Retro Stories

Ρέι Κλέμενς: Ένας «βιονικός» τερματοφύλακας που ήταν πολύ πιο μπροστά από την εποχή του (video)

Ρέι Κλέμενς: Ένας «βιονικός» τερματοφύλακας που ήταν πολύ πιο μπροστά από την εποχή του (video)

Βιονικός, ασταμάτητος και πεισματάρης. Μα πάνω από όλα, ένας «θρύλος» με γάντια. Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τη μέρα που ο Ρέι Κλέμενς έφυγε από την ζωή και η προσφορά του από τη θέση του «άσου», παραμένει τεράστια.

«Έλα στη Λίβερπουλ, γιατί ο Τόμι Λόρενς (σ.σ. τότε ο βασικός τερματοφύλακας των reds) έχει περάσει την κορυφή του λόφου. Τα καλύτερά χρόνια του έχουν περάσει. Σε 6 μήνες θα είσαι βασικός». Ακριβώς αυτά είχε πει ο Μπιλ Σάνκλι όταν είδε έναν 19χρονο τερματοφύλακας να κάνει τρελά πράγματα με την Σκάνθορπ ομάδα της δεύτερης κατηγορίας στην Αγγλία. Όχι απλώς δεν ήταν αλήθεια, αλλά αποτέλεσε την αφετηρία ενός εκ των κορυφαίων τερματοφυλάκων στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Ο Ρέι Κλέμενς έφυγε από την ζωή σαν σήμερα, στις 15 Νοεμβρίου του 2020, νικημένος από τον καρκίνο του προστάτη αλλά άφησε πίσω του ένα έργο, που λίγοι ποδοσφαιριστές μπορούν να αγγίξουν. Ο άνθρωπος που δεν… γούσταρε να γίνει τερματοφύλακας, μέχρι που φόρεσε τα γάντια και δεν άφησε τα καρέ ποτέ. Μόνο από το γεγονός ότι έπαιξε σε πάνω από 1000 αγώνες στην καριέρα (!) του, καταλαβαίνεις αρκετά.

Δεν άντεχε να είναι τέρμα μέχρι που… μπήκε!

Γεννημένος στο Σκέγκνες της Αγγλίας, στις 5 Αυγούστου του 1948 και από νεαρή ηλικία φόρεσε τα ποδοσφαιρικά παπούτσια. Στην αρχή έπαιζε φορ, μετά μετακινήθηκε στον άξονα και κατέληξε να αγωνίζεται μέχρι και αριστερό μπακ. Οι πειραματισμοί έλαβαν τέλος, όταν ο γυμναστής του στο σχολείο να τον έβαλε κάτω από τα καρέ. Από την πρώτη στιγμή που φόρεσε τα γάντια, δεν τα ξαναέβγαλε.

«Ήταν σαν να έπαιζα χρόνια. Έμοιαζε με το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο, άσχετα αν δεν μου άρεσε και τόσο πολύ». Με τον αριθμό «1» στην πλάτη, έμελλε να γίνει δεκτός στις ακαδημίες της Σκάνθορπ, στην οποία μέχρι τα 19 του χρόνια, είχε μετρήσει πάνω από 45 συμμετοχές στην δεύτερη κατηγορία Αγγλίας. Όπως ήταν φυσικό, το τεράστιο ταλέντο του δεν πέρασε απαρατήρητο από καμία ομάδα του Νησιού.

2294.jpg.webp

Η «τρέλα» του Σάνκλι έφερε στο Λίβερπουλ έναν βιονικό πορτιέρο…

Το καλοκαίρι του 1967, στο πλαίσιο της μεταγραφής του Κέβιν Κίγκαν, ο αείμνηστος προπονητής της Λίβερπουλ είχε τσεκάρει τον νεαρό τερματοφύλακα. Με μόλις 18 χιλιάδες λίρες, παίρνει το πράσινο «φως» από την ομάδα και πείθει τον Κλέμενς πως θα είναι σύντομα… βασικός. Ο λόγος ήταν πως ο Τόμι Λόρενςδεν βρισκόταν στη «δύση» της καριέρας του αλλά στο απόγειο. Ουσιαστικά, ο Σάνκλι δεν του είχε πει ψέματα απλά αντί για έξι μήνες, χρειάστηκε λίγο παραπάνω.

