Ο Γιώργος Λάνθιμος πήγε κόντρα στα πρότυπα και δημιούργησε μια ταινία- «γροθιά» στο κατεστημένο, όπως εξάλλου το συνηθίζει.
Το «Poor Things» με πρωταγωνίστρια την καθηλωτική Έμμα Στόουν κέρδισε το βραβείο καλύτερης κωμωδίας/μιούζικαλ στις Χρυσές Σφαίρες μαζί και με εκείνο του πρώτου γυναικείου ρόλου σε αυτό το είδος, ενώ ο Έλληνας σκηνοθέτης ήταν υποψήφιος και για το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας. Η επιτυχία αυτή, ήταν κάτι σαν προάγγελος για το τι θα ακολουθούσε στην 96 Τελετή Απονομής των Βραβείων Όσκαρ (11/03), με την ταινία του Λάνθιμου να κάνει… θραύση παίρνοντας όχι ένα και δύο, αλλά τέσσερα Όσκαρ!
Οι συμβολισμοί και οι αντισυμβατικές εικόνες και χαρακτήρες είναι το... ατού του Γιώργου Λάνθιμου, που τον κάνει να ξεχωρίζει μέσα στο πλήθος της έβδομης τέχνης. Πόσω μάλλον, όταν η ταινία του καταπιάνεται με τους σύγχρονους προβληματισμούς, την ελευθερία και την χειραφέτηση της γυναίκας με έναν τρόπο έμμεσο που δημιουργεί καίριους προβληματισμούς.
Ο ίδιος μαζί με τη μούσα του, Έμμα Στόουν, ξέρουν να τραβούν τα βλέμματα και τις εντυπώσεις πάντα με καλό τρόπο. Κάτι τέτοιο είχε συμβεί και πριν ενάμιση χρόνο, τον Μάϊο του 2022, όταν οι δυο τους επισκέφτηκαν το ΣΕΦ για να παρακολουθήσουν αγώνα μπάσκετ του Ολυμπιακού εν μέσω των συναρπαστικών play offs των «ερυθρόλευκων» με τη Μονακό.
Σ' εκείνη τη βραδιά αστέρων οι Πειραιώτες πήραν το «χρυσό» εισιτήριο για το Final Four στο Βελιγράδι και τόσο ο σκηνοθέτης, όσο και η ηθοποιός ήταν προσκεκλημένοι της ΚΑΕ Ολυμπιακός, για να παρακολουθήσουν την αναμέτρηση μιας και βρίσκονταν στην Ελλάδα για τα γυρίσματα ταινίας μικρού μήκους.
Θα φανταζόταν κανείς πως, όταν μιλάμε για τον Γιώργο Λάνθιμο και την σχέση του με το μπάσκετ αναφερόμαστε σε εκείνη την επίσκεψή του στο φαληρικό στάδιο, όμως δεν είναι μόνο αυτή η αλήθεια.
Τότε δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Λάνθιμος βρέθηκε στο ΣΕΦ, αφού έχει ξαναπεράσει τις πόρτες του και ως παίκτης (!). Ως γιος του θρυλικού Αντώνη Λάνθιμου με τη μακρά πορεία με την «πορτοκαλί θεά» στην ομάδα του Παγκρατίου, ο μικρός Γιώργος δοκίμασε κι εκείνος την... τύχη του στο άθλημα που διακρίθηκε ο πατέρας του.
Ο Αντώνης Λάνθιμος δίπλα στους Σκούταρη, Λέανδρο, Ραφτόπουλο, Γούναρη, Σισμανίδη, Μάγλο,Τριανταφύλλου, Μανάσο, Μούτσο και Μαυρομμάτη, βοήθησε την ομάδα του Παγκρατίου να τερματίσει στην τρίτη θέση στο πρωτάθλημα της Α εθνικής πίσω από τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό (1972-73).
