Πρόσωπα

«Μαμά, μπαμπά, αυτό ήταν για εσάς!»: Το άστρο των Γουίλιαμς «λάμπει», χάρη στην δύναμη ψυχής των γονιών τους!

«Μαμά, μπαμπά, αυτό ήταν για εσάς!»: Το άστρο των Γουίλιαμς «λάμπει», χάρη στην δύναμη ψυχής των γονιών τους!

Πώς είναι να διασχίζεις ξυπόλητος την έρημο Σαχάρα; Πώς είναι να αναζητάς ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά σου, την στιγμή που είσαι έγκυος, εναποθέτοντας τις ελπίδες σου σε μία παράνομη ομάδα διακίνησης ανθρώπων; Όχι, δεν είναι όλες οι ιστορίες «παραμυθένιες». Τα αδέρφια Γουίλιαμς «φωτίζουν» με το ταλέντο τους τον ποδοσφαιρικό κόσμο, όμως τίποτα δεν θα ήταν ίδιο, χωρίς την αστείρευτη δύναμη ψυχής των δύο ανθρώπων, που τους έφεραν στη ζωή…

Ένα ταξίδι, γεμάτο πληγές. Γεμάτο όνειρα, για ένα καλύτερο αύριο. Οι γονείς των Ινιάκι και Νίκο Γουίλιαμς, πάλεψαν για να «σώσουν» τα παιδιά τους, πριν καν γεννηθούν. Και τα κατάφεραν, όσο δύσκολο και αδύνατο κι αν φαινόταν το συγκεκριμένο εγχείρημα.

Ο μικρότερος αδερφός, Νίκο, ήδη στα 22 του χρόνια, έχει ζήσει ποδοσφαιρικές στιγμές, που συναντάς μόνο σε σελίδες κόμικ. Σκόρερ του πρώτου τέρματος της Ισπανίας στον τελικό του EURO 2024 και πολυτιμότερος παίκτης της αναμέτρησης κόντρα στους Άγγλους. Αποκορύφωμα φυσικά, η «αγκαλιά» με το τρόπαιο, που του χάρισε τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης!

Θα μπορούσε να μιλήσει για πολλά πράγματα, αμέσως μετά από αυτήν την επιτυχία. Πού επέλεξε να αναφερθεί όμως, ο ποδοσφαιριστής της Αθλέτικ Μπιλμπάο; Στους γονείς του! «Έχουν υποφέρει πολύ για να καταφέρουν να έρθουν στην Ισπανία». Το EURO και ο θρόνος του πρωταθλητή, περνούν σε δεύτερη μοίρα για τον Νίκο Γουίλιαμς. Διότι γνωρίζει, πως εάν οι δύο άνθρωποι που τον έφεραν στη ζωή, δεν πάλευαν με όλες τους τις δυνάμεις για να τα καταφέρουν, δεν θα βρισκόταν εκεί…

Η Μαρία και ο Φέλιξ αποφάσισαν να ρισκάρουν. Δεν μπορούσαν να συνεχίσουν να ζουν στην πατρίδα τους. Ήθελαν το καλύτερο για την οικογένειά τους και τα μελλοντικά τους παιδιά και έτσι, αποφάσισαν να φύγουν από την Γκάνα.

Χρησιμοποίησαν τις οικονομίες τους ακριβώς για αυτόν τον σκοπό, πληρώνοντας μία παράνομη ομάδα διακίνησης ανθρώπων, προκειμένου να τους μεταφέρει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, στα μισά της διαδρομής, το γκρουπ τούς εγκατέλειψε…

Δεν το έβαλαν κάτω, ακόμα και μπροστά σε αντίξοες συνθήκες. Βρέθηκαν στην έρημο Σαχάρα, στην οποία και έπρεπε να περπατήσουν δίχως παπούτσια, συνεχίζοντας το ταξίδι τους!

