Retro Stories

Νίκος Γκάλης: Το γαλανόλευκο ντεμπούτο του «γκάνγκστερ» που άλλαξε το ελληνικό μπάσκετ!

Νίκος Γκάλης: Το γαλανόλευκο ντεμπούτο του «γκάνγκστερ» που άλλαξε το ελληνικό μπάσκετ!
Πέρασαν 41 χρόνια από τότε που ο Νίκος Γκάλης φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα της Εθνικής. 
Σχετικά Άρθρα

Ο Νικόλαος Γεωργαλής, ήταν μόλις 23 ετών όταν φόρεσε για πρώτη φορά το εθνόσημο σε αναμέτρηση κόντρα στη Σουηδία στο πλαίσιο της 1ης αγωνιστικής του Προολυμπιακού τουρνουά του Βεβέ της Ελβετίας. Ήταν περίπου 7 μήνες μετά την άφιξή του στην Ελλάδα για λογαριασμό του Άρη, όταν ο νεαρός γκαρντ συστήθηκε στο ελληνικό κοινό με το όνομα Νίκος Γκάλης και έμελλε να σημαδέψει τόσο το ελληνικό όσο και το ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Διαβατήριο με… «ελληνική» πατέντα

Αν και ο Γκάλης ήταν γιος Ελλήνων, στην κατοχή του είχε μόνο διαβατήριο των ΗΠΑ και έπρεπε να περάσει δύο χρόνια για να μπορέσει να βγάλει ελληνικό και να φορέσει τη φανέλα της Εθνικής ομάδας. Ο Άγης Κυνηγόπουλος (αντιπρόεδρος της ΕΟΚ) εκμεταλλευόμενος τις γνωριμίες του φρόντισε να «βγάλει» στον μετέπειτα σούπερ σταρ του ευρωπαϊκού μπάσκετ, ελληνικό διαβατήριο.

Για να συμβεί λοιπόν αυτό χρειάστηκαν διαδικασίες και διαδικασίες. Ο Κυνηγόπουλος είχε πάει στον κοινοτάρχη Τριλόφου Θεσσαλονίκης και πήρε ένα πιστοποιητικό που έλεγε ότι ο Νικόλαος Γεωργαλής είχε γεννηθεί στην εν λόγω κοινότητα. Στη συνέχεια μετέβη στο αστυνομικό τμήμα προκειμένου να εξασφαλίσει μια βεβαίωση που θα λειτουργούσε ως ταυτότητα και ακολούθως στον -τότε- Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, Κώστα Παπαναστασίου, για διαβατήριο μίας χρήσης!

Τρίτη 6 Μαΐου 1980

Στο ντεμπούτο του Γκάλη, η Ελλάδα ηττήθηκε από την Σουηδία με 79-71. Ήταν μια κακή μέρα για το εθνικό μας συγκρότημα, με την ομάδα να φορτώνεται από νωρίς πολλά φάουλ και να κινείται νευρικά στο παρκέ. Μάλιστα στο 34’ ο Κατσούλης είχε χρεωθεί το πέμπτο του φάουλ, ενώ τρία λεπτά πριν από τη λήξη οι Γιαννάκης και Σακελαρίου είχαν την ίδια τύχη. Αξίζει να σημειωθεί πως και οι Βίδας και Κοκολάκης είχαν συμπληρώσει τα τέσσερα φάουλ. Ωστόσο, παρότι η εμφάνιση της Εθνικής ήταν απογοητευτική, ο Γκάλης με το Νο10 στη φανέλα ήταν εντυπωσιακός και συστήθηκε με 25 πόντους.

gkalis2.jpg

«Οι Έλληνες παίκτες έβλεπαν σαν θεό τον Γκάλη κι έψαχναν συνεχώς να τον βρουν. Όμως ο Γκάλης ήταν άνθρωπος σαν κι αυτούς. Δεν μπορούσε να νικήσει μόνος του την ομάδα μου, την Σουηδία. Και η ανοργάνωτη Ελλάδα έχασε φυσιολογικά με 79-71», είχε δηλώσει μετά το τέλος του αγώνα ο κόουτς των Σουηδών, Πέρυ. Μπορεί εκείνη τη χρονική στιγμή να είχε δίκιο όμως η ιστορία, και ο ίδιος ο Γκάλης, τον διέψευσαν αποδεικνύοντας περίτρανα πως από το δωδεκάθεο έλειπε ένας θεός.

