Λένε ότι οι άνθρωποι πεθαίνουν μόνο όταν τους ξεχάσεις. Το σίγουρο είναι ότι κανείς δεν πρόκειται να ξεχάσει τον Γιάννη Κυράστα που 18 χρόνια πριν άφησε μια για πάντα τα ελληνικά γήπεδα.. για την «γειτονιά των αγγέλων».
Με αυτό το σύνθημα οι φίλοι του Παναθηναικού αφιέρωσαν το ντάμπλ το 2004 στον Έλληνα τεχνικό που δυστυχώς δεν πρόλαβε να δει το δημιούργημά του να διαπρέπει. Ήταν Πρωταπριλιά του ίδιου έτους όταν το ελληνικό ποδόσφαιρο θρηνούσε την απώλεια ενός πραγματικού υπηρέτη του και δυστυχώς δεν ήταν ψέμα.. Ο Γιάννης Κυράστας έφυγε μία μέρα σαν σήμερα, μόλις στα 52 του χρόνια και το κενό που άφησε παραμένει μέχρι και τώρα δυσαναπλήρωτο.
Γέννημα θρέμμα Πειραιά
Ο Γιάννης Κυράστας γεννήθηκε στον Πειραιά στις 25 Οκτωβρίου 1952 και ξεκίνησε την ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο στα «τσικό» του Ολυμπιακού. Ο ίδιος όπως θα δηλώσει αργότερα, δεν πίστευε ότι θα έκανε ποτέ επαγγελματική καριέρα στο ποδόσφαιρο.
Ο τότε προπονητής των ερυθρόλευκων, Άλαν Άσμαν ήταν εκείνος που διέκρινε το ταλέντο του Κυράστα και έπειτα από ένα «οικογενειακό» διπλό ανάμεσα στην ανδρική ομάδα και σε εκείνη των νέων, έδωσε εντολή να προπονείται ο 20χρονος τότε άσος με την βασική ομάδα. Στις 26 Απριλίου 1972, ο «μπογιατζής» όπως ήταν το παρατσούκλι του, λόγω της ενασχόλησής του τα πρωινά ως ελαιοχρωματιστής, έκανε το ντεμπούτο του με την ανδρική ομάδα κόντρα στην Μάντσεστερ Σίτι μπροστά σε 35 χιλιάδες θεατές. Η πρώτη του επίσημη εμφάνιση θα έρθει μερικούς μήνες αργότερα, τον Δεκέμβρη κόντρα την Καβάλα για την Α’ Εθνική.
Ο Κυράστας καθιερώθηκε γρήγορα στο δεξιό άκρο της άμυνας του Ολυμπιακού δείχνοντας ηγετικά χαρακτηριστικά. Συνολικά έκατσε στους ερυθρόλευκους εννιά χρόνια, εξελίχτηκε σε εμβληματικό αρχηγό της ομάδας και πραγματοποίησε 207 συμμετοχές, κατακτώντας πέντε πρωταθλήματα (1973, 1974, 1975, 1980, 1981) και τρία κύπελλα (1973, 1975, 1981).
Η μεταγραφή στον αιώνιο
Το 1981 ο Κυράστας θα πάρει την μεγάλη απόφαση και θα ακολουθήσει τον Μάικ Γαλάκο στον Παναθηναικό, ο οποίος τότε, με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη στο τιμόνι, αρχίζει να ισχυροποιείται σημαντικά και να πετυχαίνει πλήγματα στο γόητρο του αιώνιου αντιπάλου.
Με τους πράσινους ο Γιάννης Κυράστας θα ζήσει στιγμές δόξας. Θα αγωνιστεί μέχρι το 1986, πραγματοποιώντας 145 συμμετοχές και θα κατακτήσει 2 νταμπλ (1984,1986) ενώ την πρώτη του χρονιά στο τριφύλλι θα πάρει το κύπελλο απέναντι στη Λάρισα. Φυσικά κορυφαία σεζόν του με τον Παναθηναικό υπήρξε εκείνη του 1984-85. Τότε ο Έλληνας αμυντικός ήταν βασικό στέλεχος της ομάδας και μαζί με τον Δημήτρη Σαραβάκο, τον Χουάν Ραμόν Ρότσα και τον Βέλιμιρ Ζάετς οδήγησαν την ομάδα σε μία ονειρεμένη πορεία στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης, όπου και αποκλείστηκαν από την τρομερή Λίβερπουλ του Κένι Νταλγκλίς.