mother_williams.webp

Ο πατέρας των αδερφών Γουίλιαμς έχει παραδεχθεί ότι, σε εκείνο το διάστημα, είχε χάσει την αίσθηση των ποδιών του, καθώς επί μέρες πατούσε πάνω στην καυτή άμμο! Με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 50 βαθμούς. Παράλληλα, η Μαρία ήταν έγκυος, κατά την συγκεκριμένη περίοδο, στον Ινιάκι Γουίλιαμς! Όλα κρέμονταν από μία κλωστή…

Στην πορεία, το ζευγάρι είδε αγαπημένα του πρόσωπα να χάνουν την «μάχη». Συγγενείς και φίλοι που βρίσκονταν μαζί τους σε αυτό το ταξίδι, δεν τα κατάφεραν. Άφησαν την τελευταία τους πνοή. Η Μαρία και ο Φέλιξ όμως συνέχιζαν, αντλώντας δύναμη από την επιθυμία τους για μια νέα ζωή.

Έφτασαν μέχρι την Μελίγια, μία πόλη στη βόρεια ακτή της Αφρικής, η οποία ανήκει στην Ισπανία. Εκεί, συνελήφθησαν από τις αστυνομικές αρχές. Η κατάσταση για άλλη μια φορά, δεν ήταν εύκολη.

Παρ’ όλα αυτά, βρήκαν βοήθεια από ανθρώπους, που συνεισέφεραν σημαντικά στη σωτηρία τους. Αρχικά, ένας δικηγόρος αποτέλεσε «κλειδί» για να αφεθούν αμφότεροι ελεύθεροι από την αστυνομία. Η συμβουλή του ήταν να ισχυριστούν πως προέρχονται από μία χώρα όπου επικρατεί πόλεμος. Τη Λιβερία. Κάτι που όπως αποδείχθηκε, είχε απολύτως θετικό αποτέλεσμα.

williams_mikroi.webp

Ακολούθως, εμφανίστηκε στον δρόμο τους ένας ιερέας, που με τη σειρά του, είχε κομβικό ρόλο για να μπορέσουν να ζήσουν στην Ισπανία. Ήταν εκείνος που εξασφάλισε τα απαραίτητα έγγραφα, για την νόμιμη παραμονή τους στη χώρα! Ενώ δεν έμεινε μόνο σε αυτό. Φρόντισε ώστε να βρει και στους δύο μια δουλειά, για να εξασφαλίζουν τα προς το ζην!

Όλα είχαν πλέον μπει σε μία σειρά. Ακόμα κι αν πριν λίγο καιρό, φάνταζε ακατόρθωτο. Λίγο αργότερα, ήρθε στη ζωή και ο Ινιάκι, με την οικογένεια να μετακινείται τελικά στην Παμπλόνα. Εκεί, γεννήθηκε ο μικρότερος γιος, Νίκο.

Ο Ινιάκι δεν γνώριζε απολύτως τίποτα για το παρελθόν και το ταξίδι των γονιών του. Έμαθε τα πάντα, μόνο αφότου συμπλήρωσε το 18ο έτος της ηλικίας του. Δεν τα ξέχασε ποτέ. Ούτε εκείνος, ούτε και ο Νίκο. Γι’ αυτό φροντίζουν στις περισσότερες δημόσιες τοποθετήσεις τους, να μιλούν για την Μαρία και τον Φέλιξ, αλλά και όσα έκαναν για να τους εξασφαλίσουν όσα έχουν σήμερα.

Οι δυο τους πια, «φωτίζουν» το Μπιλμπάο και τον ποδοσφαιρικό κόσμο γενικότερα, με το ταλέντο τους, εκπροσωπώντας μάλιστα διαφορετικές εθνικές ομάδες. Ο Ινιάκι επέλεξε να αγωνιστεί για την Γκάνα, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, πως πανηγύρισε τη διάκριση του αδερφού του με την Ισπανία, ακριβώς το ίδιο, ίσως και περισσότερο από τον Νίκο!

Τίποτα όμως δεν θα ήταν ίδιο, εάν η ιστορία είχε γραφτεί διαφορετικά. Μία ιστορία που αναδεικνύει δύο ανθρώπους, οι οποίοι πάλεψαν για την ριζική αλλαγή της ζωής τους…

Τάσος Φαραός
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0