Νέα ήπειρο, νέο ποδόσφαιρο, νέα έθιμα. Η... τουρ του προέδρου της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ έφερε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα. Πρώτο Μουντιάλ στην Ασία. Η Βραζιλία ξανά σε τελικό, όπως το 1994 (νικήτρια) και το 1998 (ηττημένη). Η απουσία του Ρονάλντο από τον τελικό του Παρισιού, με το όλο παρασκήνιο να δίνει και να παίρνει. Τέσσερα χρόνια αργότερα. η δική του, μοναδική, αρτίστικη, απολαυστική, εκδίκηση. Απέναντι στον «τιτάνα» Όλιβερ Καν. Τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή του τουρνουά. Τρόπαιο που «καπάρωσε» πριν τη διεξαγωγή του τελικού. Αλλιώς...
Το σοκ της Γαλλίας, το «σπρώξιμο» της Νότιας Κορέας!
Είδαμε αρκετά πράγματα μέχρι τον τελικό της Γιοκοχάμα, σαν σήμερα, 30 Ιουνίου του 2002. Την πρωτάρα Σενεγάλη να νικά στην πρεμιέρα την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία, η οποία εν τέλει αποκλείστηκε, άνευ νίκης, από τη φάση των ομίλων. Τραυματίες οι Ζιντάν, Πιρές, αποβλήθηκε στο 2ο ματς ο Ανρί. Η κατάρα της κατόχου του προηγούμενου Μουντιάλ να μην περνά στη νοκ-άουτ φάση, μόλις άρχισε.
Η οικοδέσποινα Νότια Κορέα «σπρώχτηκε» μέχρι τα ημιτελικά. Πρώτα πέρασε.. αέρας από τον όμιλο (ακόμα... φωνάζει η Πορτογαλία), εν συνεχεία είχε τη μέγιστη βοήθεια του Μπάιρον Μορένο (ρέφερι από τον Ισημερινό) στο παιχνίδι με την Ιταλία. Χάρη στο «χρυσό» γκολ προκρίθηκε στο 117’ με τον περίφημο Αν Γιουνγκ-Χβαν (τον... έστειλε ο πρόεδρος της Περούτζια στην οποία ανήκε, μετά το γκολ του κόντρα στην Ιταλία). Έξω και η Ισπανία μέσω των πέναλτι στα προημιτελικά, τέλος η πορεία της από τους Γερμανούς (0-1) στα ημιτελικά.
Η Αργεντινή έμεινε έξω από τον όμιλο του θανάτου με Αγγλία και Σουηδία. Αποτυχία η μη πρόκριση της «χρυσής» γενιάς των Πορτογάλων (Λουίς Φίγκο, Ρούι Κόστα κ.α.) από τους ομίλους. Η Τουρκία είχε την πιο ποιοτική ομάδα όλων των εποχών και προχώρησε μέχρι τα ημιτελικά, για να τη σταματήσει ο Ρονάλντο. Πήρε την 3η θέση από τη Νότια Κορέα το περίφημο συγκρότημα του Σενιόλ Γκιουνές. Ο τσακωμός του Ρόι Κιν με τον Μικ ΜακΚάρθι και την αποχώρηση του πρώτου από τη Σαϊπάν.
Το δίκαιο φαβορί, η Βραζιλία - Η έκπληξη, Γερμανία
Το ρόστερ της Γερμανίας απείχε από το να θεωρηθεί φαβορί στο Μουντιάλ της Ασίας. Κάκιστο Euro 2000, στο τιμόνι κλήθηκε ο Ρούντι Φέλερ. Προκριματικά για κλάματα. Έλαμψε στη φάση των ομίλων ο Μίρο Κλόζε. Η άμυνα ήταν το κλειδί. Σε 5 από τα 7 ματς κράτησε το... μηδέν ο «τιτάνας», Όλιβερ Καν. Τα τρία νοκ-άουτ παιχνίδια τα «καθάρισε» με σκορ 1-0. Μία ο Νόιβιλ, δις ο Μίχαελ Μπάλακ. Τιμωρημένος στον τελικό. Ο μεγάλος απών. Πολλοί έλεγαν ότι με τον Μπάλακ, η Γερμανία, ούσα ούτως ή άλλως αουτσάιντερ, ίσως να είχε διαφορετική τύχη. Η ιστορία έγραψε...
