Πραγματικά ελάχιστοι (και μάλλον μόνο όσοι έπαιζαν Pro) θα θυμούνται την παρουσία του Κάσιο στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Ο 36χρονος τερματοφύλακας, πέρασε περίπου μία τετραετία στην Eredivisie, όπου αγωνίστηκε κυρίως με την φανέλα της Σπάρτα Ρότερνταμ ως δανεικός από την Αϊντχόβεν. Από το 2011, αγωνίζεται με τη φανέλα της Κορίνθιανς, έχοντας μάλιστα συμπληρώσει 400 συμμετοχές. Στο παιχνίδι της περασμένης Πέμπτης (9/11), ο Βραζιλιάνος κίπερ πρωταγωνίστηκε σε ένα εντελώς ασυνήθιστο περιστατικό.
Το στόρι
Στο παιχνίδι της περασμένης Πέμπτης (9/11) όπου η Κορίνθιανας υποδεχόταν την Ατλέτικο Μινέιρο, ο Κάσιο υπήρξε πρωταγωνιστής ενός εντελώς ασυνήθιστου σκηνικού. Στο 74ο λεπτό της αναμέτρησης, ο διαιτητής της συνάντησης, Μπραούλιο ντα Σίλβα Μασάδο, διέκοψε το παιχνίδι για να καταλογίσει στους φιλοξενούμενους ένα έμμεσο φάουλ. Η παράβαση εκτελέστηκε και η μπάλα αναπαύθηκε στο βάθος της εστίας του Κάσιο, ο οποίος μάλιστα έκανε και έναν ελιγμό αποφυγής προς την μπάλα, προκειμένου να διευκολύνει την πορεία της προς τα δίκτυα.
Είναι εξαιρετικά πιθανό πως σε εκείνο ακριβώς το σημείο φίλαθλοι και προπονητικό σταφ των γηπεδούχων, πρέπει όχι απλώς να απόρρησαν αλλά να είδαν τις καρδιές τους να φεύγουν από τη θέση τους.
Κάσιο: Το γκολ που δέχτηκε βάσει «οργανωμένου σχεδίου»
Ωστόσο, η γνώση του ποδοσφαιρικού κανονισμού (των λεγόμενων laws and regulations) από τον Κάσιο και η σιγουριά με την οποία ο Βραζιλιάνος κίπερ αντέδρασε, προσέφερε την εξήγηση και κατέστησε σαφή τον λόγο για τον οποίο ένα τέτοιο τέρμα δεν θα μπορούσε ποτέ να μετρήσει. Βάσει λοιπόν του κανονισμού, ένα γκολ δεν μπορεί να μετρήσει, εάν προέλθει από έμμεσο λάκτισμα, στο οποίο μάλιστα δεν έχει παρεμβληθεί και κάποιος ποδοσφαιριστής. Ο Κάσιο αποδείχθηκε επιμελής μαθητής και αυτό επιβεβαιώνεται σε πρώτο βαθμό από το... μειδίαμα του διαιτητή της αναμέτρησης. Στο ίδιο στιγμιότυπο είναι χαρακτηριστικές οι αντιδράσεις των φιλάθλων της ομάδας (διακρίνονται σηκωμένα χέρια στην εξέδρα που βρίσκεται στην πλάτη του Κάσιο).
1000 IQ CÁSSIO ?#VivaJogoBonito ? pic.twitter.com/VbDKAfiiQQ
— Brasileirão Play EN (@BrasileiraoP_EN) November 10, 2023
Το στιγμιότυπο αυτό αποτελεί μιας πρώτης τάξεως αφορμή για την ανάγκη «ξεσκονίσματος» του Εγχειριδίου (FA’s Laws of the Game) από την ποδοσφαιρική κοινότητα (ποδοσφαιριστές, διαιτητές, τεχνικά επιτελεία αλλά και φίλαθλο κοινό). Συνιστά άλλωστε κοινή παραδοχή πως η μελέτη του Εγχειριδίου «κρύβει» αναρίθμητες εκπλήξεις.
Η διφορούμενη απόφαση του Κάσιο
Τέλος, η απόφαση του Κάσιο να αφήσει την μπάλα να καταλήξει στα δίχτυα, έναντι της επιλογής να την μπλοκάρει, καθώς όπως αποδεικνύεται από το στιγμιότυπο, συνιστούσε ίσως πιο εύκολη και εύλογη επιλογή, σηκώνει αρκετή συζήτηση για το εάν τα πραγματικά κίνητρα του έμπειρου τερματοφύλακα ήταν να επιδοθεί σε επίδειξη γνώσης του κανονισμού. Το τίμημα σε αυτή την περίπτωση είναι η διατάραξη της υγείας του «φιλοθεάμονος» κοινού. Υπάρχει όμως και η άλλη σχολή.
Ορισμένοι σχολιαστές και δημοσιογράφοι υπερθεματίζουν υπέρ του Βραζιλιάνου, κάνοντας ειδική αναφορά στο υψηλό IQ που ο αθλητής διαθέτει, καθώς ναι μεν υφίσταται η γνώση, αλλά σε ένα κρίσιμο σημείο πήρε μία έξυπνη αλλά παρακινδυνευμένη επιλογή.
Δημήτρης Τσάκνης