Κάτι περισσότερο από 40 χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα όπου η Τότεναμ ολοκλήρωσε την απόκτηση των Οσβάλντο Αρντίλες και Ρικάρντο Βίγια. Μια κίνηση που «σόκαρε» όχι μόνο την Αγγλία, αλλά ολόκληρο τον κόσμο και «άνοιξε το δρόμο» στους διεθνής σταρ για να αγωνιστούν στο Νησί, κάτι που ως τότε ήταν απαγορευτικό!
Τα πρωτοσέλιδα της 11 Ιουλίου 1978 άφηναν άφωνη την Αγγλία. Η Τότεναμ την προηγούμενη ημέρα είχε ολοκληρώσει την απόκτηση δύο Αργεντίνων, του Οσβάλντο Αρντίλες και του Ρικάρντο Βίγια. Στην σημερινή εποχή κάτι τέτοιο μπορεί να μην αποτελούσε έκπληξη, όμως 44 χρόνια πριν η κατάσταση στο αγγλικό ποδόσφαιρο ήταν διαφορετική.
Από το 1930 υπήρχε κανονισμός όπου απαγόρευε την συμμετοχή μη-Βρετανών ποδοσφαιριστών στο αγγλικό ποδόσφαιρο, με εξαίρεση όσους ζούσαν τουλάχιστον για δύο χρόνια στην Αγγλία. Ωστόσο το καλοκαίρι του 1978 αυτός ο κανονισμός κρίθηκε παράνομος με αποτέλεσμα τα πράγματα να αλλάξουν. Έτσι, οι Αρντίλες και Βίγια ήταν αυτοί που «άνοιξαν το χορό» των αφίξεων.
Αυτό που έκανε τη... διπλή αγορά ακόμα πιο απίστευτη ήταν ότι η Τότεναμ είχε εξασφαλίσει την άνοδο στην κορυφαία κατηγορία της Αγγλίας την προηγούμενη σεζόν, έχοντας περάσει ένα χρόνο στην δεύτερη κατηγορία. Η απόκτηση δύο κατόχων του Παγκοσμίου Κυπέλλου ήταν ένα τεράστιο μεταγραφικό «μπαμ» για τους νεοφώτιστους.
Ο προπονητής της Τότεναμ, Κιθ Μπέρκινσο, ταξίδεψε αυτοπροσώπως στην Αργεντινή, ώστε να συνομιλήσει με τον «Όζι» Αρντίλες. Όπως μαρτύρησε ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής δεν χρειάστηκε παρά μόνο λίγα λεπτά για να πειστεί και να συμφωνήσουν για την μεταγραφή του. Ο Άγγλος τεχνικός βέβαια, ζήτησε από τον Αρντίλες να του προτείνει ακόμα έναν συμπατριώτη του για να έρθουν «πακέτο» στο Λονδίνο. Ο Αργεντίνος δε το σκέφτηκε πολύ και «έδωσε» τον συμπαίκτη του στην «αλμπισελέστε» και συγκάτοικό του στο Μουντιάλ του 1978, Ρίκι Βίγια.
Φυσικά, μια τέτοια κίνηση εμπεριείχε ρίσκο, καθώς ούτε ο Αρντίλες, ούτε ο Βίγια είχαν αγωνιστεί ξανά εκτός Αργεντινής. Για αυτό και χρειάστηκαν έναν μικρό χρόνο προσαρμογής, αλλά με την βοήθεια που τους παρείχαν οι «spurs» κατάφεραν να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα, να μάθουν την γλώσσα, όπως και την αγγλική φιλοσοφία στο χορτάρι.
Οι δυο τους μαζί με τον Γκλεν Χοντλ συνέθεσαν μια φοβερή τριπλέτα, που άφησε εποχή για την Τότεναμ. Οι φίλοι των Λονδρέζων έζησαν ένα ντελίριο ενθουσιασμού παρακολουθώντας την ομάδα τους να αγωνίζεται και να βιώνει μια τρομερά επιτυχημένη περίοδο μετά το νταμπλ του 1961.
Οι δύο κατακτήσεις FA Cup φέρουν φαρδιά πλατιά την υπογραφή των δύο Αργεντίνων. Ειδικά αυτός του 1981, όπου η Τότεναμ αντιμετώπισε την Μάντσεστερ Σίτι με τον Ρίκι Βίγια να πετυχαίνει ένα από τα πιο σπάνιας ομορφιάς γκολ που έχουν σημειωθεί στο Γουέμπλεϊ και να χαρίζει κατ’αυτόν τον τρόπο το τρόπαιο στους «spurs». Μάλιστα, το συγκεκριμένο τέρμα είχε βραβευτεί ως το «γκολ του αιώνα στο Γουέμπλεϊ» το 2001.
