2 Σεπτεμβρίου 1998: Η πτήση SR 111 συντρίβεται. Οι 229 επιβαίνοντες είναι νεκροί. Ο μόνος που γλίτωσε, γιατί δεν μπήκε ποτέ στο αεροπλάνο, ήταν ο Ουόλτερ Μπέρι.
Ένα McDonnell Douglas MD-11 της Swissair, που εκτελεί την πτήση SR 111 από το αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης προς τη Γενεύη, απογειώνεται στις 20:18 της 2ας Σεπτεμβρίου του 1998. Περίπου 2 ώρες αργότερα, κανπός, προερχόμενος από το σύστημα του air-condition γίνεται ορατός στο πιλοτήριο. Ο κυβερνήτης στέλνει σήμα που υποδεινύει έκτακτη ανάγκη, αλλά όχι άμεσο κίνδυνο θανάσιμου ατρυχήματος (σσ. δηλαδή όχι mayday) και παίρνει έγκριση για να προσγειωθεί εκτάκτως στο αεροδρόμιο του Χάλιφαξ, το οποίο βρισκόταν 66 ναυτικά μίλια μακριά.
Όμως μάταια. Το αεροσκάφος, με εκτιμώμενη ταχύτητα 555χλμ./ώρα , συντρίβεται στον Ατλαντικό, 8 χιλιόμετρα από τις ακτές της Νέας Σκωτίας, στις 22:31.
Οι 229 επιβαίνοντες -215 επιβάτες και 14 μέλη του πληρώμτατος- βρίσκουν τραγικό και ακαριαίο θάνατο.
Το εν λόγω αεροσκάφος είχε κατασκευστεί επτά χρόνια νωρίτερα, το 1991, και μετρούσε περισσότερες από 36.000 ώρες πτήσης. Ο πιλώτος, Ουρς Ζίμερμαν, ήταν 50 ετών, πρώην πιλότος της ελβετικής Πολεμικής Αεροπορίας και είχε τεράστια εμπειρία, μετρώντας ο ίδιος περίπου 11.000 ώρες πτήσης.
Στην «Πτήση των Ηνωμένων Εθνών», όπως είναι γνωστή, λόγω της δημοφιλίας της ανάμεσα στους αξιωματούχους του ΟΗΕ που συχνά κάνουν το εν λόγω δρομολόγιο, βρίσκονται διάφοροι επιχειρηματίες και επιστήμονες. Μεταξύ των επιβατών έπρεπε να είναι και ένας αθλητής, ο Ουόλτερ Μπέρι.
Ο πρώην μπασκετμπολίστας του NBA (14η επιλογή στο καταραμένο draft του 1986), του Ολυμπιακού (1992-93, 1995-96), του ΠΑΟΚ (1993-94), του Ηρακλή (1994-95) και του Άρη (1996-97), αφού είχε αγωνιστεί για ένα χρόνο με την ιταλική Καντού (1997-98), επέστρεφε στην Ελλάδα για να φορέσει ξανά φανέλα του «Δικεφάλου του Βορρά».
Η γυναίκα του, Τάμι, σαν από μηχανής θεός, είχε κρατήσει κατά λάθος – ή σωστά, όπως αποδείχτηκε στην πορεία – το διαβατήριο του Μπέρι, με αποτέλεσμα εκείνος να μην επιβιβαστεί ποτέ στη μοιραία πτήση!
«Θα έπαιρνα το συγκεκριμένο αεροπλάνο, αλλά πηγαίνοντας στο αεροδρόμιο διαπίστωσα ότι είχα ξεχάσει το διαβατήριό μου στο σπίτι. Η καθυστέρηση είχε ως αποτέλεσμα να μην προλάβω την πτήση που υπήρχε για Γενεύη και τελικά να φτάσω στη Θεσσαλονίκη μέσω Βρυξελλών.
Είναι αλήθεια ότι προτιμώ τη Swissair όταν ταξιδεύω στην Ευρώπη και θα συνεχίσω να την προτιμώ παρά το συγκεκριμένο ατύχημα, που λίγο έλειψε να στοιχίσει και τη δική μου ζωή. Ευτυχώς για μένα, αποδείχθηκε ότι υπάρχει Θεός και, μάλιστα, με αγαπάει. Με κράτησε ζωντανό και βρέθηκα τελικά στην Ελλάδα», ήταν τα λόγια του Μπέρι.
«Όταν μίλησα με τη μητέρα μου στο τηλέφωνο, έκανε σαν τρελή. Δεν μπορούσα να την ηρεμήσω. Είχε σχεδόν πειστεί ότι μπήκα στο μοιραίο αεροπλάνο και ότι δεν υπάρχω πια.
Ίδια ήταν η αγωνία και των υπολοίπων μελών της οικογενείας μου, έως ότου μιλήσω μαζί τους», προσέθεσε ο «The Truth».
Βασιλική Καραμούζα
www.bnsports.gr