«Όταν πήγα στη Λίβερπουλ, είδα ότι ο Λόρενς όχι μόνο δεν είχε περάσει την κορυφή του λόφου, αλλά βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας του. Περίμενα 2,5 χρόνια για να παίξω στην πρώτη ομάδα», είχε αναφέρει ο Κλέμενς, ο οποίος έδειξε δείγμα του πόσο πεισματάρης μπορεί να γίνει. Δούλεψε, πάλεψε και μόλις πήρε τη φανέλα βασικού, δεν ξαναβγήκε από την εντεκάδα. Για 11 ολόκληρα χρόνια ήταν μόνιμα το πρόσωπο που άνοιγε την εντεκάδα.

Από το 1970 μέχρι το 1981 έπαιξε σε 665 παιχνίδια (!!) με τη φανέλα της Λίβερπουλ ενώ το απίστευτο είναι πως απουσίασε σε μόλις έξι επίσημους αγώνες (!!!). Μόνο έξι. Ο Κλέμενς δεν γινόταν να βγει από την εντεκάδα και μέσα στον αγωνιστικό χώρο, η ποιότητά του επαλήθευε τις προθέσεις των προπονητών του, με πρώτο τον Σάνκλι. Μάλιστα, τη σεζόν 1971/72 δέχθηκε μόλις 24 γκολ σε 42 αγώνες, κάτι που αποτέλεσε ρεκόρ στην κατηγορία. Ωστόσο, ο ίδιος, κατάφερε να το.. καταρρίψει έξι χρόνια αργότερα. Το 1978/79, οι «κόκκινοι» δέχθηκαν μόλις 16 τέρματα στο πρωτάθλημα και συγκεκριμένα, τέσσερα εντός έδρας (!!).

clemence.jpg

Συλλέκτης τίτλων και… ευρωπαϊκών επιτυχιών!

Αν η Λίβερπουλ οφείλει σε κάποια πρόσωπα την απίστευτη πορεία της σε Αγγλία και Ευρώπη, την δεκαετία του ’70, ο Ρέι Κλέμενς είναι σίγουρα ένας από αυτούς. Ο έμπειρος πορτιέρο χάρισε απλόχερα με τις επεμβάσεις του, πέντε πρωταθλήματα, ένα FA Cup, δύο League Cup, τρία Κύπελλα Πρωταθλητριών(σημερινά Champions League) και δύο UEFA Cup. Σε όλα, δεν είχε απλά ενεργή συμμετοχή αλλά ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής.

Η αρχή έγινε το 1972/73, όταν η Λίβερπουλ επικράτησε της Γκλάντμπαχ στον τελικό του UEFA Cup και πρόσθεσε τον πρώτο της ευρωπαϊκό τίτλο. Ο καταλυτικός ρόλος του Κλέμενς φάνηκε όταν στο πρώτο παιχνίδι, στην Αγγλία, ο Βρετανός πορτιέρο απέκρουσε πέναλτι του Γιουπ Χάινκες, με το οποίο οι Γερμανοί, θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν καλύτερο το υπέρ τους 2-0 στο δεύτερο ματς. Ωστόσο, το 3-0 του πρώτου αγώνα, χάρισε τον τίτλο στην Λίβερπουλ.

Ακολούθησε το δεύτερο UEFA Cup, το 1975/76, απέναντι στην βελγική Μπριζ και στη συνέχεια, η κορυφή της Ευρώπης μέσω των Κυπέλλων Πρωταθλητριών. Με τον Κλέμενς βασικότατο, η Λίβερπουλ επικράτησε ξανά των Γκλάντμπαχ και Μπριζ τις χρονιές 1977 και 1978 αντίστοιχα αλλά και της Ρεάλ Μαδρίτης με 1-0, στο 1981. Όσο για το ματς κόντρα στον γερμανικό σύλλογο, στο γήπεδο της Ρώμης, έχει σημειωθεί, ίσως, η κορυφαία απόκρουση του Βρετανού άσου.

Με το σκορ στο 1-1, ο Ούλι Στίλικε της Γκλάντμπαχ βγαίνει απέναντι από τον Κλέμενς, στο 57ο λεπτό. Ο Άγγλος άσος κάνει μία απίστευτη έξοδο και εξουδετερώνει το τετ-α-τετ, διατηρώντας το 1-1. Πολλοί πίστευαν ότι ήταν ένα σίγουρο… γκολ, το οποίο όχι απλώς κράτησε το ματς στα ίσια αλλά έφερε και τη Λίβερπουλ μπροστά στο σκορ. Ο Τόμι Σμιθ, δύο λεπτά αργότερα έκανε το 2-1 και οι «κόκκινοι» επικράτησαν με το τελικό 3-1, κατακτώντας το τρόπαιο.

