Πρόσωπα

Η Γεωργία έχει εθνικό ήρωα και ΔΕΝ είναι ο Κβαρατσχέλια: Γκιόργκι Μαμαρντασβίλι, τι έκανες; (video)

Η Γεωργία έχει εθνικό ήρωα και ΔΕΝ είναι ο Κβαρατσχέλια: Γκιόργκι Μαμαρντασβίλι, τι έκανες; (video)
Ο Γκιόργκι Μαμαρντασβίλι κόντρα στην Τσεχία, για τη δεύτερη αγωνιστική του έκτου ομίλου για το EURO 2024, πραγματοποίησε μια εξωπραγματική εμφάνιση. Οι 11 επεμβάσεις του Γεωργιανού γκολκίπερ, αποτελούν τη δεύτερη καλύτερη επίδοση της ιστορίας των EURO!

Οι Τσέχοι προσπάθησαν με διάφορους τρόπους να αποδράσουν με τη νίκη από αυτό το ματς, αλλά έβρισκαν μπροστά τους το τείχος που λέγεται Γκιόργκι Μαμαρντασβίλι. Αποστολή του; Αν η Γεωργία δεν νικήσει, τουλάχιστον δεν θα χάσει! Συμβάλλοντας έτσι λοιπόν, στο τελικό 1-1.

Μέσα σε δύο αγωνιστικές, φτάνει τις 15 συνολικές αποκρούσεις, ο πρώτος που το κάνει για φέτος, ενώ με βάση την ποιότητα των φάσεων που δέχτηκε, γλύτωσε την ομάδα του από 3.19 γκολ!

Ποιοι είναι οι τερματοφύλακες που «έφτασε» και ποιος είναι στην κορυφή;

Μπορεί η εμφάνιση του κίπερ της Βαλένθια να ήταν αξιομνημόνευτη, ωστόσο δεν το βλέπουμε για πρώτη φορά σε τελική φάση EURO.

Στις 14 Ιουνίου 2000, ο Ιταλός Φραντσέσκο Τόλντο πραγματοποίησε επίσης έντεκα επεμβάσεις, σε ματς για τη φάση των ομίλων, κόντρα στο Βέλγιο. Ο άλλοτε τερματοφύλακας των Ίντερ και Φιορεντίνα, κατάφερε συνεισφέρει στη νίκη της ομάδας του, καθώς η «σκουάντρα ατζούρα» επιβλήθηκαν με σκορ 2-0.

Αυτό δυστυχώς δεν μπόρεσε να το διασφαλίσει για την Ιρλανδία ο Σέι Γκίβεν, στο EURO 2012. Ήταν και πάλι 14 Ιουνίου, οι Ιρλανδοί είχαν την ατυχία να κληρωθούν με τους μελλοντικούς πρωταθλητές Ευρώπης Ισπανούς, που είχαν επίσης κατακτήσει το Μουντιάλ του 2010 και το EURO 2008. Μπορεί ο Γκίβεν να έκανε έντεκα ολόκληρες αποκρούσεις, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την ομάδα του Βιθέντε ντελ Μπόσκε, να νικήσει με 4-0!

Τέλος αυτός που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας είναι ένας, σχετικά άγνωστος ποδοσφαιριστής. Ο λόγος για τον τερματοφύλακα της Λετονίας, στην παρθενική της εμφάνιση σε EURO το 2004, τον Αλεκσάντρς Κολίνκο. Στις 23 Ιουνίου, με αντίπαλο την Ολλανδία, ο «γίγαντας» από τη Ρίγα, απέκρουσε τη μπάλα δώδεκα φορές, μην αποτρέποντας όμως τους «οράνιε» να σκοράρουν τρία γκολ στην εστία του.



Το EURO 2024 έχει ακόμα πολύ δρόμο και όλοι ανυπομονούμε να δούμε τι άλλο μας επιφυλάσσει…

Γιάννης Παππάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0