Η Χιλή παίζει τις τελευταίες της ελπίδες για το Μουντιάλ κόντρα στην Βραζιλία και το BN Sports θυμάται ένα από τα χειρότερα σκάνδαλα στο λατινοαμερικάνικο ποδόσφαιρο και μία από τις μεγαλύτερες αθλητικές «ντροπές» των Χιλιανών, το οποίο έμεινε στην ιστορία ως το Maracanazo της Χιλής.
Γράφει ο Θοδωρής Βασίλης
Εν έτη 2022 τα εισιτήρια της Νοτίου Αμερικής που οδηγούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο βγαίνουν μέσα από έναν ενιαίο όμιλο με όλες τις ομάδες να συμμετέχουν σε αντίθεση με το 1990. Με την Αργεντινή να έχει ήδη τσεκάρει το εισιτήριο ως κάτοχος του τροπαίου απέμεναν τρία εισιτήρια για το Μουντιάλ της Ιταλίας. Οι υπόλοιπες ομάδες χωρίστηκαν σε τρεις ομίλους των τριών με τον νικητή του ομίλου να προκρίνεται. Σε έναν από τους τρεις ομίλους βρέθηκαν η Βραζιλία, η Χιλή και η Βενεζουέλα.
Βραζιλία και Χιλή ξεχώρισαν και πριν την μεταξύ τους αναμέτρηση στο «Μαρακανά» βρέθηκαν ισόβαθμοι με πέντε βαθμούς με τους Βραζιλιάνους στην πρώτη θέση λόγω καλύτερης διαφοράς τερμάτων. Αυτό σήμαινε πως τον Σεπτέμβριο του 1989 η Χιλή έπρεπε να νικήσει μέσα στο Ρίο Ντε Τζανέιρο για να πάρει την πρόκριση.
Μετά από ένα πρώτο ημίχρονο χωρίς γκολ, η «σελεσάο» άνοιξε το σκορ στο 49ο λεπτό με τον Καρέκα δίνοντας το έναυσμα σε 140.000 οπαδούς να αρχίσουν να πανηγυρίζουν. Κι ενώ η Βραζιλία κρατούσε σχετικά άνετα το υπέρ της σκορ, στο 67ο λεπτό το Μαρακανά πάγωσε. Ξαφνικά μια φωτοβολίδα φεύγει από την εξέδρα προς την περιοχή της Χιλής με τον τερματοφύλακα των φιλοξενούμενων, Ρομπέρτο Ρόχας να πέφτει κάτω στο έδαφος.
Καθώς η φωτοβολίδα εξακολουθούσε να καπνίζει, οι παίκτες της Χιλής πήγαν τρέχοντας στον συμπαίκτη τους, φωνάζοντας με μανία το ιατρικό επιτελείο της ομάδας να μπει στον αγωνιστικό χώρο. Αμέσως η κάμερα έκανε κοντινό κι έδειξε την εικόνα. Το κεφάλι του Ρόχας είχε ανοίξει κι αίματα έτρεχαν παντού. Ο τερματοφύλακας (της βραζιλιάνικης Σάο Πάολο!) μεταφέρθηκε εκτός αγωνιστικού χώρου και οι Χιλιανοί αρνήθηκαν να συνεχίσουν το ματς, φοβούμενοι για τη σωματική τους ακεραιότητα. Ο διαιτητής του αγώνα, ο Αργεντινός Χουάν Λουστάου προσπάθησε να τους μεταπείσει να επιστρέψουν για να συνεχιστεί ο αγώνας, χωρίς όμως επιτυχία. Μάλιστα, κατά την αποχώρηση τους ένας από τους παίκτες της Χιλής ο Πατρίσιο Γιάνεζ, έδειξε τα γεννητικά του όργανα προς το κοινό εξοργίζοντας ακόμα περισσότερο τους οπαδούς στις εξέδρες.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ματς να διακοπεί οριστικά. Βαριά τιμωρία περίμενε την Βραζιλία κάτι που σήμαινε πως η Χιλή θα ήταν αυτή που θα έπαιρνε το παιχνίδι - έστω και στα χαρτιά – και την πρόκριση για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο αρχηγός της «σελεσάο», Ρικάρντο Γκόμες, ανέφερε χαρακτηριστικά μέρες αργότερα. «Έπαθα σοκ μόλις είδα τον Ρόχας στα αίματα. Αμέσως σκέφτηκα ότι χάθηκε η ευκαιρία να αγωνιστώ σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο».