Πηγή φωτογραφίας: Ρετρό ελληνικό μπασκετ του Κώστα Καλογεροπουλου
Δειλά δειλά και ο Γιώργος Λάνθιμος έκανε τα πρώτα του μπασκετικά βήματα στις υποδομές του ΑΟ Παγκρατίου σε μία προσπάθεια να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση, πριν τον απορροφήσει το μεγάλο του όνειρο του κινηματογράφου.
Βέβαια, ο σγουρομάλλης τότε Γιώργος «διατυμπάνιζε» ήδη πως ήθελε να ασχοληθεί με την σκηνοθεσία. Είχε όνειρα και στόχους, τους οποίους πέτυχε με το παραπάνω!
Όταν πέρασε, λοιπόν, πριν 31 χρόνια ο Λάνθιμος το κατώφλι του ΣΕΦ ήταν η χρονική περίοδος που ο ΑΟ Παγκρατίου αγωνιζόταν στην Α1. Ένα καλτ παιχνίδι με διαστάσεις... παρωδίας διεξήχθη μεταξύ ουσιαστικά εφήβων παικτών και τον αείμνηστο «ξανθό» του ελληνικού μπάσκετ, Γιάννη Ιωαννίδη, να κοουτσάρει τον Ολυμπιακό.
Ο 18χρονος τότε Λάνθιμος έπαιξε ως τριάρι δίπλα σε διεθνείς άσους όπως οι Καλαμπάκος, Καρατζάς, Μπακατσιάς, Τζαλαλής, Χάρισον, Ρέλφορντ και στον Νικολόπουλος μένοντας άποντος, ενώ δέχθηκε και τρεις τάπες από τον Ζάρκο Πάσπαλι.
Βέβαια το πέρασμά του ήταν βραχύ και μέτρησε μόλις τρεις αγώνες, με απολογισμό 7 πόντους και 9 ριμπάουντ συνολικά σε 79 λεπτά συμμετοχής (1991). Όχι κι άσχημα... μέχρι να πάρει τη μεγάλη απόφαση για να αφοσιωθεί στην τέχνη πίσω από τις κάμερες και στη μαγεία του κινηματογράφου.
Δεν ήταν εξάλλου γραφτό να πέσει το... μήλο κάτω από τη μηλιά, αφού το μέλλον του βρισκόταν στην σχολή Σταυράκου και στις διαφημίσεις ή τα βιντεοκλίπ, που τότε κανείς δεν φανταζόταν, ότι ο δρόμος του νεαρού Γιώργου θα τον οδηγούσε στο Χόλιγουντ.
Εκεί, όπου οι αντισυστημικές ταινίες του δεν του έχουν χαρίσει ακόμη το χρυσό αγαλματίδιο, όμως τον έχουν κάνει να διακριθεί για τον διαφορετικό τρόπο που βλέπει τα πράγματα.
Αριστουργήματα που είτε τα μισείς, είτε τα αγαπάς, όπως είναι ο «Κυνόδοντας» ή ο «Αστακός» αποτελούν σημεία σταθμό στην καριέρα του. Η ταινία «Ευνοούμενη» απέσπασε το βραβείο Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου με την εκπληκτική Ολίβια Κόλμαν. Για να έρθει και να… σαρώσει το «Poor Things» τα ξημερώματα της Δευτέρας (11/03) αποσπώντας συνολικά τέσσερα Όσκαρ (Α’ Γυναικείου Ρόλου στην Έμα Στόουν, Καλύτερα Κοστούμια, Καλύτερη Σκηνογραφία, Καλύτερο Make up/Μαλλιά).
Μπορεί την Χρυσή Σφαίρα ο Γιώργος Λάνθιμος να μην την κέρδισε στο μπάσκετ, όμως το κατάφερε κάνοντας αυτό που αγαπάει. Εξάλλου δεν υπάρχει πιο μεγάλη ικανοποίηση από το να κυνηγάς και να πετυχαίνεις τα όνειρα σου και ο Έλληνας σκηνοθέτης είναι τρανό παράδειγμα!
Ευτυχία Οικονομίδου