Πρόσωπα

Τελικά ο Ντοκ Ρίβερς είναι καλός προπονητής; Το ντεμπούτο με τους Μπακς και το… αφήγημα, που καλείται να αλλάξει! (video)

Τελικά ο Ντοκ Ρίβερς είναι καλός προπονητής; Το ντεμπούτο με τους Μπακς και το… αφήγημα, που καλείται να αλλάξει! (video)

Η φήμη του Ντοκ Ρίβερς είναι μεγαλύτερη κι από τα επιτεύγματά του. Όλοι έχουν άποψη για τον πιο αμφιλεγόμενο προπονητή στο NBA, που αγαπούν να μισούν κι εκείνος καλείται από τον πάγκο των Μιλγουόκι Μπακς να διαψεύσει τους αμφισβητίες του.

Σχετικά Άρθρα

Ο Ντοκ Ρίβερς ετοιμάζεται να ντεμπουτάρει ως προπονητής των Μιλγουόκι Μπακς στο Fiserv Forum και οι φίλοι της ομάδας έχουν ανάμεικτα συναισθήματα.

Τα νέα, ότι θα είναι εκείνος που θα διαδεχθεί τον Έιντριαν Γκρίφιν και θα αναλάβει τα ηνία της ομάδας, δεν άρεσαν και πολύ στους φίλους των «ελαφιών», καθώς επρόκειτο για έναν προπονητή που η φήμη του τον έχει προσπεράσει. Όλοι έχουν κάτι να πουν για την καριέρα του αυτά τα 25 χρόνια με μεγάλο ποσοστό να τον θεωρεί «αποτυχημένο». Βέβαια, οι άνθρωποι του Μιλγουόκι δεν πτοήθηκαν και εστίασαν στην εμπειρία του 62χρονου τεχνικού, που έχει εμπειρία από την... περιοχή ως απόφοιτος του κολεγίου Marquette.

Είναι, όμως, όντως κακός προπονητής ο Ρίβερς ή οι φανς του NBA λατρεύουν να τον μισούν;

Η καριέρα του ξεκίνησε το 1999, όταν ανέλαβε για τον ρόλο του πρώτου προπονητή για λογαριασμό των Ορλάντο Μάτζικ. Τότε την «rookie» του σεζόν κατέκτησε και το βραβείο του προπονητή της χρονιάς καταφέρνοντας να οδηγήσει την ομάδα… κοντά στα σειρά play off. Οι προσδοκίες έφτασαν… ταβάνι και «εγκλώβισαν» τον νέο τεχνικό, που μετά από τέσσερις σεζόν στο Ορλάντο, έχοντας πάει με την ομάδα τρεις συνεχόμενες φορές στον πρώτο γύρο των play offs κι έχοντας αποκλειστεί και τις τρεις με ρεκόρ 3-1, είδε την πόρτα της εξόδου.

Μετά από ένα μικρό κενό, όπου ήταν σχολιαστής στο κανάλι «ABC», ακολούθησαν οι Μπόστον Σέλτικς, όπου ο «Ντοκ» έκατσε για εννέα ολόκληρα χρόνια και εκεί μετράει τη μεγαλύτερη επιτυχία του, που δεν είναι άλλη από το δαχτυλίδι του 2008 κόντρα στους Λέικερς του Κόμπι Μπράιαντ. Βέβαια, αυτό το πρωτάθλημα με τέτοια ομάδα φάνταζε και αδύνατο να χαθεί. Ο Πολ Πιρς και ο Ραζόν Ρόντο υποδέχτηκαν τον Κέβιν Γκαρνέτ και τον Ρέι Άλεν και το αποτέλεσμα έμοιαζε κάτι παραπάνω από… δεδομένο.

Το ίδιο ζευγάρι (ΣέλτικςΛέικερς) συναντήθηκε και στους τελικούς του 2010 με τους Κέλτες να μην τα καταφέρνουν αυτή τη φορά. Αυτοί ήταν και οι τελευταίοι τελικοί στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού μέχρι και σήμερα για τον 62χρονο προπονητή. Τελευταία του παρουσία σε τελικούς ήταν το 2012 και μάλιστα… περιφέρειας κόντρα στους Μαϊάμι Χιτ, όπου και οι Σέλτικς ηττήθηκαν.