Η «βόμβα» της Τότεναμ και ο σοβαρός τραυματισμός…

Μετά την επικράτηση επί της Ρεάλ Μαδρίτης το 1981, ο Ρέι Κλέμενς ρίχνει… «βόμβα» στο Άνφιλντ. Μπορεί οι πανηγυρισμοί να κρατούσαν στην πόλη, όμως η απόκτηση του Μπρους Γκρόμπελαρ έναντι 250 χιλιάδων λιρών, συνδυάστηκε αρμονικά με την επαφή του Μπομπ Πέισλι της Τότεναμ με τον Κλέμενς. Σε ηλικία 32 ετών, αντί να επαναπαυθεί στον πάγκο μέχρι την δύση της καριέρας του, ο έμπειρος άσος πήρε μεταγραφή στα «σπιρούνια».

Η Λίβερπουλ μόλις είχε χάσει τον μόνιμα βασικό της τερματοφύλακα και ο Γκρόμπελαρ έχασε την πίστωση… χρόνου που είχε για να προσαρμοστεί. Ο στόχος του Κλέμενς ήταν να αγωνιστεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982, καθώς η Αγγλία επέστρεφε στη μεγάλη διοργάνωση μετά τις δύο αποτυχημένες απόπειρες του 1974 και 1978. Η Τότεναμ ήταν η κατάλληλη λύση και για τον σύλλογο, ο τέλειος πορτιέρο.

Ray_Clemence.webp

Τα «σπιρούνια», με την συγκεκριμένη προσθήκη, κούμπωσαν το παζλ με τους Όσι Αρντίλες, Ρικάρντο Βίγια, Στιβ Άρτσιμπαλντ, Στιβ Πέριμαν και Γκλεν Χοντλ, συνθέτοντας μία από τις κορυφαίες ομάδες στην ιστορίας τους. Με τον λονδρέζικο σύλλογο κατέκτησε ένα League Cup αλλά και το UEFA Cup του 1982, ο οποίος είναι και ο τελευταίος ευρωπαϊκός τίτλος της ομάδας μέχρι και σήμερα. Σε όλα πρωταγωνιστής, μέχρι να έρθει το δύσκολο τέλος. 

Στην καριέρα του δεν είχε ταλαιπωρηθεί από τραυματισμούς αλλά ένας σοβαρός, του έβαλε το οριστικό τέλος. Συγκεκριμένα, στα 39 του χρόνια, ένα χτύπημα στον γόνατο, τον άφηνε ανά διαστήματα εκτός προπονήσεων, κάτι που τον έκανε να μην μπορεί να ανταπεξέλθει, ενώ κανείς δεν ήξερε αν θα υποχωρήσουν οι πόνοι. Έτσι, «κρέμασε» τα γάντια του με πάνω από 1000 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις και 330 με τη φανέλα της Τότεναμ.

Η «κόντρα» με τον Σίλτον στην Εθνική Αγγλίας…

Και όμως, παρότι ο Ρέι Κλέμενς θεωρείτο από τους κορυφαίους τερματοφύλακες της εποχής, δεν ήταν ο βασικός της Εθνικής Αγγλίας. Ο Πίτερ Σίλτον δεν έβγαινε από την εντεκάδα των «λιονταριών» και η κόντρα του με τον άσο των Λίβερπουλ και Τότεναμ έχει μείνει στην ιστορία. Η Αγγλία είχε δύο εξαιρετικούς τερματοφύλακες, όμως ο Σίλτον έδειχνε να κερδίζει τα βασικά γάντια. Αυτό, βέβαια, δεν εμπόδισε τον συμπατριώτη του.

Ο Κλέμενς έπαιξε συνολικά 61 παιχνίδια, παίρνοντας μέρος στο EURO του 1980 ενώ ήταν στην αποστολή για το Μουντιάλ του 1982, δίχως να αγωνιστεί ούτε λεπτό. Μάλιστα, είχε την τιμή να είναι ο πρώτος αρχηγός μετά τον Φρανκ Σουίφτ, σε φιλική αναμέτρηση της Αγγλίας με την Βραζιλία. Ήταν και η τελευταία φορά που φόρεσε το περιβραχιόνιο.

ray_clemence_peter_shilton1.png

Πριν από ένα χρόνο, ο καρκίνος του προστάτη τον νίκησε μετά από 15 χρόνια μάχης, σε ηλικία 72 ετών. Ακόμα και εκεί, έδειξε πως το πείσμα του δεν ήταν μόνο εντός αγωνιστικού χώρου αλλά εκτός. Πολλοί κάνουν λόγο για έναν κύριο, που ποτέ δεν προκάλεσε πρόβλημα και έκανε τους φίλους των Λίβερπουλ και Τότεναμ να χειροκροτούν σε κάθε στιγμή που ακουγόταν το Ρέι Κλέμενς.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0