Πρόσωπα

«Αγοράζοντας απ’ την Premier League»: Άλλοι ήρθαν στην ΑΕΚ για να μείνουν, άλλοι… ξεχάστηκαν γρήγορα! (video)

«Αγοράζοντας απ’ την Premier League»: Άλλοι ήρθαν στην ΑΕΚ για να μείνουν, άλλοι… ξεχάστηκαν γρήγορα! (video)
Ο Θωμάς Στρακόσια είναι και επίσημα παίκτης της ΑΕΚ. Μάλιστα, ο Αλβανός τερματοφύλακας ήρθε στην Ελλάδα κατευθείαν από την Permier League και προστέθηκε στην λίστα με τους ποδοσφαιριστές που έκαναν το δρομολόγιο Αγγλία - Ελλάδα για λογαριασμό της «Ένωσης» χωρίς κάποιον ενδιάμεσο σταθμό στην καριέρα τους!

Η ΑΕΚ ολοκλήρωσε την τέταρτη καλοκαιρινή μεταγραφή της, αφού μετά τους Τσιλούλη, Μπρινιόλι και την αγορά του Κάλενς, ο Θωμάς Στρακόσια υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο με τους «κιτρινόμαυρους».

Με αυτόν τον τρόπο ο Αλβανός τερματοφύλακας μπήκε στην λίστα με τους ποδοσφαιριστές που άφησαν τα σαλόνια της Premier League και ήρθαν στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΑΕΚ χωρίς κάποιον ενδιάμεσο σταθμό! 

ssss.jpg

Παρακάτω θα δούμε τους ποδοσφαριστές που ακολούθησαν το ίδιο δρομολόγιο με τον 29χρονο τερματοφύλακα. Αξίζει να σημειωθεί, πως δεν υπολογίζονται οι παίκτες που ήρθαν ως δανεικοί από κάποια ομάδα της Premier League.

Tόμι Λανγκλέι, Τρέβορ Ρος (1983-1984)

Σκοπίμως θα αναφερθούμε μαζί στους Λανγκλέι και Ρος, μιας και μπορεί να ήρθαν στην ΑΕΚ απευθείας από το αγγλικό πρωτάθλημα, αλλά τότε δεν λογιζόταν ως Premier League.

Ο πρώτος ήρθε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 1983 από την Κρίσταλ Πάλας και μόλις ένα χρόνο αργότερα αποτέλεσε παρελθόν.

Την ίδια χρονιά παίκτης της ΑΕΚ έγινε και ο Τρέβορ Ρος, με τον Σκωτσέζο να αποχαιρετά το Νησί και την Έβερτον. Ωστόσο, και αυτός έμεινε στην χώρας για μόλις μία σεζόν, γυρνώντας πίσω στην Αγγλία και την Σέφιλντ Γιουνάιτεντ.

 tomm.jpg

Γιώργος Δώνης (1997-1999)

Πρώτος χρονικά παίκτης που αποφάσισε να αφήσει την Premier League για λογαριασμό της ΑΕΚ ήταν ο Γιώργος Δώνης. Ο πρώην Έλληνας διεθνής είχε πει «αντίο» στην χώρας μας χάρη στις εξαιρετικές του εμφανίσεις με την φανέλα του Παναθηναϊκού. Ενώ πρόλαβε να κατακτήσει 2 Πρωταθλήματα (1995, 1996) και 3 Κύπελλα Ελλάδας(1993, 1994, 1995).

Φυσικά, μέχρι και σήμερα η κούρσα του για την μυθική νίκη των «πρασίνων» απέναντι στον Άγιαξ (0-1), για τα ημιτελικά του UEFA Champions League το 1996 παραμένει αξέχαστη.  


Έτσι το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς η Μπλάκμπερν ενθουσιάστηκε με τις ικανότητες του Έλληνα εξτρέμ και τον πρόσθεσε στο δυναμικό της. Ωστόσο, το ταξίδι του Δώνη στην Premier League ήταν σύντομο, αφού μόλις ένα χρόνο αργότερα επέστρεψε στην Ελλάδα για να φορέσει την φανέλα της ΑΕΚ. Στην «Ένωση» αγωνίστηκε για δύο χρόνια καταγράφοντας συνολικά 32 συμμετοχές.


