Πρόσωπα

«Ο Εκόνγκ ξεπερνάει τα όρια της λογικής»: Η τρελή-τρελή θητεία του Νιγηριανού στον ΠΑΟΚ έχει και… συνέχεια! (video)

«Ο Εκόνγκ ξεπερνάει τα όρια της λογικής»: Η τρελή-τρελή θητεία του Νιγηριανού στον ΠΑΟΚ έχει και… συνέχεια! (video)

Πόσα πράγματα μπορούν να αλλάξουν μέσα σε μόλις ένα χρόνο; Η πιο ασφαλής απάντηση είναι «λίγα». Στην περίπτωση του Τροστ Εκόνγκ όμως, η ποδοσφαιρική του καριέρα έχει πάρει τόσες απότομες… στροφές, που πιθανότατα ούτε ο ίδιος δεν έχει προλάβει να τις επεξεργαστεί ακόμα.

Σχετικά Άρθρα

Όλα αυτά που έχουν συμβεί στον Τροστ Εκόνγκ τους τελευταίους 12 μήνες, με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, θα μπορούσαν να μοιάζουν σαν ένα μυθιστόρημα ή μία ταινία επιστημονικής φαντασίας. Ο Νιγηριανός κατάφερε μέσα σε μόλις ένα χρόνο να ζήσει στιγμές, που πολλοί παίκτες δεν έχουν την ευκαιρία βιώσουν σε ολόκληρη την ποδοσφαιρική τους καριέρα.

Το καλοκαίρι του 2023 ο «Δικέφαλος» έχασε τον… βράχο της άμυνας του, με τον Ίνγκι Ίνγκασον να αποχωρεί από την ομάδα, για λογαριασμό της Μίντιλαντ. Οι Θεσσαλονικείς «σκάναραν» την αγορά, για έναν παίκτη που θα μπορούσε να δώσει την σταθερότητα, που πλέον έλλειπε από την αμυντική γραμμή της ομάδας.

Η τελική επιλογή του Λουτσέσκου, ήταν ο Τροστ Εκόνγκ. Έμπειρος, με σπουδαίες παραστάσεις και ένα ιδιαίτερα «πλούσιο» βιογραφικό. Όλα έμοιαζαν ιδανικά στη θεωρία, αλλά μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου τα αποτελέσματα δεν ήταν τα θεμιτά.

Ο Νιγηριανός στο ξεκίνημα της χρονιάς αποτελούσε τη βασική λύση στα πλάνα του Ρουμάνου τεχνικού, για το κέντρο της άμυνας του ΠΑΟΚ, στο πλάι βεβαίως του «αμετακίνητου» Κουλιεράκη.

5981390_2.jpg

 Όσο η σεζόν προχωρούσε ο Εκόνγκ υποχωρούσε στην ιεραρχία, με τον Κεντζιόρα σιγά σιγά να του… παίρνει τη θέση, στη βασική 11αδα.

Μέχρι τον χειμώνα ήταν πλέον ξεκάθαρο πως δεν αποτελούσε τη βασική λύση της ομάδας, για τη θέση των στόπερ. Έτσι όταν χρειάστηκε να ενταχθεί στην εθνική ομάδα τη Νιγηρίας, για το Copa Africa, κανένας οπαδός του ΠΑΟΚ δεν θεώρησε πως η απουσία του θα είναι κρίσιμη, ειδικά και με την παρουσία του Μιχαηλίδη στο ρόστερ.

Με τους «Πράσινους Αετούς» ο Εκόνγκ πραγματοποίησε τα παιχνίδια της… ζωής του. Βασικός σε όλες τις αναμετρήσεις (με εξαίρεση την τελευταία αγωνιστική του ομίλου) και με το περιβραχιόνιο στο αριστερό του μπράτσο, οδήγησε τη Νιγηρία έως και τον τελικό της διοργάνωσης με «μυθικές» εμφανίσεις, πετυχαίνοντας μάλιστα και τρία γκολ, ένα εξ αυτών στον τελικό απέναντι στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Όλα αυτά ο Εκόνγκ τα κατάφερε αγωνιζόμενος με μυϊκό τραυματισμό, σε ολόκληρη τη φάση των Knock-Out. Ο ορισμός του «έσφιξε τα δόντια για να παίξει». Ούτε λίγο ούτε πολύ, θυσίασε την δική του σωματική ακεραιότητα, για το καλό της χώρας του και δικαίως στο φινάλε αναδείχθηκε ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του Copa Africa και ας μην κατάφερε να κατακτήσει το τρόπαιο (11/02/2024, 2-1).

Όλα αυτά βέβαια όσο «ηρωικά» και αν ακούγονται δεν άρεσαν καθόλου στους ανθρώπους του ΠΑΟΚ. Ο Εκόνγκ όταν επέστρεψε ως «θριαμβευτής» στη Θεσσαλονίκη υπήρχε η ελπίδα πως θα βρει τον καλό του εαυτό, φορώντας και τα «ασπρόμαυρα». Τελικά όμως, διαγνώστηκε με θλάση τρίτου βαθμού, βάζοντας ένα πρόωρο «τέλος» στη πρώτη του σεζόν με τον «Δικέφαλο».

Στο φινάλε αυτό δεν τον εμπόδισε από το να πανηγυρίσει έξαλλα, ένα από τα πιο ιστορικά πρωταθλήματα στη χώρας.

Το «διαζύγιο» ανάμεσα στις δύο πλευρές έμοιαζε μονόδρομος, με τον Εκόνγκ όμως να παραμένει στο έμψυχο δυναμικό της ομάδας. Οι εβδομάδες περνούσαν και καμία ικανοποιητική πρόταση δεν έπεσε στο «τραπέζι» ούτε του ΠΑΟΚ, ούτε του ίδιου του παίκτη. Ο Λουτσέσκου έχει αποδείξει πολλάκις πως ξέρει να βγάζει τον καλύτερο εαυτό του κάθε ποδοσφαιριστή που έχει στα «χέρια» του.

БυԏɌSɁ ԏՠЁϊ ӔϠԅׅ˅͠ԇӠϋˁ̈́ɁӠ/ БϐύǓ

Έτσι στο πρώτο επίσημο παιχνίδι της σεζόν, έκανε την… έκπληξη και του έδωσε φανέλα βασικού. Ο Εκόνγκ δεν τον απογοήτευσε και απέναντι στην Μπάνια Λούκα, πέτυχε το νικητήριο γκολ της αναμέτρησης δίνοντας προβάδισμα πρόκρισης στους πρωταθλητές Ελλάδος (24/07, 3-2).

Ακόμη δεν είναι δεδομένο πως ο Νιγηριανός θα παραμείνει στη Θεσσαλονίκη, όμως από τη στιγμή που υπέγραψε το συμβόλαιο του με τον ΠΑΟΚ, η καριέρα του έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα πλαίσια της λογικής.

Άγγελος Κρεμαστός

www.bnsports.gr  

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0