Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας η φλόγα άναβε με τις ακτίνες του ήλιου και την βοήθεια συγκεκριμένων «εργαλείων». Πιο συγκεκριμένα με την χρήση ενός κοίλου κατόπτρου, κάτι δηλαδή σαν μεγεθυντικός φακός.
Υπάρχει μυθολογική εξήγηση για το συγκεκριμένο «έθιμο». Σύμφωνα, λοιπόν, με τον μύθο ο Προμηθέας έκλεψε την φωτιά από τον θεό Δία. Στην αρχαιότητα όμως δεν υπήρχε η διαδικασία που είναι σε όλους μας γνώριμη. Παρέμενε καθ’ όλη την διάρκεια των αγώνων σε έναν βωμό, ο οποίος ήταν αφιερωμένος στην θεά Εστία, και δεν υπήρχαν λαμπαδηδρόμοι.
Η Ολυμπιακή φλόγα συμβολίζει το φως του πνεύματος, τη γνώση και τη ζωή. Θεωρείται επίσης το σύμβολο του ανθρώπου και της εφευρετικότητας. Η φλόγα αντιπροσώπευε την προσπάθεια για την νίκη. Σύμφωνα με τον Πιερ ντε Κουμπερτέν (Γάλλος συγγραφέας και παιδαγωγός, γνωστός παγκόσμια ως ο πρωτεργάτης της αναβίωσης των Ολυμπιακών αγώνων), η φλόγα είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των νέων και παλιών αγώνων.
Στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες η φλόγα εμφανίστηκε στο Άμστερνταμ το 1928. Άναψε επί τόπου και σηματοδότησε την έναρξη των αγώνων. Η ίδια διαδικασία επαναλήφθηκε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες το 1932
Η απόσταση που ορίστηκε ανερχόταν σε πάνω από 3.000 χλμ., όσοι ήταν και οι δρομείς που θα τη διένυαν, δηλαδή ένας για κάθε χιλιόμετρο. Την ευθύνη για την προμήθεια των πυρσών και την κατασκευή των βωμών, που τοποθετήθηκαν στις διάφορες περιοχές από όπου θα περνούσαν οι λαμπαδηδρόμοι, ανέλαβε η γερμανική οργανωτική επιτροπή.
Οι αγώνες του Άμστερνταμ σηματοδότησαν καινοτόμες αλλαγές. Αρχικά οι Γερμανοί πρότειναν μέσω του υφυπουργού της κυβέρνησης, να διοργανωθεί σκυταλοδρομία, η οποία ήταν εμπνευσμένη από την αρχαία ανάγλυφη λαμπαδηδρομία που βρισκόταν στη Ρώμη και το Palazzo Colonna. Ωστόσο, αργότερα η παραπάνω πρόταση υποχώρησε και επικράτησε η ιδέα να πραγματοποιηθεί λαμπαδηδρομία από την Ελλάδα στο Βερολίνο.
Στις 20 Ιουλίου 1936 έγινε η πρώτη αφή της Ολυμπιακής φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία. 3.331 λαμπαδηδρόμοι τη μετέφεραν στο Βερολίνο, όπου άναψε στον βωμό του Ολυμπιακού Σταδίου την 1η Αυγούστου, κι έσβησε με τη λήξη τους στις 16 Αυγούστου. Από εκείνη την εποχή οι κάτοικοι της Αρχαίας Ολυμπίας τιμούν κάθε χρόνο τα άτομα που συμμετείχαν και έτρεξαν τη συγκεκριμένη μέρα.
Δημήτρης Φεραδούρος
www.bnsports.gr