσκι.
«Ο στόχος του να κατακτήσει πολλές φορές το Γύρο της Γαλλίας τον οδήγησε στην εξάρτηση στην ουσία ερυθροποιητίνη, στην τεστοστερόνη, σε μεταγγίσεις αίματος και επίσης, με ανηλεή τρόπο, περίμενε και απαιτούσε από τους συναδέλφους του στην ομάδα να πράττουν ομοίως με τις ουσίες, ώστε να υποστηρίξουν τους στόχους του.
Δεν ήταν αρκετό που οι συναθλητές του έδιναν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους στο ποδήλατο, απαιτούσε να υπακούσουν στο πρόγραμμα ντόπινγκ που ήταν σχεδιασμένο για εκείνους, ειδάλλως θα τους αντικαθιστούσε», σημειώνεται επίσης από την USADA.
Όλοι οι τίτλοι που είχε κερδίσει ο Άρμστρονγκ στην καριέρα του, αφαιρέθηκαν εν μία νυκτί, χωρίς δεύτερη σκέψη.
Τρεις μήνες αργότερα, στις 18 Ιανουαρίου του 2013, ο Άρμστρονγκ βρέθηκε στην εκπομπή της Όπρα Γουίνφρεϊ και παραδέχτηκε ανοιχτά -για πρώτη φορά- την ενοχή του.
- «Χρησιμοποίησες ποτέ απαγορευμένες ουσίες για να βελτιώσετε την επίδοσή σας στην ποδηλασία;».
«Ναι».
- «Μια από αυτές ήταν η απαγορευμένη ουσία EPO;».
«Ναι».
- «Έκανες ποτέ μεταγγίσεις αίματος για να βελτιώσετε τις επιδόσεις σας στην ποδηλασία;».
«Ναι».
- «Χρησιμοποίησες ποτέ απαγορευμένες ουσίες, όπως τεστοστερόνη, κορτιζόνη ή αυξητική ορμόνη;».
«Ναι».
- «Κατά τη γνώμη σου, θα ήταν ανθρωπίνως δυνατό να κερδίσεις τον ποδηλατικό γύρο της Γαλλίας επτά συνεχόμενες φορές χωρίς ντόπινγκ;».
«Όχι. Στη δική μου γενιά όχι. Δεν δημιούργησα εγώ αυτή την κουλτούρα, αλλά δεν έκανα και τίποτα για να την σταματήσω».
- Πόσο σημαντική ήταν για σένα η νίκη; Ήθελες να κερδίζεις με κάθε κόστος;
«Ναι, νίκη με κάθε κόστος. Όταν έμαθα ότι έχω καρκίνο, έκανα τα πάντα για να επιβιώσω. Αυτή την νοοτροπία τη μετέφερα και στην ποδηλασία. Έπαιρνα και πριν ναρκωτικά, αλλά μέχρι τότε δεν ήμουν νταής (σσ. απέναντι στους συναθλητές μου)».
- Για να συνεχίσεις να κερδίζεις, σήμαινε ότι έπρεπε να συνεχίσεις να παίρνεις απαγορευμένες ουσίες; Ήταν τόσο συνηθισμένο;
«Ναι, αν και δεν είμαι σίγουρος ότι αυτή είναι μια αποδεκτή απάντηση, αλλά αυτό (σσ. το ντοπάρισμα) είναι σαν να λέμε ότι πρέπει να έχουμε αέρα στα ελαστικά μας ή να έχουμε νερό στα μπουκάλια μας. Κατά τη γνώμη μου, ήταν μέρος της δουλειάς».
- Ένιωσες ποτέ σαν να κλέβεις όταν έπαιρνες τις απαγορευμένες ουσίες;
«Όχι, δεν το έβλεπα έτσι τότε. Όλοι έλεγαν ξανά και ξανά ότι είμαι κλέφτης, ότι κλέβω. Πήγα και έψαξα τον ορισμό του κλεψίματος, είναι όταν αποκτάς κάποιο συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους αντιπάλους. Εγώ θεωρούσα ότι έπαιζα επί ίσοις όροις».
Έτσι, τόσο ωμά και κυνικά ο Άρμστρονγκ παραδέχτηκε ότι θα έκανε τα πάντα για να κερδίσει, μη αναλογιζόμενος το κόστος ή την ηθική διάσταση του θέματος. Έτσι ένα άνθρωπος μύθος, έγινε συνώνυμο της απόλυτης απάτης!
Βασιλική Καραμούζα
www.bnsports.gr