Η Βραζιλία αντιθέτως μπήκε με τα... μπούνια στο τουρνουά. Μοναδικό ερωτηματικό αποτελούσε η φυσική κατάσταση του Ρονάλντο, που ταλαιπωρήθηκε αρκετά κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Μιλάνο και την Ίντερ. Τα 8 γκολ του, δύο στον τελικό, έδωσαν τη δική τους απάντηση. Αν δεν ήταν και η απίθανη κόμμωση, τότε θα ήταν όντως ένα τουρνουά όπου είδαμε τον παλίο, καλό Ρονάλντο, το επωνομαζόμενο «Φαινόμενο». Ο Ριβάλντο ήταν δίπλα του με 5 γκολ. Ανερχόμενοι τότε οι Ροναλντίνιο και Κακά. Η άμυνα έκανε επίσης τα δικά της. Μόλις 4 γκολ στο παθητικό της σε 7 αναμετρήσεις. Τα δύο στο άνευ σημασίας τελευταίο ματς κόντρα στην Κόστα Ρίκα στους ομίλους. Καφού, Μάρκος, Ρομπέρτο Κάρλος, Ρόκε Ζούνιορ οι στυλοβάτες.
Every single goal from Brazil's 2002 World Cup triumph! ? ??
— FIFA World Cup (@FIFAWorldCup) June 30, 2022
Which of these goals was the best? ? #KoreaJapan02 | @CBF_Futebol pic.twitter.com/FUBYZxzwVQ
Η χαρά και η απογοήτευση, Ρονάλντο vs Καν
Το λάθος του κορυφαίου Όλιβερ Καν στο... σουτάκι του Ριβάλντο ακόμα τον καταδιώκει. Η... καθίζηση στο δοκάρι μετά το τέλος του τελικού, επική. Είναι ο αρχηγός της Γερμανίας. Τα ερωτήματα αν θα μιλούσε μετά το τέλος αυτού του Μουντιάλ, όπου ξεχώρισε, όπου έβαλε τη δική του σφραγίδα, πολλά. Απάντησε, σαν κύριος που ήταν. Παραλίγο να πάρει ένα Μουντιάλ μόνος του. «Σε 7 παιχνίδια έκανα ένα λάθος και το πληρώσαμε. Αυτό πονάει 10 φορές παραπάνω», τόνισε ο ο νυν πρόεδρος της Μπάγερν.
Κατεστραμμένη επιγονατίδα. Πόνος. Πισωγύρισμα. Και όλα αυτά, στην ανερχόμενη και παραγωγική ηλικία. Στα γήπεδα της Ασίας, ο Ρονάλντο είναι 26 ετών. Έπρεπε να δείξει ξανά ποιος είναι. Σκόραρε σε όλα τα παιχνίδια, εκτός από ένα. Από λάθος της Επιτροπής της FIFA, δεν κέρδισε το τρόπαιο του MVP της διοργάνωσης. Η παρουσία του στο συγκεκριμένο Μουντιάλ εξαργυρώθηκε με τη μεταγραφή στη Ρεάλ Μαδρίτης και τους περίφημους Galacticos.
19 σουτ εντός στόχου, 8 γκολ, 34 τελικές προσπάθειες. Ατομικές επιδόσεις σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, που έχουν μείνει στην ιστορία. Τα δύο γκολ στον τελικό ήταν υπ’ αριθμό 44 και 45, σε μόλις 64 εμφανίσεις με τη «σελεσάο». Απίθανο.
Πέρασαν 20 χρόνια από τότε. Το 5ο και τελευταίο τρόπαιο Ζιλ Ριμέ για τη μεγάλη Βραζιλία. Το φετινό ραντεβού επιφέρει το Μουντιάλ στο Κατάρ. Οι διάδοχοι του «Φαινόμενου» είναι έτοιμοι να επαναφέρουν στη μνήμη την τελευταία κατάκτηση της «σελεσάο», χάρη στα γκολ του Ρονάλντο.
Άλκης Τσαβδαράς
www.bnsports.gr