Πρόσωπα

«Έμαθε την Παρί να πιστεύει στα… θαύματα»: Είναι πιο κοντός από τον Καμπάτσο, «ζορίζεται» στις βολές, συνήθισε να του λένε «όχι»!

«Έμαθε την Παρί να πιστεύει στα… θαύματα»: Είναι πιο κοντός από τον  Καμπάτσο, «ζορίζεται» στις βολές, συνήθισε να του λένε «όχι»!

Ο T.J. Shorts είναι Αμερικανός καλαθοσφαιριστής, ύψους 1,75(!) και αγωνίζεται στην «σταχτοπούτα» Παρί για πρώτη φορά στην Ευρωλίγκα ως playmaker. Ναι, είναι πιο κοντός από τον Καμπάτσο. Ναι, έχουμε προσέξει πως δυσκολεύεται να εκτελέσει βολές. Αλλά αν το έχετε δει, γνωρίζετε, αντιλαμβάνεστε τι συζητάμε. Από πού όμως, ξεκίνησαν όλα;


Κοντός. Πολύ κοντός. Γρήγορος. Απίστευτα γρήγορος. Με τρομερό τρίποντο και... κακές βολές, διότι σουτάρει ιδιαίτερα! Ας δούμε λοιπόν την ιστορία του T.J Shorts αναλυτικότερα, από την αρχή της καριέρας του, την αμφισβήτηση, την απόρριψη και εν τέλει την αποδοχή και την καθιέρωση στο ψηλότερο σκαλί του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Τα χρόνια στο κολλέγιο

Ο T.J. Shorts γεννημένος στη Καλιφόρνια, ξεκίνησε από το γυμνάσιο του Tustin τα πρώτα του βήματα με την πορτοκαλί μπάλα. Δεν κατάφερε όμως, να πάρει καμία υποτροφία για να δείξει το μπασκετικό του ταλέντο. Ακολούθησαν δύο χρονιές στο κολλέγιο του Saddleback (2015-2017), μετρώντας 20 πόντους κατά μέσο όρο. Άμεση συνέπεια; Να καταφέρει να πάρει μεταγραφή για το κολλέγιο του UC Davis, στο οποίο φοίτησε για δύο ακόμη χρόνια, και να κατακτήσει το βραβείο του καλύτερου ανερχόμενου παίκτη της χρονιάς το 2018!

Το μεγάλο όνειρο του NBA και η απόρριψη

Το καλοκαίρι του 2019, συμμετείχε στο Draft διεκδικώντας μία θέση στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Παρόλ’αυτά, καμία ομάδα τον επέλεξε, με τον δρόμο της Ευρώπης πλέον να ήταν δεδομένος για τον βραχύσωμο γκαρντ. Το ύψος του φαινόταν απαγορευτικό για τις ομάδες του NBA, οι οποίες δεν πήραν το ρίσκο να τον υπογράψουν.

Το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο στη Λετονία

Η εξαιρετική του κολεγιακή πορεία εξαργυρώθηκε με τη μεταγραφή του στη Βέντσπιλς τη σεζόν 2019-2020. Μία χρονιά, η οποία σταμάτησε στη μέση εξαιτίας της πανδημίας. Παρά το ύψος του, η αγωνιστική του εικόνα ήταν εκπληκτική, σκοράροντας κατά μέσο όρο 12 σχεδόν πόντους, μοιράζοντας παράλληλα και 5 ασίστ.

Η εξόρμηση στη Γερμανία και η σταδιακή καθιέρωση

Κάνοντας το…αγροτικό του στη Λετονία, πήρε μεταγραφή στη Γερμανία για λογαριασμό των Hamburg Towers, για τους οποίους αγωνίστηκε έναν χρόνο με τα νούμερα του να... εκτοξεύονται. Τη σεζόν 2021-22, τον συναντάμε στους Crailsheim Merlins, για ακόμη μία χρονιά στο γερμανικό πρωτάθλημα. Εκείνη την χρονιά συμπεριλήφθηκε στη δεύτερη καλύτερη πεντάδα του πρωταθλήματος.

Η μεταγραφή που του άλλαξε την καριέρα

Ήταν 22 Ιουνίου του 2022, όταν η Βόννη ανακοινώνει τον T.J. Shorts. και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Οδηγεί τη γερμανική ομάδα στη πρώτη θέση της Regular Season, κατακτώντας το βραβείο του MVP στο γερμανικό πρωτάθλημα. Η εκπληκτική πορεία της Βόννης δεν σταμάτησε εκεί, με τον βραχύσωμο γκαρντ να την οδηγεί στο Final 4 του BCL. Εκεί, αφού κατόρθωσε να κατακτήσει το βραβείο του MVP της κανονικής περιόδου, πήρε από το χέρι τη Βόννη, οδηγώντας την στο τρόπαιο απέναντι στη Χάποελ Ιερουσαλήμ. Εκτός των άλλων, αναδείχθηκε από όλους MVP του Final 4, με 29 πόντους στον τελικό!

Η Παρί, η δικαίωση και η αναγνώριση

Το καλοκαίρι του 2023, μετά την εκπληκτική του πορεία στη Γερμανία, υπογράφει διετές συμβόλαιο με την ομάδα του Παρισιού. Μεσολαβητής αυτής της μεταγραφής, ο προπονητής του στη Βόννη, Tuomas Lisalo, ο οποίος έκανε την ίδια διαδρομή με τον εκρηκτικό guard. Με τη φανέλα της Παρί κατέγραψε τις καλύτερες του επιδόσεις μέχρι τώρα, κατακτώντας το βραβείο του πρώτου σκόρερ στο γαλλικό πρωτάθλημα. Με την απόδοση του οδήγησε την ομάδα του Παρισιού στην κατάκτηση του Κυπέλλου της Γαλλίας, αλλά και του EuroCup. Αυτός ήταν και ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος για την Παρί και δεύτερος για τον Shorts. Μαζί με το τρόπαιο και το εισιτήριο για τη Euroleague, πήρε μαζί του το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη, όχι μόνο της κανονικής περιόδου, αλλά και του Final 4.

Το εκρηκτικό ξεκίνημα στη Euroleague

Ο Shorts, ξεπερνώντας πια την αμφισβήτηση, έπρεπε να δικαιώσει τις προσδοκίες που τον ήθελαν έτοιμο για το βήμα παραπάνω. Στις πρώτες πέντε στροφές της Euroleague μετρά 19.8 πόντους, 7,6 ασίστ και 24.6 στο σύστημα αξιολόγησης, με την Παρί να μετρά δύο νίκες. Αυτές οι δύο επικρατήσεις ήρθαν κόντρα στον πρωταθλητή Ευρώπης, Παναθηναϊκό, και τη Μονακό. Στο Πριγκιπάτο ο T.J. Shorts έδειξε το αστείρευτο ταλέντο του, μετρώντας 28 πόντους και 10 ασίστ.

Η πορεία του ανά τα χρόνια και η εξέλιξη του είναι εξωπραγματική, με τον ίδιο να κλείνει στόματα και να απαντά στους επικριτές του, δείχνοντας πως το ύψος είναι απλά ένας αριθμός και το ταλέντο του τεράστιο.

Κωνσταντίνος Μακρής

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0