Φυσικά, ο Γιάννης Κυράστας αγωνίστηκε με επιτυχία και στην Εθνική ομάδα. Συνολικά φόρεσε την «γαλανόλευκη» φανέλα 46 φορές παίρνοντας μέρος στην τελική φάση του ΕURO στην Ιταλία, το 1980.
Δεν μπορούσε εν τέλει να διανοηθεί τη ζωή του χωρίς το ποδόσφαιρο
Το 1986, σε ηλικία 34 ετών, ο Κυράστας κρέμασε τα παπούτσια του βάζοντας τέλος σε μία σπουδαία καριέρα ωστόσο η αγάπη του για το άθλημα δεν θα τον αφήσει για πολύ καιρό μακριά του. Σχεδόν αμέσως αποφάσισε να ασχοληθεί με την προπονητική. Η καριέρα του στους πάγκους είχε ως αφετηρία τον Εθνικό Ελληνορώσων την περίοδο 1987-1988. Στη συνέχεια εργάσθηκε στο Μεσολόγγι, την Προοδευτική, τον Πανιώνιο, τον Εθνικό, τον Παναργειακό, αλλά και τον Πανηλειακό, προτού έρθει η μεγάλη πρόταση.
Τη σεζόν 1999-2000 ήρθε η μεγάλη στιγμή και ο Γιάννης Κυράστας αναλαμβάνει τα ηνία του αγαπημένου του Παναθηναϊκού, εκεί όπου είχε κλείσει την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής. Σε συνέντευξή που θα δώσει αργότερα, ο Κυράστας παρότι γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά και τον Ολυμπιακό, εντούτοις δήλωσε πως «στο τέλος της καριέρας μου, αισθάνομαι πιο πολύ Παναθηναϊκός απ’ ότι Ολυμπιακός».
Υπό τις οδηγίες του οι «πράσινοι» έπαιξαν πολύ όμορφο ποδόσφαιρο και ενδεχομένως για πολλούς το καλύτερο εκείνη την περίοδο ωστόσο ο Ολυμπιακός του Σωκράτη Κόκκαλη ήταν αυτός που πανηγύρισε στο τέλος το πρωτάθλημα.
Μετά από ένα πολύ γρήγορο πέρασμα από τον Ηρακλή, ο Κυράστας ανέλαβε εκ νέου το τριφύλλι τη σεζόν 2001-2002, δημιουργώντας ένα πραγματικά εξαίρετο σύνολο. Είναι εκείνος που έβαλε τις βάσεις πάνω στις οποίες κτίστηκε η ομάδα που αργότερα θα έφτανε υπό τις οδηγίες του Σέρχιο Μαρκαριάν ως τα προημιτελικά του Champions League , όπου αποκλείστηκε από την Μπαρτσελόνα.
Η Απόσυρση, η σπάνια νόσος και το τελευταίο αντίο
Η ήττα από τον ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο στις 9 Δεκεμβρίου 2001, αποτέλεσε το τελευταίο παιχνίδι του ως τεχνικός του «τριφυλλιού» αλλά και γενικώς της προπονητικής του καριέρας. Όπως θα δηλώσει ο ίδιος μετά την λύση της συνεργασίας του με τους «πράσινους»: «Τέρμα για μένα το ποδόσφαιρο. Ήρθε ο καιρός να ασχοληθώ με την οικογένειά μου και το ψάρεμα». Και φυσικά, το έκανε, δυστυχώς όμως όχι για πολύ..
Στις 5 Μαρτίου 2004 ο Γιάννης Κυράστας εισήχθη στο νοσοκομείο έχοντας προσβληθεί από μια πολύ σπάνια νόσο ονόματι «γάγγραινα Fournier», η οποία έχει αρκετά υψηλή θνησιμότητα. Αν και στην αρχή η αγωγή που ακολούθησε έδειχνε να λειτουργεί καλά στον οργανισμό του εν τέλει δεν τα κατάφερε.
Ήταν 1η Απριλίου 2004 και όλοι θα ήθελαν να είναι ψέμα. Ο Γιάννης Κυράστας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 52 ετών και εκείνη η μέρα αποτέλεσε την πιο «μαύρη» Πρωταπριλιά στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Αντώνης Κεφαλωνίτης
www.bnsports.gr