Πρόσωπα

Αϊτάνα Μπονματί: Οι «επαναστάτες» γονείς, ο αγώνας για ισότητα και η… καρμική σύνδεση με την Μπαρτσελόνα!

Αϊτάνα Μπονματί: Οι «επαναστάτες» γονείς, ο αγώνας για ισότητα και η… καρμική σύνδεση με την Μπαρτσελόνα!

H Αϊτάνα Μπονματί αποτελεί το πιο hot όνομα στο ποδόσφαιρο γυναικών. Μια παίκτρια φαινόμενο! Λίγο πριν κλείσει τα 26 της χρόνια κατέκτησε τη Χρυσή Μπάλα και το βραβείο «The Best» της FIFA! Εντυπωσιάζει σε κάθε της βήμα, σε κάθε της ντρίμπλα. Αληθινή μαχήτρια εντός γηπέδων, αλλά και εκτός… Άλλωστε το να αποτελεί έμπνευση, είναι στο DNA της!

Ξεκίνησε από το μπάσκετ, όμως στα επτά της χρόνια ένιωσε κάτι να την… σπρώχνει προς το ποδόσφαιρο. Πιο σωστή απόφαση δεν θα μπορούσε να πάρει. Η Αϊτάνα Μπονματί αποτελεί έμπνευση για όλα τα μικρά κορίτσια που ονειρεύονται κάποια στιγμή να… μπουν στα παπούτσια της.

Κάθε αρχή και δύσκολη. Όταν έκανε τα πρώτα της βήματα στον χώρο, δεν γινόταν καν συζήτηση για επαγγελματικό ποδόσφαιρο γυναικών. Ακόμη «αιωρούνταν» η πεποίθηση, ότι η μπάλα είναι αποκλειστικά για άντρες, δεν έχουν θέση οι γυναίκες σε αυτό το άθλημα.

Δεν υπήρχαν καν ακαδημίες κοριτσιών. Όχι ότι αυτό την πτόησε. Ξεκίνησε σε μικτές ομάδες, όπως η CD Ribes και η CD Cubelles, όπου η υποδοχή κάθε άλλο παρά θερμή ήταν. Συχνά, τα αγόρια την κορόιδευαν για το χαμηλό της ανάστημα. Οποιαδήποτε στην θέση της θα τα παρατούσε. Άλλωστε, σε μια τόσο «τρυφερή» ηλικία, η ευαισθησία δικαιολογείται λίγο περισσότερο.

11111.webp

Δεν έκανε τη χάρη σε κανέναν. Ενεργοποίησε το «beast mode» της και απέδειξε στα αγόρια πως καλό θα ήταν να το σκεφτούν διπλά πριν τα… βάλουν μαζί της. Το μόνο που κατάφεραν με τα πικαρίσματα ήταν να της δώσουν αυτό το έξτρα κίνητρο που έψαχνε, βελτιώνοντας μέρα με την μέρα τη δύναμη, την ένταση και την αντοχή της.

Στα 13 της έγινε το μεγάλο βήμα – μπήκε στη ζωή της η Μπαρτσελόνα! Και οι γονείς της έκαναν τα πάντα για τη μοναχοκόρη τους. Μέχρι τότε η μητέρα της την πήγαινε στις προπονήσεις, όμως αφότου διαγνώστηκε με ινομυαλγία και χρόνια κόπωση, τα ηνία πήρε ο πατέρας της.

Ουδεμία σχέση είχε με το ποδόσφαιρο, ούτε καν το παρακολουθούσε ιδιαίτερα. Παρόλα αυτά, συνόδευε την κόρη του σε κάθε προπόνηση για δύο ώρες με το λεωφορείο, αφού του αρκούσε να την βλέπει να χαμογελά. Και το ποδόσφαιρο ήταν η πηγή της ευτυχίας της!

Και να φανταστεί κανείς πως η παίκτρια-κλειδί της «Μπάρτσα» είχε σκεφτεί να φύγει από τον σύλλογο, αναζητώντας την τύχη της αλλού. Όσο αγωνιζόταν στην ομάδα κ15 δεν έβλεπε πουθενά ευκαιρίες για τις γυναίκες. Δεν ήξερε πού θα πήγαινε, αλλά όλοι της έλεγαν τα καλύτερα για την Αμερική, και μαζί με τους γονείς της είχαν ήδη ξεκινήσει την αναζήτηση.

Όσο και αν αγαπούσε την Μπαρτσελόνα και την… καρμική τους σχέση, έπρεπε να σκεφτεί την καριέρα της. Ευτυχώς το σημάδι που έψαχνε δεν άργησε να έρθει. Όταν ήταν 17 χρονών, ανακοινώθηκε ότι η πρώτη ομάδα γυναικών έγινε επαγγελματική. Έναν χρόνο αργότερα προωθήθηκε από την δεύτερη στην πρώτη ομάδα και όλα τα κομμάτια του… παζλ ενώθηκαν.

