Τα ματς ανάμεσα σε ΑΕΚ και Ολυμπιακό πρέπει πια να αποτελούν μια υπενθύμιση του ότι τέτοια παιχνίδια δεν χωρίζουν τους οπαδούς αλλά τους ενώνουν. Η Μυρτώ με την Τόνια μας έχουν βοηθήσει για να το εμπεδώσουμε αυτό…
Τα ντέρμπι γενικότερα αλλά και συγκεκριμένα εκείνα ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ, συνηθίζουν πάντα να είναι γεμάτα εκπλήξεις. Από μεγάλες σε γκολ νίκες, μέχρι και σε επικές ανατροπές που έγραψαν ιστορία. Οι οπαδοί αμφότερων των ομάδων έχουν λοιπόν πάντα κάτι να θυμούνται. Είτε αυτό τους αφήνει θετικά συναισθήματα, είτε είναι μια ανάμνηση που θα ήθελαν καλύτερα να ξεχάσουν.
Ποιο είναι όμως το βασικότερο νόημα ενός «κιτρινόμαυρου» και «ερυθρόλευκου» ντέρμπι, πέραν από την συγκομιδή των βαθμών και, εννοείται, το γόητρο; Η αλληλεγγύη. Κάτι που έχει απαντηθεί και στο παρελθόν, ωστόσο δεν είναι κακό να υπενθυμίζεται συχνά.
Η Τόνια με την Μυρτώ μας έδειξαν τον σωστό δρόμο…
Πάμε λοιπόν πίσω στον Οκτώβρη του 2019, όταν όλα ξεκίνησαν. Ολυμπιακός και ΑΕΚ ρίχτηκαν στην μάχη για την 8η αγωνιστική της Super League στο Φάληρο, με τους γηπεδούχους να παίρνουν εν τέλει τη νίκη με 2-0 χάρις στα τέρματα των Ρούμπεν Σεμέδο (9’) και Μαντί Καμαρά (77’). Το σημαντικότερο γκολ όμως είχε σημειωθεί πριν καν ξεκινήσει η αναμέτρηση…
Στην καθιερωμένη παρουσίαση των δύο ομάδων και καθώς ακουγόταν ο «ερυθρόλευκος» ύμνος, οι παίκτες δεν βγήκαν μόνοι τους στον αγωνιστικό χώρο αλλά συνοδεύονταν από παρουσίες που φώτισαν το γήπεδο! Μαζί τους λοιπόν έδωσαν το «παρών» και η Μυρτώ με την Τόνια. Δύο μαχήτριες της ζωής, που λατρεύουν και αγαπούν τις ομάδες τους!
Γνωστή και ως η «Μυρτώ της Πάρου», η φίλη της ΑΕΚ είναι ένα κορίτσι που γνωρίζει, συμπονά και φυσικά θαυμάζει όλη η Ελλάδα. Τον Ιούλιο του 2012 η 15χρονη τότε Μυρτώ δέχθηκε επίθεση από έναν 24χρονο προκειμένου να την κλέψει και στη συνέχεια να την βιάσει.
Δυστυχώς ο εφιάλτης δεν σταμάτησε εκεί. Ο άνδρας την χτύπησε βάναυσα με πέτρες και την πέταξε στα βράχια θέλοντας να της προκαλέσει μεγαλύτερο κακό, με την μητέρα της να την βρίσκει σε κρίσιμη κατάσταση. Από εκείνη την ημέρα και μέχρι σήμερα για την Μυρτώ άρχισε μια μεγάλη μάχη αρχικά για την επιβίωση κι έπειτα για να πάρει πίσω τη ζωή της, που κάποιος βάρβαρος θέλησε να της στερήσει…
Από την άλλη η Τόνια Χαβούζογλου, άλλοτε μπασκετμπολίστρια και κολυμβήτρια, βρέθηκε στο αναπηρικό καροτσάκι στην ηλικία των 30 λόγω αυτοάνοσου. Ακόμη κι έτσι όμως η φίλαθλος του Ολυμπιακού δεν πτοείται, ακολουθεί την ομάδα της και μάχεται καθημερινά!