Από τότε δεν έχει καταφέρει ξανά να πραγματοποιήσει κάποια μακρά πορεία με τις ομάδες που προπόνησε, ούτε με τον επόμενο σταθμό της καριέρας του για επτά χρόνια, τους Λος Άντζελες Κλίπερς. Εκεί ήταν, βέβαια, που o Ρίβερς πραγματοποίησε τις περισσότερες νίκες του ως οδηγός στο… τιμόνι μιας ομάδας, που είχε περίσσιο ταλέντο (prime Κρις Πολ και Μπλέικ Γκριφιν). Τα νούμερα δυστυχώς, όμως, δεν είναι με το μέρος του, αφού αποτελεί τον πρώτο προπονητή στην ιστορία του ΝΒΑ με τρεις ομάδες να αποτυγχάνουν να προκριθούν από μια σειρά best-of-seven αφού προηγήθηκαν 3-1, ενώ παράλληλα μετρά και τις περισσότερες ήττες όταν μία σειρά οδηγείται στο 7ο παιχνίδι για να κριθεί (10). Κάτι τέτοιο είχε βιώσει στην σειρά με τους Ρόκετς 2015, όταν έγινε μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία των play offs.

Τότε ήταν που όλοι θεωρούσαν τον «Ντοκ»… τελειωμένο. Η πίεση που του ασκούταν ήταν τεράστια κι εκείνος επηρεάστηκε τόσο ψυχολογικά, όσο και σωματικά. Έκανε συνέχεια εμετούς και ένιωθε κουρασμένος και αδύναμος. Τα άφησε, όμως όλα πίσω του και συνέχισε. Εκείνος ήταν που ήθελε τον Καουάι Λέοναρντ στην ομάδα και το έκανε πράξη, μόλις εκείνος πανηγύρισε με τους Ράπτορς το πρώτο τους πρωτάθλημα το 2019.

Η πορεία της ομάδας δυστυχώς για ακόμη μία φορά δεν ήταν η αναμενόμενη και μετά από την ήττα των Κλίπερς στους ημιτελικούς κόντρα στους Νάγκετς, ο Ρίβερς αποχώρησε από την πόλη των «αγγέλων» για να βρει… σπίτι στην Φιλαδέλφεια.

Άλλα κακώς… κείμενα στους Σίξερς. Κατάφερε να τερματίσει στην πρώτη θέση της Ανατολής με τον Τζοέλ Εμπίντ και την παρέα του, νίκησε στον πρώτο γύρο των play offs τους Γουίζαρντς, όμως οι πέμπτοι Χοκς ήταν εκείνοι που τους έστειλαν στο… καναβάτσο στους ημιτελικούς. Φυσικά και ακολούθησε και ολόκληρη η ιστορία με τον Μπεν Σίμονς, τον οποίο δεν εμπιστευόταν ο Ντοκ Ρίβερς και τον είχε θέσει ουσιαστικά εκτός ομάδας ξεσηκώνοντας εναντίον του τους φιλάθλους της ομάδας με τα «κολλήματά» του. Κάπως έτσι προέκυψε και το… diss κομμάτι που κυκλοφόρησαν εναντίον του ζητώντας την απόλυσή του, η οποία και ήρθε το 2023, την χρονιά, που ο Εμπίντ αναδείχθηκε ο πολυτιμότερος παίκτης της λίγκας.

Τώρα, η νέα του πρόκληση είναι οι Μιλγουόκι Μπακς και με την κριτική να μην είναι με το μέρος του, ο «Ντοκ» πρέπει να κάνει την υπέρβαση με την ομάδα του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Σίγουρα, έχει καθοριστεί από την «φτωχή» παρουσία του ως προπονητής σε σειρές play offs, αλλά καλό είναι να κοιτάξουμε τη μεγαλύτερη εικόνα της εμπειρίας του και του γεγονότος ότι διατηρεί τις ισορροπίες στα αποδυτήρια των ομάδων, που αναλαμβάνει. Σίγουρα δεν είναι ο χειρότερος προπονητής στο NBA. Για την ακρίβεια βρίσκεται στη λίστα με τους 15 κορυφαίους. Έχει τα ελαττώματα του, όμως ξέρει τι πρέπει να κάνει και επιβάλλεται να το κάνει για τους Μπακς.

Ευτυχία Οικονομίδου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0