Πρόσωπα

Ο Χάμες Ροντρίγκες γύρισε τα «ρολόγια» μία δεκαετία πίσω και οδηγεί την Κολομβία σε έναν... μύθο! (video)

Ο Χάμες Ροντρίγκες γύρισε τα «ρολόγια» μία δεκαετία πίσω και οδηγεί την Κολομβία σε έναν... μύθο! (video)

Ο «τελειωμένος», για πολλούς, Χάμες Ροντρίγκες, με τις επιδόσεις του στο φετινό Copa America, έχει καταφέρει να ξεπεράσει τα «όργια» που έκανε στο Μουντιάλ του 2014 και σπρώχνει την Κολομβία στην κορυφή της Λατινικής Αμερικής.

Η Κολομβία τη δεδομένη στιγμή ζει το όνειρό της και βρίσκεται μόλις 90 με 120 λεπτά μακριά από έναν τίτλο που έχει να «αγγίξει» για πάνω από δύο δεκαετίες. Η φετινή της πορεία στο Copa America, ακουμπάει τα επίπεδα του... μυθικού, όμως όλα αυτά δεν «χτίστηκαν» μέσα σε ένα βράδυ, καθώς ο Νέστορ Λορέντζο προετοίμαζε την ομάδα του δύο ολόκληρα χρόνια, για αυτήν ακριβώς τη στιγμή.

Ο Αργεντινός προπονητής, ανέλαβε τα «ηνία» της Κολομβίας τον Ιούλιο του 2022 και 25 αναμετρήσεις μετά, ακόμη δεν έχει γνωρίσει την «πικρή γεύση» της ήττας. Στη πραγματικότητα, το σερί που τρέχει η ομάδα, είναι συνολικά 28 αγώνων, κάτι που αποδεικνύει πως δεν βρίσκεται τυχαία στον τελικό του Copa America. Το σημαντικότερο επίτευγμα του Λορέντζο, είναι ότι έχει δημιουργήσει μία ομάδα... καμικάζι, έτοιμη να κοιτάξει στα «μάτια» τον οποιονδήποτε αντίπαλο.

Για να τα καταφέρει όμως όλα αυτά, έπρεπε να βρει μέσα στον αγωνιστικό χώρο έναν άνθρωπο που θα μπορούσε να ηγηθεί της ομάδας, σε αυτή τη νέα εποχή. Θα έπρεπε να βρεθεί ένας αρχηγός που δεν θα φορούσε απλώς το περιβραχιόνιο στο αριστερό του μπράτσο, αλλά θα αντιλαμβανόταν πλήρως τις ευθύνες που έρχονται μαζί με αυτό. Για καλή τύχη του Αργεντινού προπονητή, αυτός ο ποδοσφαιριστής υπήρχε ήδη στο ρόστερ και παρά τις ατυχίες των τελευταίων ετών, έδειξε πως μπορεί να σηκώσει το «βάρος» ενός ολόκληρου έθνους.
 
Ο Χάμες Ροντρίγκες, μετά το «άνοστο» πέρασμά του από τον Ολυμπιακό, από πολλούς θεωρήθηκε «τελειωμένος». Κι όμως μόνο τη «σύνταξη» δεν δείχνει να σκέφτεται ο αρχηγός της Κολομβίας. Στα 12 γκολ που έχει πετύχει μέχρι στιγμής η χώρα του, ο Χάμες έχει συμμετοχή στα επτά από αυτά (1 γκολ και 6 ασίστ), περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον παίκτη σε ολόκληρη τη διοργάνωση. Ενώ μάλιστα στα τέσσερα από τα πέντε παιχνίδια που έχει δώσει, έφυγε με το βραβείου του πολυτιμότερου παίκτη της αναμέτρησης στα χέρια.


 
Το μυστικό «όπλο» της Κολομβίας είναι οι στημένες φάσεις, από τις οποίες έχουν προέλθει πέντε τέρματα, εκ των οποίων τα τέσσερα από το «φαρμακερό» πόδι του Ροντρίγκες. Άλλωστε δεν τον έχει χρήσει τυχαία «Βασιλιά» ο Λουίς Ντίας, σε αυτόν τον χαρακτηριστικό πανηγυρισμό, που έκανε τον γύρο του διαδικτύου.

Ο Χάμες Ροντρίγκες έχει γυρίσει τον χρόνο πίσω μία δεκαετία και πιάνει τις επιδόσεις που έκανε σε ηλικία 22 ετών, στο Μουντιάλ του 2014, εκεί που ολόκληρος ο πλανήτης παραμιλούσε για τα κατορθώματα του. Μπορεί το Copa America να μην έχει την αίγλη ενός Παγκόσμιου Κυπέλλου, αλλά ο τρόπος που ο «captain» οδηγεί την Κολομβία, σε έναν τίτλο μετά από 23 χρόνια είναι τουλάχιστον εντυπωσιακός, ξεπερνώντας και αυτά που κατάφερε στα γήπεδα της Βραζιλίας. 

Η Κολομβία σίγουρα αξίζει τα συγχαρητήρια όλου του κόσμου, όμως δεν προλαβαίνει να το... χαρεί, διότι έχει μπροστά το σπουδαιότερο παιχνίδι στη σύγχρονη ιστορίας της. Αυτή η «αποστολή» δεν θα είναι εύκολη. Απέναντί της θα βρεθούν οι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές, οι οποίοι δεν μοιάζουν να έχουν «χορτάσει» από τις πρόσφατες επιτυχίες που έχουν ζήσει. Η Αργεντινή είναι ένας αντάξιος αντίπαλος για έναν τόσο σπουδαίο τελικό.

Αν τελικά η Κολομβία καταφέρει να ξεπεράσει και αυτό το «εμπόδιο», τότε θα μιλάμε για μία «θρυλική» κατάκτηση, με απόλυτο πρωταγωνιστή τον Χάμες Ροντρίγκες.

Ακόμη και αν δεν αγωνιστεί ούτε λεπτό σε αυτό το παιχνίδι, ολόκληρη η χώρα του οφείλει ένα τεράστιο «ευχαριστώ», που τους έκανε να πιστέψουν στο απίθανο, στο χρυσό μετάλλιο του Copa America.

Άγγελος Κρεμαστός
www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0