gkalis.jpg

Με τα μάτια του Γκάλη

«Ήμουν πολύ χαρούμενος, ανυπόμονος και υπερήφανος που θα φορούσα την φανέλα της Εθνικής ομάδας, αλλά παράλληλα ένιωθα και πολύ αγχωμένος και πιεσμένος ενόψει της πρώτης μου εμφάνισης. Έβαλα 25 πόντους, αλλά χάσαμε και κανένας δεν ήταν ευχαριστημένος», είπε χαρακτηριστικά ο Γκάλης και πρόσθεσε: «Τότε διαπίστωνα ότι είχαμε καλές μονάδες και πίστευα ότι υπάρχει προοπτική, αλλά δεν θα μπορούσα ποτέ να διανοηθώ ότι θα φτάναμε στον θρίαμβο του 1987».

ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΑΓΩΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ ΤΟΥ ΓΚΑΛΗ

ΣΟΥΗΔΙΑ – ΕΛΛΑΔΑ 79-71

Ημίχρονο: 35-39

ΣΟΥΗΔΙΑ: Άντερσον 4, Νόρντιγκριντ 2, Τέρινς 3, Τάξεν 11, Κάρλσον 20, Ρεχμ 14, Φέλτριχ 19, Σκίτεβαλ 4, Ρούντμπεργκ 2.

ΕΛΛΑΔΑ: Γιαννάκης 6, Πετρόπουλος 12, Γκάλης 25, Καρατζουλίδης 2, Κοκολάκης 10, Βίδας 6, Κατσούλης 8, Σακελλαρίου 2, Παπαγεωργίου.

Στη συνέχεια των προκριματικών η Εθνική νίκησε την Ελβετία και το Λουξεμβούργο, αλλά στο ενδιάμεσο έχασε από την Τσεχοσλοβακία, με συνέπεια να καταλάβει την 3η θέση του ομίλου και, μοιραία, να αποκλειστεί.
Να σημειωθεί ότι η Σουηδία προκρίθηκε παρά τη 2η θέση, διότι μετά το μποϊκοτάζ των Αμερικανών στη διοργάνωση του 1980, αρκετές χώρες αποφάσισαν να μην ταξιδέψουν στη Σοβιετική Ένωση και, κατ’ επέκταση, αυτό σήμαινε ότι κάποιες άλλες θα έπρεπε να τις αντικαταστήσουν.

Λίγα χρόνια μετά, ο Νίκος Γκάλης οδήγησε την εθνική ομάδα στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Ευρωμπάσκετ το 1987 και στο ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 1989. Μάλιστα ενέπνευσε ένα ολόκληρο έθνος, όταν οδήγησε την Ελλάδα στην κατάκτηση του τελικού Ευρωμπάσκετ απέναντι στην τότε Σοβιετική Ένωση, το 1987, με τελικό σκορ, 103-101.

Η μεγάλη επιτυχία του Γκάλη οδήγησε στην αύξηση των μισθών των Ελλήνων καλαθοσφαιριστών και δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας, καθώς το άθλημα μπήκε σε πιο επαγγελματική τροχιά, ενώ ο κόσμος έμαθε την «σπυριάρα» μπάλα και «αγκάλιασε» το μπάσκετ.

*Σπάνια έγχρωμη φωτογραφία από το περιοδικό «Μπάσκετμπωλ» του Τ.Ευσταθίου. Απεικονίζονται οι Γκάλης, Βίδας, Παπαγεωργίου και Κατσούλης έξω από το ξενοδοχείο στο Βεβέ της Ελβετίας.

Ευτυχία Γιαπουτζή

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0