Πρόσωπα

Γκρανίτ Τσάκα: Μία… βραδιά στο Λεβερκούζεν, μία ποδοσφαιρική «αναγέννηση» και μία υποψηφιότητα για την Χρυσή Μπάλα που άργησε πολύ!

Γκρανίτ Τσάκα: Μία… βραδιά στο Λεβερκούζεν, μία ποδοσφαιρική «αναγέννηση» και μία υποψηφιότητα για την Χρυσή Μπάλα που άργησε πολύ!

Όταν μιλάμε για τον Γκρανίτ Τσάκα το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι αφοσίωση και πίστη. Στην ομάδα, στους συμπαίκτες, στους φιλάθλους, σε ό,τι αφορά τον σύλλογο που ανήκει. Αυτά είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που του κληροδότησε η οικογένειά του. Μία οικογένεια που έχει περάσει πολλά, κι έχει καταφέρει να… αναγεννηθεί, αφήνοντας πίσω το παρελθόν της. Και ίσως, εν έτει 2024, η υποψηφιότητα για την Χρυσή Μπάλα, έναν χρόνο μετά την αποχώρηση από την Άρσεναλ, δικαίωσαν μέχρι και τα… παιδικά του χρόνια!

Η Χρυσή Μπάλα είναι το όνειρο κάθε ποδοσφαιριστή. Και μόνο η υποψηφιότητα για τον τίτλο αποτελεί μεγάλη τιμή για τον καθένα από αυτούς, που προσπαθούν όλη τη χρονιά να υπερβούν τα όριά τους και να αναδείξουν τους συλλόγους τους.

Έτσι και ο Γκρανίτ Τσάκα. Στην πρώτη του σεζόν με την Μπάγερ Λεβερκούζεν κατέκτησε το πρωτάθλημα, το Κύπελλο Γερμανίας και το Super Cup, δίχως μάλιστα να ηττηθεί. Έφτασε με τις «ασπιρίνες» μέχρι τον τελικό του Europa League, ενώ μην ξεχνάμε την πορεία του με την εθνική Ελβετίας στο EURO 2024, όπου και αποκλείστηκε στα προημιτελικά από την Αγγλία στη διαδικασία των πέναλτι.

Σαν αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, ο Τσάκα είναι για πρώτη φορά στην καριέρα του, ένας από τους 30 υποψήφιους για την Χρυσή Μπάλα. Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι όλα αυτά τα κατάφερε τη χρονιά που έφυγε από την Άρσεναλ. Και δύσκολα ξεχνάει κανείς την ιστορία πίσω από τον Ελβετό και τους «κανονιέρηδες».

Ο 31χρονος μέσος ξεκίνησε τη θητεία του στους Λονδρέζους το 2016 και χρειάστηκε να περάσουν τρία χρόνια για να πάρει το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Σε μία αναμέτρηση για το πρωτάθλημα με αντίπαλο την Κρίσταλ Πάλας στο Έμιρεϊτς, με το σκορ να είναι 2-2, ο τότε προπονητής του, Ουνάι Έμερι, αποφασίζει να τον βγάλει από το παιχνίδι. Αυτό που ακολούθησε ήταν η αρχή του… τέλους.

Όλος ο κόσμος της Άρσεναλ, που βρισκόταν στο γήπεδο, άρχισε να αποδοκιμάζει τον Τσάκα κι εκείνος τους παρακινούσε να συνεχίσουν εντονότερα. Τότε ήταν που αποφάσισε να αποχωρήσει από τον σύλλογο, κάτι στο οποίο τον στήριξε και ο πατέρας του. Και ενώ είχε μαζέψει τις… βαλίτσες του, ήρθε ο Αρτέτα.

Ο Ισπανός προπονητής έδειξε στον Τσάκα από την πρώτη στιγμή πόσο τον ήθελε και τον υπολόγιζε στο project που ετοίμαζε, πείθοντας τον Ελβετό να παραμείνει στο Λονδίνο. Αυτό ήταν! Η αναγέννηση της Άρσεναλ και το «Redemption» του Τσάκα είχαν ξεκινήσει…

Εκείνη τη χρονιά τερμάτισαν στην 8η θέση, όμως οι σχέσεις είχαν αποκατασταθεί και οι φίλαθλοι αναγνώρισαν στον κάποτε αρχηγό τους όλα αυτά τα στοιχεία που τον κάνουν τόσο ιδιαίτερο.

Παρ΄όλα αυτά, στην Άρσεναλ, την ομάδα που τον έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό και ανέδειξε τις ικανότητές του, δεν κατάφερε να ξεχωρίσει σε τέτοιο βαθμό ώστε να τεθεί υποψήφιος για την ύψιστη ποδοσφαιρική διάκριση. Η Μπάγερ Λεβερκούζεν και ο Τσάμπι Αλόνσο φαίνεται πως είχαν το… κλειδί της επιτυχίας του Ελβετού.

Η Χρυσή Μπάλα είναι ένας στόχος που ίσως να μην πετύχει. Σίγουρα, όμως, μπόρεσε να διακριθεί ανάμεσα σε εκατοντάδες ποδοσφαιριστές και να μπει στη λίστα των κορυφαίων για φέτος. Και όλα ξεκίνησαν από μία… βραδιά στο Λεβερκούζεν!




Όλγα Μανιώτη


www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0