Η φημολογία στην Ελλάδα περί μεταγραφής παικτών από το εξωτερικό ήταν ανέκαθεν το φόρτε μας. Κάπως έτσι είχε βουίξει o τόπος τον Μάιο του 72’ ότι θα ερχόταν στην Ελλάδα o διάσημος Ισπανός μεσοεπιθετικός, Χαβιέρ Ιρουρέτα, για λογαριασμό του Παναθηναϊκού. Μετακίνηση που δεν έγινε ποτέ.
Ήταν πρώτη Απριλίου του 1948 όταν ο μετέπειτα εμβληματικός ποδοσφαιριστής της Ατλέτικο Μαδρίτης και της Αθλέτικ Μπιλμπάο και αρχιτέκτονας-προπονητής της σπουδαίας Λα Κορούνια, είδε για πρώτη φορά το φως της μέρας. Το όνομα αυτού Χαβιέρ Ιρουρέτα. Ένα όνομα που γέμισε τις ελληνικές φυλλάδες το Μάιο του 1972 αλλά η άφιξη του εξελίχθηκε σε πρωταπριλιάτικο αστείο, σαν τη μέρα της γέννησης του.
Ο Χαβιέρ Ιρουρέτα άφησε νωρίς την ιδιαίτερη πατρίδα του, Ιρούν στη Χώρα των Βάσκων για χάρη της πρωτεύουσας και πιο συγκεκριμένα της Ατλέτικο Μαδρίτης (1967). Από την πρώτη σεζόν έπαιρνε αρκετό χρόνο συμμετοχής και μετέπειτα εξελίχθηκε σε βασικότατο γρανάζι της ομάδας που κατέκτησε δυο πρωταθλήματα Ισπανίας, ένα εγχώριο Κύπελλο και ένα Διηπειρωτικό το 1974.
Παρέμεινε στους «ροχιμπλάνκος» οκτώ χρόνια και στου δρόμου τα μισά της θητείας του εκεί, ελληνικά πρωτοσέλιδα τον ήθελαν μια ανάσα από τον Παναθηναϊκό. Μια επικείμενη μεταγραφή με ποιότητα και κύρος. Με απευθείας πληροφορίες από την Ισπανία, οι οποίες όμως έπεσαν στο κενό. Ο Ιρουρέτα δεν ήρθε ποτέ στην Ελλάδα, παρά μόνο σαν προπονητής της μαγικής Κορούνια. Τότε που το ταξίδι για τη χώρα μας το έκανε σχεδόν κάθε χρόνο. Δυο φορές απέναντι στον Παναθηναϊκό (1999 και 2000), άλλες δυο αντίπαλος του Ολυμπιακού (2001 και 2004) και μια που αντιμετώπισε την ΑΕΚ το 2003.
Στις 23 Μαΐου 1972, η αθλητική εφημερίδα «Αθλητική Ηχώ» κυκλοφόρησε με κεντρικό τίτλο «Ο Ιρουρέτα έρχεται αύριο διότι παίζει απόψε με την Ισπανία κατά της Ουρουγουάης».
Το ένα σκέλος της επικεφαλίδας εκείνης επιβεβαιώθηκε, καθώς ο Βάσκος αγωνίστηκε εκείνο το βράδυ στο γεμάτο «Βιθέντε Καλντερόν» για 82΄ λεπτά, πραγματοποιώντας το ντεμπούτο του με το εθνόσημο και μια πολύ καλή εμφάνιση. Μάλιστα ήταν η πρώτη από τις μόλις πέντε παρουσίες που έγραψε με τη «φούρια ρόχα».
Και συνεχίζει ο συντάκτης λέγοντας «Κατά ανεξακρίβωτες πληροφορίες, ο Ιρουρέτα ήρθε την Κυριακή το μεσημέρι και έφυγε χθες το πρωί, χωρίς να δοκιμασθεί. Απλώς έφτασε για να συνομιλήσει με αρμόδιους παράγοντες του ΠΑΟ. Άκρα μυστικότητα για το θέμα από τους Πρασίνους.»
Το δημοσίευμα δεν έμεινε εκεί. Θέλοντας να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την επικείμενη μεταγραφή, προχώρησε το θέμα περισσότερο και υποστήριξε πως ο 24χρονος θα αγωνιζόταν με το «τριφύλλι» στο στήθος στην αυριανή αναμέτρηση (24/5/1972) απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
«Ο διάσημος διεθνής κυνηγός της Ατλέτικο Μαδρίτης, ο Χαβιέρ Ιρουρέτα, θα παίξει αύριο το βράδυ με τα χρώματα του Παναθηναϊκού κατά της φημισμένης Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο νέος ποδοσφαιριστής του «τριφυλλιού» έρχεται αύριο το πρωί από τη Μαδρίτη, αφού λάβει μέρος στον αποψινό διεθνή φιλικό αγώνα Ισπανία – Ουρουγουάη.»
Ο απεσταλμένος της εφημερίδας στην Ιβηρική Χερσόνησο, Μανώλης Μαυρομάτης, έδινε μεγάλο μερίδιο της επιτυχημένης έκβασης της μεταγραφής στον προπονητή του συλλόγου, Φέρεντς Πούσκας, εκθειάζοντας τις προσωπικές ενέργειες του για να γίνει πράξη η μετακίνηση.
Η «Αθλητική Ηχώ» περιλάμβανε μεταξύ άλλων δήλωση του ίδιου του προέδρου των «πρασίνων», Μιχάλη Κίτσιου, ο οποίος φερόταν πως επιβεβαίωνε την αποκάλυψη, παραθέτοντας τη βεβαιότητα του ότι ο Πούσκας θα χρησιμοποιήσει τον Βάσκο ενάντια στους ισχυρούς «κόκκινους διαβόλους».
Κάτι τέτοιο βέβαια διαψεύσθηκε λίγες μέρες αργότερα δια στόματος του εμβληματικού Ούγγρου προπονητή, ο οποίος τόνισε ότι ουδέποτε υπήρξε θέμα Ιρουρέτα για την ομάδα του. Κάπως έτσι διαλύθηκαν και οι όποιες φήμες είχαν δημιουργηθεί. Ο ικανός μεσοεπιθετικός παρέμεινε κάτοικος Ισπανίας, χωρίς να δοκιμάσει ποτέ την τύχη του εκτός των τειχών της χώρας.
Σχεδόν τρεις δεκαετίες αργότερα, ο Ισπανός μεγαλούργησε στον πάγκο της Λα Κορούνια, δημιουργώντας ένα σύνολο που έκανε πράματα και θάματα για μια πενταετία. Οδήγησε την ομάδα της Γαλικίας στην κατάκτηση τεσσάρων τροπαίων και έγραψε το όνομα του με χρυσά γράμματα στην μακράν πιο πετυχημένη περίοδο του συλλόγου.
Μάνος Φυρογένης
www.bnsports.gr