Η ιστορία των αναμετρήσεων μεταξύ Άιντραχτ Φρανκφούρτης και Ρέιντζερς μας γυρνά στο μακρινό 1960 και τις διπλές αναμετρήσεις για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, όταν οι Σκωτσέζοι υποτίμησαν τους «αετούς» και υπέστησαν μια μεγάλη συντριβή.
Η Άιντραχτ Φρανκφούρτης στο παρελθόν έχει αγωνιστεί δύο φορές σε ευρωπαϊκό τελικό. Κι αν το 1980 στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ κατάφερε να πάρει το τρόπαιο, δεν είχε την ίδια τύχη το 1960 όταν συνάντησε την μεγάλη Ρεάλ Μαδρίτης των Φέρεντς Πούσκας και Αλφρέντο ντι Στέφανο στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Εκεί όπου η «Βασίλισσα» συνέτριψε τους Γερμανούς με 7-3! Βέβαια στην πορεία της ως στο τέλος της διαδρομής η Άιντραχτ συνάντησε στα ημιτελικά την Ρέιντζερς.
Οι Σκωτσέζοι είχαν μεγάλες βλέψεις για την διοργάνωση, καθώς ο τελικός είχε έδρα διεξαγωγής το Χάμπντεν Παρκ της Γλασκώβης, ούτε πέντε χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι των «τζερς». Μάλιστα, η κλήρωση τους έκανε το… χατίρι, αφού μεταξύ των Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και Άιντραχτ η προτίμηση ήταν παραπάνω από προφανής και εγένετο πραγματικότητα.
Η ομάδα της Φρανκφούρτης δεν ήταν και πολύ γνωστή στην Ευρώπη, όπως και γενικότερα οι ομάδες της Δυτικής Γερμανίας δεν είχαν να επιδείξουν κάτι τρομερό εκείνη την εποχή. Χαρακτηριστική ήταν μάλιστα η ερώτηση του προπονητή της Ρέιντζερς, «Άιντραχτ; Ποιοί είναι αυτοί;», όταν η αποστολή των Σκωτσέζων προσγειώθηκε στην Γερμανία, για το πρώτο ματς της σειράς.
Οι «τζερς» θεώρησαν ότι η πρόκριση στον τελικό θα ήταν εύκολη υπόθεση και η «ύβρις» που διέπραξαν, σύντομα θα επέφερε τη «τίσιν», δηλαδή την τιμωρία τους.
Οι «αετοί» είχαν μια νεανική ομάδα την οποία πλαισίωναν μερικοί βετεράνοι, που πρόσθεταν εμπειρία. Αρχηγός ήταν ο 33χρονος Άλφρεντ Πφαφ, με το «μαγικό» αριστερό και μαζί με τον 35χρονο Ρίτσαρντ Κρες, πραγματικά διέλυσαν τους «χαλαρούς» Σκωτσέζους.
Στο πρώτο παιχνίδι στο Βαλντστάντιον της Φρανκφούρτης, οι δύο ομάδες είχαν σχεδόν τον ίδιο αριθμό ευκαιριών, με την Ρέιντζερς να έχει περισσότερη ώρα την μπάλα στα πόδια της. Όμως μονάχα οι παίκτες της Άιντραχτ ήξεραν τι ακριβώς να κάνουν με αυτή όταν την είχαν στα δικά τους. Η ικανότητα των Κρες και Πφαφ έκανε τη διαφορά, με τους Γερμανούς να ήταν καταιγιστικοί στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα, ήρθε η συντριβή με 6-1 για τους Σκωτσέζους.
Η ρεβάνς στην Γλασκώβη 22 βράδια αργότερα δεν είχε πολλές διαφορές. Οι «τζερς» δεν πήραν το μάθημά τους στην Γερμανία, έπαιξαν το ίδιο ανοιχτά στο Άιμπροξ και επήλθε ακόμα μια ντροπιαστική ήττα. Αυτή τη φορά ο πίνακας του σκορ έγραψε 6-3 για τους «αετούς», οι οποίοι πήραν πανηγυρική πρόκριση για τον τελικό της διοργάνωσης.
Από εκείνο το βράδυ στο Άιμπροξ, καμία άλλη ομάδα πέραν της Άιντραχτ δεν κατάφερε να σκοράρει έξι γκολ ως φιλοξενούμενη, ενώ μονάχα η Ρεάλ έχει βάλει τόσα γκολ στην Ρέιντζερς σε ευρωπαϊκό ματς. Μάλιστα, το συνολικό σκορ 12-4 αποτελεί μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο σε εύρος που έχει σημειωθεί ποτέ σε ημιτελικά τόσο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, όσο και του Champions League.
Η Άιντραχτ, παρότι πραγματοποίησε μια καλή εμφάνιση στον μεγάλο τελικό κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης, ηττήθηκε 7-3, ένα σκορ που παραμένει αξεπέραστο. Η «Βασίλισσα» με τρία γκολ του ντι Στέφανο και τέσσερα του Πούσκας κατέκτησε το πέμπτο συνεχόμενο τίτλο της στην διοργάνωση. Ωστόσο, το φίλαθλο κοινό της Γλασκώβης είχε ενθουσιαστεί από την ομάδα της Φρανκφούρτης. Αυτός ήταν ο λόγος που ένα χρόνο αργότερα, η Άιντραχτ δέχτηκε πρόταση για φιλικό με την Ρέιντζερς στο Χάμπντεν Παρκ, με περισσότερους από 100.000 θεατές, να παρακολουθούν την αναμέτρηση.
Βασίλης Βασιλείου