Retro Stories

Olympic stories: Νάντια Κομανέτσι, το 14χρονο κορίτσι με το απόλυτο δεκάρι που άλλαξε την ενόργανη γυμναστική!

Olympic stories: Νάντια Κομανέτσι, το 14χρονο κορίτσι με το απόλυτο δεκάρι που άλλαξε την ενόργανη γυμναστική!

Μοντρεάλ 45 χρόνια πίσω καλοκαίρι του 1976 η Νάντια Κομανέτσι στα 14 της χρόνια γινόταν χρυσή Ολυμπιονίκης! Μαζί με το πρώτο απόλυτο δεκάρι στην ενόργανη γυμναστική θα άλλαζε όλο το γυναικείο πρωταθλητισμό! 

Σχετικά Άρθρα

Το πρώτο κλάμα της Νάντια Κομανέτσι ακούστηκε στις 12 Νοεμβρίου 1961 στο χωριό Ονέστι της Ρουμανίας και η ρότα της ζωής της από τις πρώτες στιγμές ήταν σπαρμένη με «αγκάθια». 

Όπως περιγράφει στην αυτοβιογραφία της «Επιστολές σε μια νεαρή αθλήτρια», γεννήθηκε με μια βαριά ανωμαλία, δηλαδή μια κύστη γεμάτη υγρό στην κορυφή του κεφαλιού της. Οι γιατροί αδυνατούσαν να θεραπεύσουν το πρόβλημα, ενώ ξεκαθάρισαν στη μητέρα της ότι δεν ήταν σίγουρο ότι θα επιζούσε, αλλά ακόμα και αν τα κατάφερνε θα είχε πνευματική καθυστέρηση. 

Έπειτα από οδηγίες της γιαγιάς της, η μητέρα πήγε στην εκκλησία την Κυριακή και την πέρασε τρεις φορές πάνω από το κατώφλι, προτού κάνει την είσοδό του ο ιερέας. Το επόμενο πρωί, ω του θαύματος, η κύστη είχε εξαφανιστεί! 

FMC4IHUH5FFAVK4GDDLGT6FNIM.jpg

Προκειμένου να διοχετεύσει κάπου την αστείρευτη ενεργητικότητά της, εντάχθηκε στην πρώτη της γυμναστική ομάδα, τη «Φλόγα», όταν ακόμα πήγαινε στο νηπιαγωγείο. 

Όπως επισημαίνει στη βιογραφία του «Feel NoFear» ο μετέπειτα προπονητής της ΜπέλαΚάρολι αναζητώντας ταλαντούχα παιδιά γύρισε από δημοτικό σε δημοτικό, αξιολογώντας πάνω από 4.000. 

Τελικά, εντόπισε δύο μικρές κοπέλες και τις ρώτησε αν μπορούσαν να κάνουν «τροχό». Μια από αυτές ονομαζόταν Νάντια Κομανέτσι. Εκείνες απάντησαν καταφατικά, τον εντυπωσίασαν με την τεχνική τους και κατόπιν έγιναν δεκτές στο πειραματικό σχολείο γυμναστικής του Ονέστι. Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα… 

Η αέναη προπόνηση τελεσφόρησε και η πρώτη σημαντική διάκριση ήρθε το 1970, καθώς έγινε η νεαρότερη αθλήτρια που κέρδισε το εθνικό πρωτάθλημα της χώρας της. Η παρθενική της επιτυχία στο διεθνές στερέωμα ήρθε στα 13 της το 1975, όταν έκοψε πρώτη το νήμα στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Νορβηγίας σε όλα τα αθλήματα εκτός από τις ασκήσεις εδάφους, όπου κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο.

Το απόλυτο δεκάρι, ο πίνακας με το 1.00…

Το 1976 έμελλε να είναι η στιγμή που το άστρο της θα έλαμπε σαν πυροτέχνημα! Το ημερολόγιο έγραφε 18 Ιουλίου 1976. Θαρρείς το κορμί της «έσκιζε» τον αέρα ενώ τα πόδια της άγγιζαν τα σύννεφα! Ολοκλήρωσε αψεγάδιαστα το πρόγραμμά της στους ασύμμετρους ζυγούς στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ του Καναδά το 1976. Η λιλιπούτεια 14χρονη είχε μόλις τοποθετήσει το όνομά της με χρυσά γράμματα στο αθλητικό πάνθεον.



Η Κομανέτσι απέσπασε το απόλυτο δεκάρι για πρώτη φορά στην ιστορία και τα φλας των φωτογράφων άστραψαν για να απαθανατίσουν το μεγαλείο της στιγμής.

