Ήταν 30 Μαρτίου του 2009 όταν ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς ανακοίνωνε το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας του, έχοντας προλάβει να καταρρίψει κάθε ρεκόρ στην ιστορία του Ολυμπιακού και σημαδεύοντας μια «θρυλική» περίοδο στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Γράφει ο Δημήτρης Σπηλιόπουλος
«Μετά από είκοσι και πλέον χρόνια ποδοσφαιρικής παρουσίας στα γήπεδα, αποφάσισα, με τη λήξη της ποδοσφαιρικής περιόδου που διανύουμε, να τερματίσω την καριέρα μου σαν ποδοσφαιριστής. Η απόφασή μου αυτή ήταν ιδιαίτερα δύσκολη γιατί το ποδόσφαιρο, σε επίπεδο πρωταθλητισμού και όχι μόνο, μου έχει προσφέρει πολύ δυνατά και ιδιαίτερα συναισθήματα. Από τα πρώτα μου ποδοσφαιρικά βήματα στις προηγούμενες ομάδες μου έχω όμορφες αναμνήσεις, όμως τα 13 χρόνια που ανήκω στην μεγάλη οικογένεια του Ολυμπιακού θα είναι πάντα ξεχωριστά, καθώς έζησα μοναδικές στιγμές, με τη συμμετοχή μου σε σημαντικούς αγώνες και τις κατακτήσεις πολλών τίτλων.
Η χαρά που ένιωθα κάθε φορά που πανηγύριζα με τον κόσμο του Ολυμπιακού είναι συναίσθημα που θα μείνει βαθιά χαραγμένο στην καρδιά και στη μνήμη μου, όπως και η τιμή που μου έγινε με το να είμαι ο αρχηγός της ομάδας», με αυτά τα λόγια μεταξύ άλλων ο 37χρονός τότε Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς ανακοίνωνε, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας.
Ήταν μια καριέρα ένδοξη, γεμάτη τίτλους, διακρίσεις και ρεκόρ. Μα κυρίως ήταν μια καριέρα που τον κατατάσσει στους κορυφαίους του ελληνικού ποδοσφαίρου. Γεννήθηκε στην Κραγκούγεβατς της Σερβίας στις 4 Αυγούστου του 1972 και υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό του συμβόλαιο με την Ραντνίτσκι σε ηλικία 18 ετών. Ωστόσο, η θητεία του στην Σερβία έμελλε να ήταν σύντομη. Έπαιξε για μια σεζόν στην πρώτη του ομάδα, την επόμενη στην Σπάρτακ Σουμπότιτσα και τη μεθεπόμενη στον Ερυθρό Αστέρα.
Το 1993 μετακόμισε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Πανηλειακού που τότε αγωνιζόταν στην Γ΄ Εθνική. Εκεί συναντά μια εξαιρετική φουρνιά παικτών και πρωταγωνιστεί στις διαδοχικές ανόδους της ομάδας. Αποχωρεί το 1996 και μαζί με τον Στέλιο Γιαννακόπουλο μετακομίζουν στον Πειραιά. Ο Ολυμπιακός τότε ήταν 9 χρόνια χωρίς πρωτάθλημα. Ο πρόεδρος του, Σωκράτης Κόκκαλης μετρούσε ήδη τρεις αποτυχημένες απόπειρες και το καλοκαίρι του 1996 προχωρά σε σαρωτικές αλλαγές, παίρνοντας ότι καλύτερο κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά και δίνοντας τα ηνία στον Ντούσαν Μπάγεβιτς.
Σε μία ομάδα γεμάτη ισχυρές προσωπικότητες ο Τζόρτζεβιτς αναλαμβάνει από νωρίς ηγετικό ρόλο, κερδίζοντας τα πλήθη με την ταχύτητα, την αντοχή, τις ντρίμπλες και τις σέντρες του. Σύντομα αποτελεί φόβο και τρόμο για κάθε αντίπαλο που καλείται να τον περιορίσει. Πετυχαίνει καθοριστικά γκολ, δεν κρύβεται ποτέ στα δύσκολα και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους κορυφαίους εξτρέμ της εποχής.
Ο «Τζόλε» και οι συμπαίκτες του δημιουργούν νέο ρεκόρ συνεχόμενων κατακτήσεων στο ελληνικό ποδόσφαιρο με 7 σερί πρωταθλήματα. Παράλληλα παίζει προημιτελικό Champions League, χρίζεται διεθνής με την Εθνική Σερβίας και γίνεται ο πρώτος παίκτης ελληνικής ομάδας που κάνει χατ τρικ στο Champions League παίζοντας εμπύρετος κόντρα στη Λεβερκούζεν.
Η σεζόν 2003-2004 είναι η μοναδική από τις 13 που έπαιξε στον Ολυμπιακό και δεν κέρδισε το πρωτάθλημα, ωστόσο χάρη στα 10 γκολ και τις 22 ασίστ του ψηφίστηκε καλύτερος παίκτης της Α΄ Εθνικής.
Τα χρόνια περνούν, αλλά ο Τζόρτζεβιτς παραμένει στο κορυφαίο επίπεδο. Σε ηλικία 34 ετών πραγματοποιεί την πιο παραγωγική σεζόν της καριέρας του (2005-2006) στο ελληνικό πρωτάθλημα, πετυχαίνοντας 15 γκολ, κερδίζει ακόμα ένα νταμπλ και πηγαίνει με την Σερβία στο Μουντιάλ της Γερμανίας. Τον Φλεβάρη του 2009 σκοράρει απέναντι στην Σεντ Ετιέν και με 15 γκολ ξεπερνάει τον Νίκο Αναστόπουλο και γίνεται ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Ολυμπιακού στην Ευρώπη.
Λίγους μήνες μετά θα ολοκλήρωνε την σπουδαία καριέρα του όπως του άξιζε. Σε ένα από τα καλύτερα ματς που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, μετά από 8 γκολ και 34 πέναλτι, ο Ολυμπιακός επικρατεί της ΑΕΚ στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας και κατακτά το νταμπλ.
Συνολικά ο «Τζόλε» σε 13 χρόνια στους Πειραιώτες κατέκτησε 12 πρωταθλήματα και παραμένει αυτός με τα περισσότερα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου μπροστά από τους Αλεξανδρή, Ανατολάκη και Δομάζο που έχουν από 10. Παράλληλα είναι ο πρώτος ξένος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού σε συμμετοχές στο πρωτάθλημα (344) και τρίτος συνολικά πίσω μόνο από τον Κυριάκο Καραταίδη (363) και Γιάννη Γκαιτατζή (346). Ταυτόχρονα παραμένει μέχρι σήμερα ο πρώτος ξένος σκόρερ του Ολυμπιακού με 156 γκολ και ο τέταρτος σκόρερ συνολικά στο πρωτάθλημα. Είναι ο πρώτος σε ευρωπαϊκές συμμετοχές σε όλη την ιστορία των «ερυθρόλευκων» με 76 και ο μακροβιότερος ξένος ποδοσφαιριστής σε μία θητεία στον Ολυμπιακό.