Θοδωρής Ζαγοράκης (2000-2004)

Άλλος ένας Έλληνας που έκανε το δρομολόγιο Premier League - ΑΕΚ είναι ο Θοδωρής Ζαγοράκης.

Ο αρχηγός της Εθνικής στον θρίαμβο του EURO 2004, αποφάσισε να ζήσει το όνειρό του στην Αγγλία το καλοκαίρι του 1997 παίρνοντας μεταγραφή από τον ΠΑΟΚ στην Λέστερ έναντι 1.2 εκατ. ευρώ!

Στις «αλεπούδες» έμεινε για τρία χρόνια, ενώ αγωνίστηκε σε 66 αγώνες σκοράροντας και τρία γκολ, πριν γυρίσει το 2000 στην Ελλάδα και την ΑΕΚ.

Στους «κιτρινόμαυρους» κατάφερε να κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας το 2002, ενώ ήταν και μέλος της ομάδας που έμεινε αήττητη στους ομίλους του UEFA Champions League με έξι ισοπαλίες! 

Βασίλης Λάκης (1998 – 2004) (2005 – 2007)

Συμπαίκτης του Ζαγοράκη σε όλη του την θητεία την ΑΕΚ ήταν και ο Βασίλης Λάκης. Οι δύο ποδοσφαιριστές αποχώρησαν το καλοκαίρι του 2004 από την «Ένωση», με τον δεύτερο να μετακομίζει μετά από ένα εξάμηνο ως ελεύθερος στην Κρίσταλ Πάλας.

Στους «αετούς» παρέμεινε μέχρι το τέλος της σεζόν 2004-05 επιστρέφοντας πίσω στην ΑΕΚ, για να πάρει μεταγραφή στον ΠΑΟΚ δύο χρονιές αργότερα. 

Πάπα Μπούπα Ντιόπ (2010 – 2011)

Ταξιδεύουμε πέντε χρόνια μετά την μεταγραφή του Λάκη στην ΑΕΚ. Τότε, ο Πάπα Μπούπα Ντιόπ άφησε την Αγγλία και την Πόρτσμουθ για να έρθει στην Ελλάδα.

Ο Σενεγαλέζος στην χώρα μας αγωνίστηκε συνολικά 37 φορές και αποχώρησε ύστερα από έναν χρόνο στην ΑΕΚ, γυρνώντας πίσω στο Νησί για λογαριασμό της Γουέστ Χαμ.

Μάλιστα, οι φίλαθλοι της ομάδας τον υποδέχτηκαν θερμά στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος φωνάζοντας ρυθμικά το όνομά του.



Εϊντούρ Γκούντγιονσεν (2011- 2012)

Φυσικά, από την λίστα δεν μπορεί να λείπει το όνομα του Εϊντούρ Γκούντγιονσεν.

Ο Ισλανδός μετά από την μεγάλη του καριέρα που αγωνίστηκε μεταξύ άλλων σε ΜπαρτσελόναΤσέλσι και Μονακό, το καλοκαίρι του 2011 «πάτησε» Ελλάδα ως μία μεταγραφή που θα άλλαζε επίπεδο την ΑΕΚ.

Ωστόσο, τα πολλά προβλήματα τραυματισμών δεν τον άφησαν να δείξουν την πραγματική του αξία και μετά από μόλις ένα χρόνο στον σύλλογο αποχώρησε ως ελεύθερος.


Tζόλεον Λέσκοτ (2016) 

Τελευταίος χρονικά ποδοσφαριστής που ήρθε στην ΑΕΚ απευθείας από την Premier League ήταν ο Τζόλεον Λέσκοτ. Ο πολύπειρος αμυντικός άφησε πίσω την μεγάλη του καριέρα και πήρε την απόφαση το καλοκαίρι του 2016 να έρθει στην Ελλάδα.

Μόλις μετά από τέσσερις συμμετοχές τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου έμεινε ελεύθερος, χωρίς να καταφέρει να βοηθήσει την ΑΕΚ. 

Οι παίκτες που ήρθαν ως δανεικοί στην ΑΕΚ από ομάδα της Premier League είναι οι εξής:

  • Κρίστοφερ Ρε
  • Αλμπέρτο Μέντες
  • Κρίστιαν Νέμεθ
  • Μίτσελ
  • Μπρούνο Ζουκουλίνι

Διονύσης Καλαϊζής 

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0