Πρόσωπα

Άνχελ Ντι Μαρία: Ο «υπερκινητικός» γιος του καρβουνιάρη, θα χορέψει το τελευταίο τανγκό με την Αργεντινή! (video)

Άνχελ Ντι Μαρία: Ο «υπερκινητικός» γιος του καρβουνιάρη, θα χορέψει το τελευταίο τανγκό με την Αργεντινή! (video)

«Γιατρέ, ο Άνχελ δεν σταματά να τρέχει. Τι να κάνω;» ρώτησε κάποτε η μητέρα του υπερκινητικού Ντι Μαρία κάποιον ιατρό. «Τι να κάνεις; Να τον στείλεις να παίξει ποδόσφαιρο» αποκρίθηκε, ως γνήσιος εκπρόσωπος του αργεντίνικου έθνους, βάζοντας και αυτός το λιθαράκι του στην ανάδειξη του Αργεντινού εξτρέμ ως ενός εκ των κορυφαίων της γενιάς του. Τελευταίο τανγκό για τον μεγάλο Άνχελ Ντι Μαρία που όπως έχει πει χρωστάει τη ζωή του στο ποδόσφαιρο!

Ο Ντι Μαρία διαθέτει έφεση και μοναδική ικανότητα με τη μπάλα. Της «μιλάει» και αυτό είναι κάτι που γίνεται ορατό στο μάτι ακόμη και του πιο αδαούς θεατή του αθλήματος. Ο νεαρός Ντι Μαρία πέρασε από χίλια κύματα πριν φτάσει στην κορυφή. Μαζί με τον πατέρα και την αδερφή του συσκεύαζαν και κουβαλούσαν τσουβάλια με κάρβουνο για να εξασφαλίσει η οικογένεια τα προς το ζην. Όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει «οι τοίχοι του σπιτιού μου ήταν λευκοί, αλλά ποτέ δεν τους είχα δει σε άλλη απόχρωση πέρα από τη μαύρη».

DI_MARIA.PNG

Η υπερκινητικότητά του λίγο έλειψε να του κοστίσει τη ζωή. Καθώς σε μικρή ηλικία ξέφυγε από το σπίτι και παραλίγο να χτυπηθεί από αυτοκίνητο. Είναι το ίδιο χάρισμα όμως, που χάρισε στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο έναν μοναδικό ποδοσφαιριστή. Η μητέρα του αποφάσισε να συμβουλευτεί ιατρό προκειμένου να βρει τη λύση, με τον ειδικό να της απαντά πως το μόνο που χρειάζεται είναι να τον γράψει σε μία ποδοσφαιρική ομάδα, προκειμένου να ξεκινήσει προπονήσεις. Ο Αργεντίνος γιατρός κάτι ήξερε ή έβλεπε.

Η μετακίνησή του στη Ροζάριο Σεντράλ, 9 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι εξίσου περιπετειώδης και αμφιλεγόμενη καθώς έβαλε μπουρλότο σε ένα ολόκληρο νοικοκυριό. Καθώς, ο πατέρας του όντας φανατικός υποστηρικτής της Νιούελ Ολντ Μπόις δεν θα μπορούσε να φανταστεί τον γιο του να φορά την φανέλα της μισητής αντιπάλου. Κάτι που όμως μπορούσε να φανταστεί η μητέρα του (ήταν και φίλαθλος της ομάδας), η οποία τον μετέφερε καθημερινά στις ακαδημίες της Ροζάριο.

Η μετακίνηση αυτή συνέβαινε με ένα κίτρινο ποδηλατάκι, η οποία μάλλον περιπαικτικά είχε λάβει το όνομα «Γκρατσιέλα».

Τα ξημερώματα (15/07, 3:00), ο Άνχελ Ντι Μαρία προετοιμάζεται για το τελευταίο του τανγκό με τη φανέλα της «αλμπισελέστε». Και ο χορός αυτός σαν από κάποια συνομωσία της ίδιας της ζωής, αφορά ένα ακόμη παιχνίδι τελικού με την πολυαγαπημένη του Αργεντινή, την οποία τιμά ανελλιπώς από το 2008!