Η Ρουμάνα αφηγείται χαρακτηριστικά: 

«Το μόνο που μπορώ να σου πω είναι ότι η εκτίναξή μου στους ασύμμετρους ζυγούς, για μένα ήταν μια συνηθισμένη άσκηση. {…} Είχα εκτελέσει την ίδια υποχρεωτική σειρά ασκήσεων, όπως και όλες οι άλλες αθλήτριες, αλλά με το ξεχωριστό ‘’άγγιγμα της Νάντια’’. Κατά την προσγείωσή μου ένιωσα μια ανεπαίσθητη σχεδόν αόρατη αναπήδηση. Ήξερα όμως ότι είχα εκτελέσει τις ασκήσεις μου αρκετά καλά. Όχι τέλεια, αλλά καλά». Η εμφάνιση αυτή αποτέλεσε προάγγελο όσων θα επακολουθούσαν. 

Μετά το πρώτο δεκάρι ακολούθησαν άλλα έξι και έφυγε από το Μόντρεαλ με τρία χρυσά μετάλλια (στους ασύμμετρους ζυγούς, τη δοκό και το σύνθετο ατομικό), ένα ασημένιο και ένα χάλκινο.



«Θυμάμαι ότι τότε ένιωσα χαρούμενη που πήρα το απόλυτο 10 πρώτα στο δίζυγο, γιατί όταν ξεκινούσα τη γυμναστική, το δίζυγο ήταν το αγαπημένο μου. Λάτρευα την ακρίβεια, τις γωνίες, την πολυπλοκότητα των ασκήσεων στους ασύμμετρους ζυγούς. Απαιτούν πολλή σκέψη και υπολογισμό, καθώς και τη χρήση συγκεκριμένων ευθειών και σημείων αναφοράς. Το ‘’Σάλτο Κομανέτσι’’ και η ‘’Έξοδος Κομανέτσι’’ που εκτέλεσα στους Αγώνες του 1976, προήλθαν από αμέτρητες ώρες εξάσκησης και από χιλιάδες πτώσεις», γράφει με αφοπλιστική ειλικρίνεια.

Παρόλα αυτά, αποδίδει τεράστιο μερίδιο της καταξίωσης σε όσους συνέβαλαν στο επίτευγμά της. «Το ζεύγος Κάρολι (σ.σ. και η σύζυγος του Μπέλα, Μάρτα, ήταν προπονήτρια) και η κυβέρνηση της χώρας μου μού προσέφεραν μια ευκαιρία που οι γονείς μου ποτέ δεν θα είχαν τη δυνατότητα να μου προσφέρουν. Σε άλλες χώρες, πρέπει να πληρώνεις ο ίδιος τον προπονητή σου, το ιδιαίτερο σχολείο σου, καθώς και όλα τα κορμάκια, τα περικάρπια και την ιατρική περίθαλψη που είναι απαραίτητη για την επιτυχία».

Το 2017 σε συνέντευξή της στο «CBS Sports», δήλωνε: «Όσο μεγάλωνα, συνειδητοποιούσα πως ό,τι κατάφερα τότε ήταν τόσο σπουδαίο, κάτι που δεν είχα αντιληφθεί τότε».



«Αποχώρησα όχι με λιμουζίνα, αλλά με πούλμαν»

Εντούτοις, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο προπονητής της Μπέλα Κάρολι χρησιμοποίησε συχνά απάνθρωπες μεθόδους για να φτάσει στην αθλητική κορυφή η Κομανέτσι. Πάντως, η 59χρονη σήμερα, ερωτηθείσα στο βιβλίο της διαψεύδει τις φήμες για κακοποίησή της, αναγνωρίζοντας την αυστηρότητα αλλά και τη δικαιοσύνη του. 

Όσο για τον απόηχο του καινοφανούς κατορθώματός της, υπογραμμίζει: «Δεν έκανα καμιά φωτογράφηση για εξώφυλλο περιοδικού. Δεν μου χτύπησε την πόρτα κανένας αθλητικός ατζέντης από διεθνείς εταιρείες μάνατζμεντ ή από αθλητικούς συλλόγους. Ήρθα, αγωνίστηκα, έκανα την πατρίδα μου υπερήφανη και αποχώρησα από τον αγωνιστικό χώρο όχι με λιμουζίνα, αλλά με πούλμαν

Έλαβα ένα χρηματικό βραβείο από την κυβέρνηση ως αναγνώριση των μεταλλίων μου, αλλά τίποτε το εξωφρενικό. Συνέχισα επίσης να παίρνω μια μηνιαία κρατική υποτροφία που δινόταν στις διακεκριμένες αθλήτριες, αλλά όλα αυτά τα χρήματα τα διαχειριζόταν η μητέρα μου. Είμαι τυχερή που τα αποταμίευε, γιατί αργότερα έφτασα να έχω απόλυτη ανάγκη τα χρήματα που φύλαγε για λογαριασμό μου. 