Η χαρά της Χιλής όμως δεν κράτησε πολύ. Και αυτό γιατί την επόμενη ημέρα το σχέδιο τους αποκαλύφθηκε με τον πιο ξεδιάντροπο τρόπο. Το βίντεο του αγώνα αλλά και αρκετές φωτογραφίες αποκάλυψαν αυτό που υποστήριξαν από την πρώτη στιγμή οι Βραζιλιάνοι. Η φωτοβολίδα όχι απλά δεν είχε χτυπήσει τον Ρόχας αλλά είχε προσγειωθεί τουλάχιστον ένα μέτρο μακριά. Τι ακριβώς είχε κάνει; Μία από τις κάμερες τον εξέθεσε ανεπανόρθωτα αφού είχε κρύψει στα γάντια του ένα ξυραφάκι με το οποίο έσκισε το πρόσωπό του ακριβώς τη στιγμή που έπεφτε κοντά του η φωτοβολίδα. Μάλιστα, η βραζιλιάνικη αστυνομία είχε εντοπίσει και συνέλαβε την οπαδό που έριξε τη φωτοβολίδα στον αγωνιστικό χώρο. Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Ρόχας προκαλούσε με την συμπεριφορά του. Σε ηλικία 21 ετών, είχε εμπλακεί σε σκάνδαλο με πλαστά διαβατήρια για να αγωνιστεί στο πρωτάθλημα U20 της Νότιας Αμερικής το 1979, ενώ το 1983 είχε βρεθεί θετικός σε απαγορευμένες ουσίες μετά από ένα φιλικό με την Αγγλία με συνέπεια να αποκλειστεί από την Ολυμπιακή ομάδα του 1984.
Κανείς δεν πίστευε ότι ένας ποδοσφαιριστής θα έφτανε σε αυτό το σημείο για να κερδίσει με αυτό τον τρόπο ένα παιχνίδι. Το σημείο κλειδί για να αποκαλυφθεί η σκευωρία ήταν ένας φωτογράφος, ο Αργεντινός Ρικάρντο Αλφιέρι, ο οποίος είχε σε καρέ όλη την φάση και αποκάλυπτε το σχέδιο του Ρόχας. Ο τότε πρόεδρος της βραζιλιάνικης ομοσπονδίας, Ρικάρντο Τεξέιρα, ζήτησε άμεσα τις φωτογραφίες αφού σε διαφορετική περίπτωση ο Αλφιέρι δεν θα μπορούσε να φύγει από την χώρα!
Τελικά υπήρξαν τέσσερις καθαρές λήψεις του όλου περιστατικού, από τη φωτοβολίδα στον αέρα μέχρι την προσγείωση ένα μέτρο μακριά από τον Ρόχας. Έχοντας τις αποδείξεις στα χέρια του ο Τεξέιρα ταξίδεψε στην Ελβετία για την δικαίωση από τους αξιωματούχους της FIFA. Την ίδια ώρα ο Ρόχας ομολόγησε ότι κόπηκε με μια λεπίδα ξυραφιού κρυμμένη σε ένα από τα γάντια του και πως ο προπονητής της εθνικής Χιλής, Ορλάντο Αραβένα, σε συνεννόηση με τον γιατρό της ομάδας, Ντάνιελ Ροντρίγκες, είχαν ζητήσει από τον Ρόχας να προσποιηθεί τον τραυματία ώστε να υπάρξει διακοπή του αγώνα.
Δέκα ημέρες μετά το παιχνίδι, η FIFA αποφάσισε τον ισόβιο αποκλεισμό του Ρόχας από το ποδόσφαιρο (η ποινή αυτή έπεσε το 2001) καθώς και τον αποκλεισμό της Χιλής από τα επόμενα προκριματικά για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994. Ο αγώνας κατοχυρώθηκε υπέρ της Βραζιλίας με 2-0, ενώ τιμωρία υπήρξε τόσο για τον πρόεδρο της χιλιανής ομοσπονδίας, Σέρχιο Στόπελ, όπως και για τον προπονητή Ορλάντο Αραβένα, όσο και για τον γιατρό, αλλά και για τον αρχηγό Φερνάντο Αστένγκο για τον ρόλο τους στην υπόθεση. Τις επόμενες ημέρες, υπήρξαν επεισόδια μπροστά από την πρεσβεία της Βραζιλίας στη Χιλή, αφού τα μέσα ενημέρωσης της χώρας επέμεναν πως η φωτοβολίδα είχε χτυπήσει τον Ρόχας ενώ το προχώρησαν ακόμα περισσότερο κάνοντας λόγο για οργανωμένο σχέδιο του Χαβελάνζε για να προκριθεί η Βραζιλία.
Ακούγεται αδιανόητο επαγγελματίες ποδοσφαιριστές να καταστρώνουν μια τέτοια απάτη για να πετύχουν τον σκοπό τους, ειδικά όταν εκείνη η ομάδα της Χιλής ήταν ιδιαίτερα ταλαντούχα ομάδα και αν συνεχιζόταν ίσως και να μπορούσε να πάρει τη νίκη. Ειδικά αν σκεφτεί ότι η Βραζιλία που παρουσιάστηκε στα γήπεδα της Ιταλίας λίγους μήνες μετά δεν θεωρείται και από τις καλύτερες ομάδες που έχουν βγάλει οι κάτοχοι πέντε Παγκοσμίων Κυπέλλων.
www.bnsports.gr