Ο Ολυμπιακός δεν είναι η ομάδα που έχει κάνει τις αμέτρητες επιτυχημένες μεταγραφές σε χειμερινή περίοδο. Ωστόσο, όσες φορές του έχουν «βγει», η επιτυχία ήταν παραπάνω από αυτή που θα περίμεναν οι άνθρωποι της ομάδας. Το BN Sports σας παρουσιάζει τις έξι περιπτώσεις που ήρθαν στο… κρύο και ζέσταναν την ιστορία των «ερυθρολεύκων».
Η χρησιμότητα της χειμερινής περιόδου για τον ποδοσφαιρικό κόσμο, δεν είναι απλώς μία ακόμα ιδιαίτερη στιγμής για τους λάτρης του αθλήματος αλλά και μία ευκαιρία για τις ομάδες να διορθώσουν ή να καλύψουν τα κενά του καλοκαιριού που πέρασε, για μία διαφορετική συνέχεια της σεζόν. Η φετινή περίοδο, για τον Ολυμπιακό, περιείχε την μεγάλη επιστροφή του Κώστα Μανωλά.
Ωστόσο, οι «ερυθρόλευκοι» δεν προχωρούν για πρώτη φορά σε μία τέτοια μεταγραφική «βόμβα» σε Γενάρη μήνα. Ο ελληνικός σύλλογος έχει αρκετές παρόμοιες κινήσεις να θυμάται και το BN Sports σας τις φέρνει στο… πιάτο.
Γρηγόρης Γεωργάτος (Γενάρης του 1997)
Από τα κορυφαία μπακ της χώρας στα χρονικά. Ο Γρηγόρης Γεωργάτος γεννήθηκε στην Πειραιά αλλά έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην Πάτρα και συγκεκριμένα στην Παναχαϊκή. Έμεινε για 4,5 χρόνια μέχρι ο Ολυμπιακός να κερδίσει την υπογραφή και τον Δεκέμβρη του 1996, να τον επαναφέρει στον Πειραιά.
Ο Έλληνας μπακ, με την συγκεκριμένη μεταγραφή, έκανε την αρχή για μία πλούσια επαγγελματική καριέρα, τόσο με τους «ερυθρολεύκους» όσο και με τους ΑΕΚ και Ίντερ. Συνολικά κατέκτησε επτά πρωταθλήματα Ελλάδας και τρία κύπελλα ενώ με την ομάδα του Πειραιά έπαιξε 273 ματς σε όλες τις διοργανώσεις, με απολογισμό 42 γκολ και 28 ασίστ.
Λάμπρος Χούτος (Γενάρης του 2000)
Τα πέντε χρόνια στην Ρόμα, έκαναν τον Λάμπρο Χούτο να εξελιχθεί σε ένα πραγματικό «κανόνι». Η στιγμή που άφησε τον Παναθηναϊκό, το 1995 για την Ιταλία, δεν το μετάνιωσε ποτέ. Ειδικά, όταν είδε τον Ολυμπιακό να βγάζει τρία εκατ. ευρώ από το ταμείο του για να τον αποκτήσει τον Γενάρη του 2000 από τον ιταλικό σύλλογο. Για αυτό και αποτέλεσε από τις πιο δαπανηρές προσθήκες των «ερυθρολεύκων» σε χειμερινή περίοδο.
Στον Πειραιά έμεινε για 3,5 χρόνια πριν φύγει ως ελεύθερος στην Ίντερ, το καλοκαίρι του 2004. Μέχρι τότε, κατέκτησε συνολικά τρία πρωταθλήματα και μάτωσε 33 φορές τα αντίπαλα δίχτυα στις 67 παρουσίες που είχε με τους «ερυθρολεύκους».
Βασίλης Τοροσίδης (Γενάρης του 2007)
Από τους πιο αγαπητούς ποδοσφαιριστής της εξέδρας. Ο Βασίλης Τοροσίδης είναι από τους λίγους Έλληνες ποδοσφαιριστές που, αναμφίβολα, συνέχισαν το έργο της Εθνικής Ελλάδας μετά την κατάκτηση του EURO 2004. Ο δεξιός οπισθοφύλακας είχε εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους άσους στα χρώματα της Ξάνθης και έπειτα από 4,5 χρόνια, αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα.
Αυτό ήταν στον Ολυμπιακό. Τον Ιανουάριο του 2007, με προσωπικές κινήσεις του Σωκράτη Κόκκαλη, ο διεθνής άσος έπιασε «λιμάνι» και εξελίχθηκε στο πιο αγαπητό παιδί της εξέδρας. Δέθηκε όσο λίγοι με τους «ερυθρολεύκους» και αγωνίστηκε για έξι χρόνια πριν πάρει μεταγραφή στην Ρόμα. Το 2018 επέστεψε στον Ολυμπιακό και 1,5 χρόνο μετά κρέμασε τα «παπούτσια» του με επτά πρωταθλήματα και τέσσερα κύπελλα.