Στην αναμέτρηση, λοιπόν, που έλαβε χώρα πριν δύο χρόνια οι δύο ΠΑΕ προέβησαν σε μια συγκινητική πράξη, προσκαλώντας τα δύο κορίτσια στο μεγάλο ντέρμπι! Οι κοπέλες έκαναν την είσοδό τους μαζί με τους 22 ποδοσφαιριστές και τους τέσσερις διαιτητές, μαζί με ένα ξεχωριστό κασκόλ με τα χρώματα των δύο ομάδων και πάνω του μια αφιέρωση για την φιλοξενούμενη Μυρτώ!
Η δράση αυτή, μάλιστα, είχε βραβευτεί εκείνον τον Δεκέμβρη από τον ΠΣΑΤ με το βραβείο Fair Play. «Το γεγονός πως η Τόνια και η Μυρτώ είδαν δίπλα-δίπλα το ντέρμπι είναι ένα μήνυμα προς όλους. Πρέπει να αναδείξουμε όλα όσα μας ενώνουν» είχε τονίσει στη βράβευση μεταξύ άλλων ο Διευθυντής Επικοινωνίας των Πειραιωτών Νίκος Γαβάλας, ο οποίος δεν θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιήσει πιο σωστά λόγια!
Κάποιους μήνες αργότερα η φιλοξενία ανταποδόθηκε από πλευράς ΑΕΚ. Τον Ιανουάριο του 2020 και στο ντέρμπι του δεύτερου γύρου της Super League (21η αγωνιστική), η «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ άνοιξε τις πόρτες του ΟΑΚΑ στα δύο κορίτσια με την ατμόσφαιρα να είναι εξαιρετικά φορτισμένη!
Μάλιστα στη μαθητική κερκίδα της ΑΕΚ υπήρχε κι ένα πανό αφιερωμένο στις δύο γυναίκες, ενώ από τα μεγάφωνα του γηπέδου εστάλη το ακόλουθο μήνυμα: «Επιβραβεύουμε με το θερμό μας χειροκρότημα τη μάχη για τη ζωή, το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό, πέρα από χρώματα και τυφλό φανατισμό».
Φυσικά η Τόνια είχε παραβρεθεί στο Ολυμπιακό Στάδιο και τον περασμένο Νοέμβρη για να παρακολουθήσει ακόμη ένα παιχνίδι ανάμεσα στις δύο ομάδες. «Πραγματικά νιώθω μία γλύκα. Και την προηγούμενη εβδομάδα που βρέθηκα στο ΟΑΚΑ πόσταρα πιο πριν στα social media την εμφάνισή μας με τη Μυρτώ, γράφοντας αναμνήσεις σαν τότε, έτσι ένιωσα, αυτό μου ήρθε στο μυαλό. Ήταν μια υπέροχη πρωτοβουλία και πήγαν όλα πολύ καλά και στο Καραϊσκάκη αλλά και όταν ανταποδόθηκε η πρόσκληση για το ΟΑΚΑ και μπράβο στην ΑΕΚ που ανταποκρίθηκε σε αυτό.
Χρειάζεται πολλή δουλειά και επιμονή στο κομμάτι των διακρίσεων τόσο σχετικά με τις οπαδικές προτιμήσεις όσο και στο κομμάτι των ΑμεΑ. Πρέπει να τα προβάλλουμε ξανά και ξανά γιατί ακόμα υπάρχει μεγάλη έλλειψη παιδείας», είχε αναφέρει μετέπειτα σε δηλώσεις της.
Με αυτόν τον πολύ απλό τρόπο λοιπόν, φέρνοντας δηλαδή φιλάθλους των ομάδων να παρακολουθήσουν μαζί το παιχνίδι, γίνεται εύκολα κατανοητό το πόσα πράγματα ενώνουν – στην προκειμένη περίπτωση αλλά και γενικά – τον Ολυμπιακό με την ΑΕΚ. Ειδικότερα τον τελευταίο καιρό κατά τον οποίο το ποδόσφαιρο έχει πληγεί από συμπεριφορές οι οποίες δεν θα έπρεπε να περνάνε καν από τον ανθρώπινο νου, είναι καλό να υπενθυμίζεται.
Ας ελπίζουμε όλοι λοιπόν σε περισσότερα «ερυθρολευκοκιτρινόμαυρα» κασκόλ και μηδενικά συλλυπητήρια...
Ξανθίππη Δασκαλάκη