29 Δεκεμβρίου 2013: Ο Μίκαελ Σουμάχερ τραυματίζεται σε ένα σοκαριστικό ατύχημα ενώ έκανε σκι στις Άλπεις, σοκάροντας τον κόσμο του αθλητισμού. Μέχρι και σήμερα οι πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του παραμένουν απόρρητες, με την οικογένειά του να μην επιθυμεί να γνωστοποιηθούν.
Έχουν περάσει οκτώ χρόνια από τότε που ο κόσμος του μηχανοκίνητου αθλητισμού πάγωσε σε μια στιγμή. Ήταν 29 Δεκεμβρίου του 2013 όταν μαθεύτηκε η είδηση πως ο Μίκαελ Σουμάχερ είχε εμπλακεί σε ένα τρομακτικό ατύχημα, καθώς έκανε σκι στις γαλλικές Άλπεις.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Γερμανός να υποστεί ένα χτύπημα, το οποίο του προκάλεσε σοβαρή εγκεφαλική βλάβη, παρόλο που φορούσε κράνος, που του άλλαξε πλήρως τη ζωή. Οι γιατροί, μάλιστα, είχαν πει ότι πιθανότατα θα είχε πεθάνει εάν δεν φορούσε τον εξοπλισμό ασφαλείας, με τον παγκόσμιο πρωταθλητή να μεταφέρεται στη συνέχεια άμεσα στο νοσοκομείο της Γκρενόμπλ.
Έκτοτε, οι πληροφορίες της υγείας του κρατήθηκαν κρυφές, με την οικογένειά του να τις φυλάσσει στον στενό της κύκλο. Ελάχιστα πράγματα έως τίποτα δεν έχει αποκαλυφθεί για την κατάσταση και οι άνθρωποί του έχει κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσαν, προκειμένου του γεγονός να μείνει μακριά από τα φώτα των μέσων ενημέρωσης. Το μόνο που είναι πραγματικά γνωστό είναι ότι έπεσε ενώ έκανε σκι, χτύπησε το κεφάλι του πάνω σε έναν βράχο και υπέστη τραύματα από τα οποία αναρρώνει ακόμα και σήμερα.
Αφού μετέβη στο νοσοκομείο υπεβλήθη σχεδόν αμέσως σε δύο χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ στη συνέχει έπεσε σε ιατρικά προκληθέν κώμα. Έξι μήνες μετά, τον Ιούνιο του 2014, ξύπνησε απ’ αυτό κι κάποιους μήνες αργότερα (Σεπτέμβριος 2014) μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Ελβετίας και στη συνέχεια στο σπίτι του στις όχθες της λίμνης της Γενεύης.
Τα δημοσιεύματα και οι «ενημερώσεις» των κοντινών του
Το 2016 ένα δημοσίευμα της Bunte ισχυρίστηκε ότι ο Σουμάχερ είχε αναρρώσει αρκετά ώστε να περπατήσει με τη βοήθεια του ιατρικού προσωπικού. Απαντώντας ευθέως στο άρθρο, η μάνατζέρ του δήλωσε πως «δυστυχώς, αναγκαζόμαστε να διευκρινίσουμε ότι ο ισχυρισμός ότι ο Μίκαελ θα μπορούσε να μετακινηθεί ξανά δεν είναι αλήθεια. Τέτοιες εικασίες είναι ανεύθυνες, επειδή δεδομένης της σοβαρότητας των τραυματισμών του, η ιδιωτικότητά του είναι πολύ σημαντικό για τον ίδιο. Δυστυχώς δίνουν και ψεύτικες ελπίδες σε πολλούς εμπλεκόμενους», βάζοντας τέλος σε οποιαδήποτε φήμη.
Τον Αύγουστο του 2018 το γαλλικό περιοδικό Paris March ανέφερε ότι «στενοί συγγενείς» τους είπαν ότι ο πρωταθλητής της F1 παραμένει σε αναπηρικό καροτσάκι. Υποστηρίχθηκε ότι ο Σουμάχερ έκλαψε όταν άκουσε τις φωνές των παιδιών του και όταν είδε τη σύζυγό του.
Έναν χρόνο αργότερα o Ζαν Τοντ, πρώην πρόεδρος της FIA, προσφέρει μία από τις πιο λεπτομερείς ενημερώσεις υγείας εδώ και χρόνια, αποκαλύπτοντας ότι επισκέπτεται τον Σουμάχερ και το δίδυμο έχουν παρακολουθήσει ακόμη και αγώνες της Formula μαζί στην τηλεόραση.
Τα νεότερα νέα και το ντοκιμαντέρ της ζωής του
Το καλοκαίρι του 2019 η Le Parisien αναφέρει ότι ο Σουμάχερ εισήχθη σε νοσοκομείο του Παρισιού για να υποβληθεί σε θεραπεία με βλαστοκύτταρα, η οποία αναφέρεται το 2020 ότι έχει καθυστερήσει λόγω του COVID.
Πριν από την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ «SCHUMACHER», αποκαλύφθηκε ότι ο Μίκαελ είχε εκφράσει ανησυχίες για τις συνθήκες χιονιού στις Άλπεις πριν από το τραγικό του ατύχημα.
Σπάζοντας την οκταετή σιωπή της, η σύζυγός του Κορίνα εξήγησε: «Λίγο πριν συμβεί ό,τι έγινε, μου είπε “Το χιόνι δεν είναι το βέλτιστο. Θα μπορούσαμε να πετάξουμε στο Ντουμπάι και να κάνουμε αλεξίπτωτο εκεί”. Πάντα περνούσε τους αγώνες του με ασφάλεια και είμαι σίγουρη ότι είχε μερικούς φύλακες αγγέλους που τον παρακολουθούσαν.
Σε όλους λείπει ο Μίκαελ, αλλά ο Μίκαελ είναι εδώ. Διαφορετικός, αλλά είναι εδώ και νομίζω ότι αυτό μας δίνει δύναμη».
Στα χνάρια του πατέρα του ο Μικ
Η φετινή χρονιά ήταν ξεχωριστή για την οικογένεια Σουμάχερ, με τον Μικ να κερδίζει τη Formula 2 για να φτάσει στη F1 στο Sakhir Grand Prix. Στις αρχές Δεκεμβρίου, η ομάδα του Haas επισημοποίησε την υπογραφή του για το 2021.
Στα 21 του μόλις, θέλει να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του στην πίστα, έχοντας κερδίσει στη Formula 3 και την F2!
Ξανθίππη Δασκαλάκη