222222.jpg

Έκτοτε αγωνίζεται για την ισότητα των γυναικών με τους άνδρες, όχι μόνο στον επαγγελματικό χώρο, αλλά και στην κοινωνία γενικότερα. Παράδειγμα προς μίμηση υπήρξαν οι άνθρωποι που την έφεραν στον κόσμο. Εκείνοι της έδειξαν τον δρόμο προς ένα καλύτερο «αύριο» για όλους, ανεξαιρέτως φύλου.

Καθηγητές της Καταλανικής γλώσσας και λογοτεχνίας, ο Βίνσεντ Κόνκα και η Ρόσα Μπονματί Γκιδονέτ, ήταν άνθρωποι καλλιεργημένοι και σοφοί. Κατανοούσαν όλα όσα πήγαιναν λάθος σε μια κοινωνία και έβαλαν σκοπό της ζωής τους να φέρουν αλλαγές με όποιον τρόπο μπορούσαν.

Ένας νόμος που τους προκαλούσε ιδιαίτερη δυσφορία, ήταν εκείνος που υπαγόρευε ότι η σειρά με την οποία θα πρέπει να εμφανίζονται τα επώνυμα των παιδιών είναι πρώτα του πατέρα και έπειτα της μητέρας. Είναι γνωστό πως οι Ισπανοί «υιοθετούν» τα επίθετα και των δύο γονέων, όμως ο νόμος είναι εντελώς ανυπόστατος. Απλώς απόρροια του γνωστού ανά τους αιώνες πατριαρχικού μοντέλου κοινωνίας.

Έτσι, ξεκίνησαν μακροχρόνιους αγώνες για την ανατροπή του νόμου. Στη αρχή κανείς δεν τους έπαιρνε στα σοβαρά και για τα δυο πρώτα χρόνια της ζωής της, η Αϊτάνα χρησιμοποιούσε τα δύο επίθετα της μητέρας της, Μπονματί Γκιδονέτ. Δεν άργησε, όμως η στιγμή που οι κόποι τους… απέδωσαν καρπούς. Οι κινητοποιήσεις του «στέφθηκαν» επιτυχημένες.

Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα, ονομάζεται Αϊτάνα Μπονματί Κόνκα. Οι γονείς της τής έδωσαν πρώτα το επώνυμο της μητέρας και έπειτα του πατέρα. Αυτή η κίνηση την γεμίζει μόνο υπερηφάνεια και η θέλησή τους να αγωνιστούν για τα δικαιώματα των γυναικών… κυλάει στις φλέβες της.

333333.webp

Μέσα από τον αθλητισμό και τον ανδροκρατούμενο χώρο στον οποίο εργάζεται, βάζει τα δυνατά της για να καταρρίπτει στερεότυπα και φυλετικές διακρίσεις. Στόχος της είναι, σαφώς, η ενίσχυση της φυλετικής ισότητας και η ενδυνάμωση των κοριτσιών και γυναικών. Έχει το «βήμα» και τη δύναμη να το κάνει και το εκμεταλλεύεται με κάθε ευκαιρία.

Σε μια τέτοια χαρακτηριστική κίνηση προχώρησε το 2021. Το project «Movement on the Ground», το οποίο χρηματοδοτείται από το Barça Foundation και τo UEFA Foundation for Children, προωθεί την ισότητα των δύο φύλων και την κοινωνική ένταξη των προσφυγόπουλων στο νησί της Λέσβου.

Η Μπονματί «τίμησε» τις ενέργειες του project και στήριξε την πολύτιμη και απαιτητική προσπάθεια που καταβάλλουν, χαρίζοντας 50.000 ευρώ. Εντός αγωνιστικού χώρου δε, δεν παύει να τονίζει πως το ποδόσφαιρο είναι για όλους, δίνοντας δύναμη και ελπίδα σε… μικρές και μεγάλες.

111111111.jpeg

Το 2022 δημοσίευσε και την αυτοβιογραφία της με τη βοήθεια του δημοσιογράφου Κρίστιαν Μαρτίν και τίτλο «Totes unides fem força». Δηλαδή, «Όλοι μαζί είμαστε δυνατοί». Τα είπε όλα μέσα σε μια μόνο φράση…

Αξίζει να αναφερθεί πως ο Τσάβι, ο οποίος μαζί με τον Ινιέστα αποτελούσαν τα είδωλά της, έχει γράψει τον πρόλογο του βιβλίου, ενώ τα 14 κεφάλαια αποτίνουν φόρο τιμής στον Γιόχαν Κρόιφ, του οποίου τον αριθμό φορά και η ίδια.

Το ταξίδι της από ένα κοριτσάκι στην Καταλονία που έπαιζε ποδόσφαιρο με αγόρια, σε παγκόσμιο ποδοσφαιρικό είδωλο, θα εξιστορείται για πολλά χρόνια ακόμα. Έμεινε στην ομάδα που αγαπά από μικρή και θριάμβευσε. Η Αϊτάνα Μπονματί κατάφερε να γίνει ένα σύμβολο δύναμης και έμπνευσης, ενώ ενσαρκώνει το… ακλόνητο πνεύμα του ποδοσφαίρου!

Σουζάννα Μποντίνη
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0