Πρόσωπα

«Τιάγκο ή τίποτα»: Το σημαντικότερο δώρο του Γκουαρδιόλα στην Μπάγερν Μονάχου ήταν ο… Αλκάνταρα! (video)

«Τιάγκο ή τίποτα»: Το σημαντικότερο δώρο του Γκουαρδιόλα στην Μπάγερν Μονάχου ήταν ο… Αλκάνταρα! (video)

Ο Τιάγκο Αλκάνταρα, σε μία κάπως ξαφνική απόφαση, ανακοίνωσε πως «κρεμάει» τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια και αποχωρεί από τον μαγικό κόσμο του ποδοσφαίρου. Μία σπουδαία καριέρα φτάνει στο τέλος της. Όλα όμως ξεκίνησαν χάρη στη διορατικότητα ενός εκ των κορυφαίων. Του Πεπ Γκουαρδιόλα.  

Προς έκπληξη πολλών, ο Τιάγκο Αλκάνταρα ανακοίνωσε πως η φετινή χρονιά, ήταν και η τελευταία του στον φαντασμαγορικό κόσμο του ποδοσφαίρου. Ο Ισπανός χαφ εξάντλησε το συμβόλαιο του με την Λίβερπουλ και στα 33, αντί να αγωνιστεί σε ένα άλλο μεγάλο κλαμπ της Ευρώπης, ή έστω να κάνει μία τελευταία «αρπαχτή» στη Σαουδική Αραβία, αποφάσισε να βάλει ένα τέλος στην πλούσια καριέρα του.

Τα ράφια στο σπίτι του Τιάγκο, θα έχουν σίγουρα… ξεχαρβαλώσει από το βάρος των τροπαίων που έχει στη συλλογή του. Τέσσερα πρωταθλήματα Ισπανίας, με την Μπαρτσελόνα, επτά Γερμανίας, με την Μπάγερν Μονάχου και από ένα Champions League και με τις δύο. Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους τίτλους που έχει συνολικά κατακτήσει ο Ισπανός.

FQDe9oYX0Acx8g4.jpg

Κάθε ποδοσφαιριστής, στα πρώτα του επαγγελματικά βήματα έχει έναν μέντορα και ο Τιάγκο μάλλον είχε τον πλέον κατάλληλο. Ο Πεπ Γκουαρδιόλα ήταν αυτός που είχε ξεχωρίσει τον, τότε, νεαρό Αλκάνταρα, από τη Μασία και τον ανέβασε με δική του απόφαση, στην πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα.

Το 2009 ξεκίνησε δειλά-δειλά να πραγματοποιεί τα πρώτα του βήματα με τη φανέλα των «μπλαουγκράνα» και μέχρι το 2013 είχε γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της 11αδας.

maxresdefault_4_1.jpg

Εκείνη ήταν και η χρονιά, που ο Γκουαρδιόλα υπέγραψε στην Μπάγερν Μονάχου. Ο Καταλανός ήταν ξεκάθαρος από την αρχή σε αυτά που ζητούσε από τους Βαυαρούς: «Τιάγκο ή τίποτα. Είναι ο μόνος παίκτης που θέλω».

Εννοείται πως η Μπάγερν δεν του χάλασε το χατίρι και με 25 εκατομμύρια ευρώ τον απέκτησε. Το θέλημα του Γκουαρδιόλα έγινε πράξη και στο Μόναχο έφτασε ένας ποδοσφαιριστής που θα άφηνε ιστορία, ακόμη και αν τότε λίγοι πόνταραν πολλά επάνω του.

Τα αγγίγματα που είχε με την μπάλα ήταν «μαγικά» και ο τρόπος που «ξεδίπλωνε» το παιχνίδι της Μπάγερν, μοναδικός. Ενώ τα γκολ που πετύχαινε, ήταν σπάνιας ομορφιάς.

Μπορεί το 2016, ο Γκουαρδιόλα να αποχώρησε από τη Γερμανία, το «δώρο» του όμως έμεινε πίσω στο Μόναχο και συνέχισε να μεγαλουργεί, στη μεσαία γραμμή των Βαυαρών.

Αποκορύφωμα αποτελεί η σεζόν 2019/20. Στην πρώτη χρονιά της πανδημίας, η Μπάγερν Μονάχου έδειχνε και ήταν ασταμάτητη, σηκώνοντας κάθε κούπα που έβρισκε στο διάβα της, μαζί με το Champions League. Εκείνη ήταν και η χρονιά που ο Τιάγκο Αλκάνταρα έπεισε και τους πιο δύσπιστους, πως αποτελεί έναν χαφ παγκόσμιας κλάσης.

Ναι, η μεταγραφή του στη Λίβερπουλ μπορεί να χαρακτηριστεί, επιεικώς μέτρια έως και αποτυχημένη. Θα ήταν άδικο όμως, μία «ατασθαλία» να σημαδέψει μία τόσο σπουδαία καριέρα, η οποία πλέον έφτασε στο τέλος της.

Άγγελος Κρεμαστός

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0