Πρόσωπα

Ο Έβανς έκανε στον Παναθηναϊκό ό,τι κανένας άλλος γκαρντ στη φετινή EuroLeague!

Ο Έβανς έκανε στον Παναθηναϊκό ό,τι κανένας άλλος γκαρντ στη φετινή EuroLeague!
Ο Κίναν Έβανς «σκότωσε» τον Παναθηναϊκό στο Κάουνας, καταγράφοντας επιδόσεις, που δεν έχει καταφέρει άλλος γκαρντ φέτος κόντρα στους «πράσινους» και τον αμυντικό εξολοθρευτή Τζέριαν Γκραντ. Το ΒΝ Sports παρουσιάζει αναλυτικά τις επιδόσεις των αντίπαλων γκαρντ του Παναθηναϊκού, με πολύ ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία.

Μπορεί η Ζαλγκίρις να διακρίνεται για το ομαδικό της μπάσκετ, αλλά ο Κίναν Έβανς είναι αδιαμφισβήτητα ο επιθετικός της ηγέτης. Υπάρχουν βραδιές που μοιάζει ασταμάτητος. Μία από αυτές ήταν και η χθεσινή (02/02) κόντρα στον Παναθηναϊκό, όπου σκόραρε 24 πόντους (5/6 2π, 4/5 3π., 2/2 1π.) με 5 ασίστ, 5 κλεψίματα και 35 PIR (αξιολόγηση)! Αναδείχθηκε μάλιστα, MVP της 25ης αγωνιστικής. Κανένας άλλος γκαρντ δεν έχει ολοκληρώσει αγώνα με τόσο υψηλή αξιολόγηση φέτος, κόντρα στους «πράσινους».



Ο φετινός Παναθηναϊκός, είναι ούτως ή άλλως μία από τις καλύτερες αμυντικές ομάδες με βάση το defensive rating, αλλά ακόμα περισσότερο, έχει την τάση να μειώνει τις επιδόσεις των αντίπαλων γκαρντ. Ο κύριος λόγος για τον οποίο το καταφέρνει αυτό, είναι ο Τζέριαν Γκραντ, ένα εκ των φαβορί για το βραβείο του αμυντικού της χρονιάς.

Αυτές είναι οι καλύτερες επιδόσεις που έχουν καταγραφεί από αντίπαλους γκαρντ του Παναθηναϊκού φέτος:

Αγωνιστική

Παίκτης

PIR

2η

Λεάντρο Μπολμάρο

24

3η

Μάρκο Γκούντουριτς

22

5η

Μάρκους Χάουαρντ

21

20η

Ελάιζα Μπράιαντ

23

22η

Πέρι Ντόζιερ

28

23η

Γουέιντ Μπόλντγουιν

33

Κανείς άλλος γκαρντ δεν έχει ξεπεράσει το 20 PIR κόντρα στον Παναθηναϊκό. Από τους παραπάνω, μάλιστα, τον Γκραντ ως κύριο αμυντικό είχε μόνο ο Μπολμάρο, ο Ντόζιερ σε μεγάλο διάστημα, και οι υπόλοιποι ακόμα λιγότερο.

Στο παιχνίδι του πρώτου γύρου με τη Ζαλγκίρις στο ΟΑΚΑ, ο Γκραντ είχε περάσει χειροπέδες στον Έβανς, ο οποίος, σε 31 λεπτά συμμετοχής, πήρε μόλις πέντε σουτ για να σκοράρει έξι πόντους (season-low!). Και δεν είναι ο μόνος που είχε το ίδιο πρόβλημα απέναντι στους «πράσινους».