Σε παρακαλώ, μην υποθέσεις, όπως κάνουν όλοι οι άλλοι, ότι μόλις κέρδισα το χρυσό μετάλλιο έγινα ξαφνικά ένα πλούσιο κορίτσι. Συνέχισα να ζω σε έναν απλό κοιτώνα μερικά λεπτά δρόμο από το σπίτι μου».

Οι εικασίες

«Η ζωή μου έγινε κατάμαυρη», γράφει στην αυτοβιογραφία της. Πολλές ιστορίες υπάρχουν ως φήμες για εκείνη. Λέγεται ότι υπήρξε ερωμένη του υιού Τσαουσέσκου και «σκλάβα» στα περίεργα γούστα του. Ότι έκανε ζωή χαρισάμενη στη Ρουμανία, όταν οι άλλοι συμπατριώτες της πεινούσαν. Ακόμα και ότι διέπραξε απόπειρα αυτοκτονίας με χλωρίνη. 

Ωστόσο, η ίδια απορρίπτει κατηγορηματικά όλα τα παραπάνω σενάρια. «Ήμουν δυστυχισμένη το 1978. Δεν αποπειράθηκα, όμως, να αυτοκτονήσω, επειδή είδα το αγόρι μου με άλλη κοπέλα. Ζούσα σε ένα διαμέρισμα γεμάτο “κοριούς”. Με παρακολουθούσαν συνεχώς πράκτορες. Έτσι, μια ημέρα τους έδειξα τη χλωρίνη και τους είπα ότι θα αυτοκτονήσω για να γλιτώσω».

Σε ό,τι αφορά τον υιό Τσαουσέσκου, οι «κακές γλώσσες» θέλουν τον Νίκου να τη βασάνιζε ψυχολογικά και σωματικά. Η ίδια ισχυρίζεται ότι δεν υπήρχε ερωτική σχέση. «Τον γνώρισα όταν ήμουν φοιτήτρια. Μου φαινόταν καλό παιδί. Άλλοι λένε πως ήταν μέθυσος και γυναικάς. Εγώ είχα ακούσει ότι βοήθησε πολύ κόσμο», ανέφερε.

Τα επόμενα χρόνια δεν κύλησαν ακριβώς ονειρικά για την Κομανέτσι σε προσωπικό επίπεδο. Το κομμουνιστικό καθεστώς την απομάκρυνε από τους προπονητές της. Το διαζύγιο των γονιών της την καταρράκωσε. Όμως κατόρθωσε στο Ευρωπαϊκό του 1977, παρά τις αντιξοότητες, να πάρει δύο χρυσά και ένα ασημένιο. Το 1978 εν τέλει της επετράπη να επανενωθεί με τους προπονητές της, ενώ το 1979 έγινε η πρώτη γυμνάστρια που κατακτά τρεις διαδοχικούς ευρωπαϊκούς τίτλους. 

3677081.jpg

Οι τίτλοι τέλους στην καριέρα της έπεσαν το 1980 μετά τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας. Το παλμαρέ της Ρουμάνας πρωταθλήτριας προκαλεί ίλιγγο. Έχει κατακτήσει συνολικά 16 χρυσά, 7 ασημένια και 2 χάλκινα μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα.

Ο προπονητής της, Κάρολι, έφυγε από τη Ρουμανία το 1981, αντιδρώντας στην καταπιεστική διακυβέρνηση Τσαουσέσκου. Εκείνη αρχικά αρνήθηκε να τον ακολουθήσεικαι μολονότι αρκετά αργότερα πείστηκε να εγκαταλείψει τη γενέτειρά της ήταν πλέον αργά. Το 1981 το καθεστώς Τσαουσέσκου της απαγορεύει την έξοδο από τη χώρα, θεωρώντας την ύποπτη να διαφύγει στη Δύση. Το 1989 δραπέτευσε και λίγο μετά εγκαταστάθηκε στην Αμερική.  

Η Κομανέτσι τιμήθηκε το 1984 και το 2004 με το μετάλλιο της Ολυμπιακής Τάξης, την υψηλότερη διάκριση που απονέμει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.

Σήμερα ζει στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ, όπου μαζί με τον σύζυγό της, τον Αμερικανό γυμναστή και Ολυμπιονίκη Μπαρτ Κόρνερ, διευθύνουν μια ακαδημία Γυμναστικής.  

Παναγιώτης Ιωάννου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0