Ο Αρντίλες από την άλλη μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Αγγλίας, συνεργάστηκε με το pop duo, «Chas & Dave» για την δημιουργία του τραγουδιού «Ossie’s Dream». Ένα όνειρο βέβαια που για λίγο έγινε εφιάλτης...
«Ας κρατήσει η Αργεντινή τα Φώκλαντ, εμείς θα κρατήσουμε τον Όζι»
Από το πρωινό της 2ας Απριλίου 1982, η κατάσταση άρχισε να παίρνει μια απροσδόκητη τροπή. Η Αργεντινή έμπαινε σε πόλεμο με την Αγγλία για τα νησιά Φώκλαντ, κάτι που έφερε σε δύσκολη θέση τους Αρντίλες και Βίγια. Οι εξελίξεις ραγδαίες, όμως οι δύο ποδοσφαιριστές δεν είχαν αρκετό χρόνο να συνειδητοποιήσουν τι συνέβαινε, αφού παρέμεναν αφοσιωμένοι στον ημιτελικό του FA Cup που έδινε η ομάδα τους την επόμενη ημέρα.
Έτσι, στο Βίλα Παρκ, κατά τη διάρκεια του αγώνα με την Λέστερ, οι δύο Αργεντίνοι έζησαν μια φρίκη. Ένα ολόκληρο γήπεδο είχε στραφεί εναντίον τους, με αρκετούς μάλιστα οπαδούς της Τότεναμ ανάμεσά στον κόσμο που τους αποδοκίμαζε. Ένα έθνος που είχε «αγκαλιάσει» όσο λίγους τους Βίγια και Αρντίλες, ξαφνικά του γύρισε την πλάτη.
Υπήρξαν βέβαια κι αυτοί που έδειξαν την συμπάθεια τους προς το πρόσωπο τον ποδοσφαιριστών, με ένα πανό να γράφει «Ας κρατήσει η Αργεντινή τα Φώκλαντ, εμείς θα κρατήσουμε τον Όζι». Παρόλα αυτά, η κατάσταση μεταξύ των δύο χωρών ήταν τέτοια που η παραμονή των Αργεντίνων στην Αγγλία ήταν επικίνδυνη.
Για αυτό και αποφασίστηκε τόσο ο Αρντίλες, όσο και ο Βίγια να αποχωρήσουν για ένα διάστημα από την Τότεναμ. Κι αν ο Ρίκι δεν επέστρεψε ποτέ, δεν συνέβη το ίδιο με τον Όζι. Ο Αρντίλες, μετά από ένα διάστημα δανεικός στην Παρί Σεν Ζερμέν επέστρεψε στο Γουάιτ Χαρτ Λέιν. Το 1984 βοήθησε τους «spurs» να φτάσουν ως την κατάκτηση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ απέναντι στην Άντερλεχτ, ενώ το όνομά του είχε γίνει ήδη τραγούδι στα χείλη των φιλάθλων της ομάδας, προτού αποχωρήσει το 1988.
Στο ξεκίνημα όλων αυτών, το καλοκαίρι του 1978 δηλαδή, μετά την απόκτηση των Αρντίλες και Βίγια, προστέθηκαν μερικοί ακόμα «ξένοι» σε άλλους συλλόγους της χώρας. Σαμπέγια, Ταραντίνι, Ντέινα, Μιούρεν, Τάισεν, Γκόλατς, Γιάνκοβιτς και Μπορότα έκαναν κι αυτοί το βήμα για προς την Αγγλία. Η πρώτη μεγάλη εισροή «ξένων» στο αγγλικό ποδόσφαιρό ήταν γεγονός και οι δύο Αργεντίνοι της Τότεναμ αναμφίβολα άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους και δικαίως θεωρούνται οι... πρώτοι επαναστάτες. Ωστόσο, όπως είχε δηλώσει κάποια στιγμή ο Αρντίλες, ακόμα και αποτυχημένο να ήταν το πέρασμά τους από το Νησί, μπορεί να έπαιρνε λίγο παραπάνω χρόνο, αλλά αργά ή γρήγορα οι ξένοι σταρ θα κατέκλειαν το αγγλικό ποδόσφαιρο, όπως συμβαίνει πλέον και στις ημέρες μας.
Βασίλης Βασιλείου