Γιώργος Μασούρας (Γενάρης του 2019)
Αυτή την στιγμή είναι από τους πιο ποιοτικούς αλλά και ακριβούς Έλληνες ποδοσφαιριστές. Κανείς δεν περίμενε την συγκεκριμένη εξέλιξη σε διάστημα τριών χρόνων από τον Γιώργο Μασούρα. Ο Έλληνας εξτρέμ έγινε βασικό γρανάζι στην επιθετική γραμμή του Ολυμπιακού και αξιοποίησε την υπομονή που έκανε στα 3,5 χρόνια που βρισκόταν στον Πανιώνιο.
Ο διεθνής άσος, είναι ο ακριβότερος Έλληνας ποδοσφαιριστής και από τους καλύτερους στο ρόστερ του Ολυμπιακού. Έχει κατακτήσει δύο πρωταθλήματα, ένα κύπελλο ενώ έχει αρκετές παρουσίες σε Ελλάδα και Ευρώπη. Το περασμένο καλοκαίρι είδε την Νόριτς να ενδιαφέρεται ζεστά και πριν λίγες εβδομάδες, ακούστηκε για τις Φιορεντίνα και Τραμπζονσπόρ.
Σωκράτης Παπασταθόπουλος (Γενάρης του 2021)
Πρόκειται για έναν από τους καλύτερους Έλληνες ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στο εξωτερικό. Από τη μέρα που ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος άφησε την Ελλάδα και την ΑΕΚ, έκανε μία αξιοζήλευτη πορεία με τα χρώματα των Τζένοα, Μίλαν, Βέρντερ Βρέμης, Ντόρτμουντ και Άρσεναλ. Με την τελευταία, έφτασε μέχρι και τελικό του Europa League, όπου θα ήταν βασικός.
Τον χειμώνα του 2020, ο Ολυμπιακός ήρθε σε πλήρη συμφωνία μαζί του και με την απελευθέρωση του συμβολαίου του από την Άρσεναλ, έβαλε την υπογραφή του για να επαναπατριστεί. Ο 33χρονος στόπερ έχει εξελιχθεί στον απόλυτο ηγέτη της άμυνας και είναι βασικός και αναντικατάστατος στο κέντρο της αμυντικής γραμμής.
Νίκος Αναστόπουλος (Δεκέμβριος του 1980)
«Ή στον Ολυμπιακό ή κόβω τη μπάλα». Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα μεταγραφικά σήριαλ στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ήταν 15 Δεκεμβρίου του 1980, όταν ο Πανιώνιος δίνει τα χέρια με τον Ολυμπιακό και ο Νίκος Αναστόπουλος μετακομίζει στον Πειραιά έναντι 40 εκατ. δραχμών. Ωστόσο, τι συνέβη μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Ο Έλληνας επιθετικός ήταν από τους πιο γνωστούς και ανερχόμενους ποδοσφαιριστές της εποχής.
Με τον Πανιώνιο έκανε τρομερά πράγματα και είχε προτάσεις από το μισό ελληνικό πρωτάθλημα. Μάλιστα, ο Παναθηναϊκός του Παύλου Γιαννακόπουλου τον είχε προσεγγίσει αλλά ο ίδιος, είχε αρνηθεί αμέσως την προοπτική. Από την άλλη, ο Πανιώνιος προσπαθούσε να πάρει όσα περισσότερα χρήματα μπορούσε, χωρίς τον ενδιαφέρει η ομάδα. Ο ίδιος όμως, ήθελε μόνο τον Ολυμπιακό. Η ΑΕΚ έφτασε σε συμφωνία με την ομάδα της Νέας Σμύρνης. Οι εφημερίδες έλεγαν πως τον έκλεισε αλλά εκείνος θα είχε τον τελευταίο λόγο.
«Αφού με κοστολογείτε με 35 εκατομμύρια δραχμές, τότε πρέπει να με αμείβετε και αναλόγως». Αυτό ήταν το μήνυμά του και άρχισε να προπονείται μόνος του. Έφτασε την υπόθεση στα άκρα. Όχι για να πάρει λεφτά αλλά για να γίνει αποδεκτή η πρόταση του Ολυμπιακού. Εν τέλει, ο διεθνής φορ υπέγραψε στους «ερυθρολεύκους» και έκανε μία τρομερή πορεία στο μεγάλο Λιμάνι, με συνολικά 142 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις.
Νότης Χάλαρης