Παρουσιάζουμε τους γκαρντ που έχουν κάνει season-low σε αξιολόγηση φέτος, κόντρα στον Παναθηναϊκό:

Αγωνιστική

Παίκτης

Μέσος όρος PIR σεζόν

PIR VS ΠΑΟ (season-low)

2η

Κάρσεν Έντουαρντς

7.8

-11

3η

Σκότι Γουίλμπεκιν

13.4

0

5η

Κόντι Μίλερ-Μακιντάιρ

12.6

-5

7η

Ματ Τόμας

7

-3

14η

Πάρις Λι

14.9

-2

21η

Μάικ Τζέιμς

21.6

8

Από τους παραπάνω, στα εν λόγω παιχνίδια, Μακιντάιρ, Λι και Τζέιμς ήταν αυτοί που είχαν ως κύριο αμυντικό τον Γκραντ.

Ας δούμε, επιπλέον τι κάνουν οι καλύτεροι γκαρντ της φετινής EuroLeague (βάσει αξιολόγησης), πλην του Έβανς, κόντρα στον Παναθηναϊκό, με τον Γκραντ να τους μαρκάρει σχεδόν αποκλειστικά (μόνο όσοι έχουν παίξει δύο παιχνίδια κόντρα στον Παναθηναϊκό, για να υπάρχει αξιόλογο δείγμα):

Μάικ Τζέιμς

Στατιστική κατηγορία

Μέσοι Όροι Σεζόν

Μέσοι Όροι vs Παναθηναϊκός

Πόντοι

19.3 

13.5 

Ποσοστά

49.5% 2π., 43.6% 3π.

35% 2π., 50% 3π.

Ασίστ

5.5

5.5

Λάθη

1.9

5

PIR

21.6

12.5

Η πτώση των αριθμών του Τζέιμς είναι εκκωφαντική. Στο ματς του δεύτερου γύρου στο ΟΑΚΑ, ο Γκραντ τον ανάγκασε σε season low σε πόντους (11) και PIR (8).

Σέιν Λάρκιν

Στατιστική Κατηγορία

Μέσοι Όροι Σεζόν

Μέσοι όροι vs Παναθηναϊκός

Πόντοι

17.4 

14.5 

Ποσοστά

53.7% 2π., 38.9% 3π.

56% 2π., 31% 3π.

Ασίστ

5.3

3

Λάθη

2.1

2

PIR

20.4

17.5


Ξεκάθαρη και η πτώση των αριθμών του Λάρκιν, που στο παιχνίδι του δεύτερου γύρου στο ΟΑΚΑ σημείωσε τη τρίτη χαμηλότερη επίδοσή του στο σκοράρισμα φέτος, με 9 πόντους (8 πόντους είχε σημειώσει κόντρα σε Ολυμπιακό και Ζαλγκίρις, 5 με αντίπαλο τη Ρεάλ).

Κρις Τζόουνς

Στατιστική κατηγορία

Μέσοι Όροι σεζόν

Μέσοι όροι vs Παναθηναϊκός

Πόντοι

12.9

9

Ποσοστά

48.2% 2π, 46.1 3π.

47% 2π., 0% 3π (0/2)

Ασίστ

4.6

7

Λάθη

1.8

2

PIR

13.5

12


Από τους παραπάνω, μόνο ο Κρις Τζόουνς διατηρεί μια σχετική σταθερότητα στους αριθμούς του, και αυτό ισχύει στο δημιουργικό και όχι στο εκτελεστικό κομμάτι.

Δεν κάναμε την ίδια παρουσίαση για Λι, Γουίλμπεκιν και Μακιντάιρ που θα ακολουθούσαν στη λίστα, γιατί από τη στιγμή που βρίσκονται στον προηγούμενο πίνακα με τα season-low, οι επιδόσεις τους θα είναι προφανώς πολύ πεσμένες κόντρα στον Παναθηναϊκό.

Με βάση όλα τα παραπάνω, είναι εμφανές το πόσο επηρεάζει ο Παναθηναϊκός και ο Τζέριαν Γκραντ τις επιδόσεις των αντίπαλων γκαρντ. Ο Έβανς χρειάστηκε να είναι εκπληκτικά εύστοχος για να μπορέσει να «γράψει» αυτά τα νούμερα, τα οποία αποτέλεσαν την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα σε σχέση με την άμυνα της ομάδας του Εργκίν Αταμάν.

Αντρέας Φούντας
www.bnsports.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0