Ο νεαρός, τότε, άσος της Μπενφίκα αγωνίστηκε για πρώτη φορά για την Εθνική ομάδα της χώρας του σε ένα παιχνίδι προκριματικών για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής απέναντι στην Παραγουάη στις 6 Σεπτεμβρίου του 2008. Τότε ήταν ένα παιδάκι, μόλις 20 ετών. Σήμερα αποχωρεί ως ένας ώριμος αθλητής, διανύοντας αισίως το 36ο έτος ζωής του.

Ο «θρυλικός» Άλφιο Μπασίλε τον είχε εμπιστευθεί για πρώτη φορά, με τον Ντιέγκο Μαραντόνα που ανέλαβε τα ηνία της ομάδας έναν μόλις μήνα μετά (Οκτώβριος 2008) να τον συναντά στην ομάδα και να τον φέρνει σε πρώτο πλάνο. Το «δέσιμο» άλλωστε με τον Λιονέλ Μέσι υπήρξε από την πρώτη στιγμή ισχυρό.

DI_MARIA_MESSI.PNG

Από τότε, μεσολάβησαν 16 έτη. Ορισμένα πολύ δύσκολα και κάποια πάρα πολύ ευχάριστα και λαμπρά, όπως μπορούν να χαρακτηριστούν όλα όσα έχουν έρθει μετά το 2020. Οι 144 επίσημες εμφανίσεις με εθνόσημο στο στήθος είναι πολλές. Έχει από καιρό εισέλθει στην κορυφαία «τριπλέτα» πίσω από τους Μέσι (186) και Μαστσεράνο (147) και θα παραμείνει εκεί, καθώς το ανώτατο νούμερο που θα πιάσει είναι το «145».

Στο διάστημα αυτό, ο Ντι Μαρία σημείωσε 31 γκολ, ορισμένα εξ’ αυτών εμβληματικά για τον ποδοσφαιρικό ρου του έθνους της Αργεντινής. Ξεχωρίζει φυσικά το γκολ απέναντι στη Βραζιλία στον τελικό του Κόπα Αμέρικα το 2021, μέσα στο Μαρακανά, χάρη στο οποίο η Αργεντινή «έκαμψε» την αντίσταση του αντίπαλου (ποδοσφαιρικού) δέους και πανηγύρισε την 15η κατάκτηση του τροπαίου και πρώτη από το 1993.

Ένα γκολ αλήστου μνήμης, καθώς η υπέροχη λόμπα που επιχείρησε άφησε μηδαμινά περιθώρια αντίδρασης στον Έντερσον, προσφέροντας στο κοινό ένα σωστό «έργο τέχνης».

Ενώ, ένα ακόμη ιστορικό για τον ίδιο τέρμα, ήρθε ενάμιση χρόνο αργότερα, στο Μουντιάλ του Κατάρ και πιο συγκεκριμένα στον μεγάλο τελικό απέναντι στη Γαλλία του Κιλιάν Εμπαπέ. Ο Ντι Μαρία αξιοποίησε την πάσα του ΜακΆλιστερ, πρόλαβε τον Γιορίς και με το 2-0 που χάρισε στους Αργεντίνους, προσέφερε παρακαταθήκη νίκης στην ομάδα του.

Σήμερα, στην τελευταία του παράσταση με τα χρώματα της «αλμπισελέστε» φιλοδοξεί να πετύχει ακόμη ένα. Το τελευταίο ιστορικό γκολ για να «σφραγίζει» το μεγαλοπρεπές τέλος. Όπως δηλαδή του αρμόζει.

Ακόμη κι αν ωστόσο δεν καταφέρει τίποτε από αυτά, ο Ντι Μαρία παραδίδει στους επόμενους που θα τον διαδεχθούν, μία ομάδα με μέταλλο και νοοτροπία πρωταθλητή, μία πλούσια κληρονομιά και μία νέα ποδοσφαιρική νόρμα. Όλοι θα έχουν να θυμούνται το χαμογελαστό παιδί με την ξερακιανή σιλουέτα που όργωνε στα φτερά της επίθεσης και προκαλούσε εφιάλτες σε όλους τους αντιπάλους του.

Πλασμένος μέσα από τις δυσκολίες της καθημερινότητάς του ως νέο παιδί και υπερκινητικός όπως ήταν είχε από τότε θέσει τον στόχο. Θα γινόταν άπιαστος.

Δημήτρης Τσάκνης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0