Πρόσωπα

Μίλαν Πάβλοβιτς: Ο αρχηγός των «Χιλιανών» της Γιουγκοσλαβίας, ήταν... Έλληνας! (video)

Μίλαν Πάβλοβιτς: Ο αρχηγός των «Χιλιανών» της Γιουγκοσλαβίας, ήταν... Έλληνας! (video)
Από την κορυφή του κόσμου με τη «χρυσή» U20 της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, στη Νιγρίτα Σερρών και τον Εθνικό Αστέρα. Η ιστορία του Μίλαν Πάβλοβιτς είναι «one of a kind» και για όσους δεν απόλαυσαν το αρχοντικό του αγωνιστικό στυλ, ο Σπύρος Λιβαθινός αφηγείται τι εστί «Μίκι»!
Σχετικά Άρθρα
Σέντερ μπακ, ψηλόλιγνος, αρτίστας με την μπάλα στα πόδια, που σε κάθε ευκαιρία σκόραρε. Όχι στη Serie A των '90s, αλλά εδώ, στην Ελλάδα. Πολύ στη Β' και λιγότερο στην Α' Εθνική. Αν και όσοι τον είδαν να παίζει, πιστεύουν μέχρι σήμερα, πως το ταλέντο του ήταν για τα «σαλόνια» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

«Είναι από τους πιο ποιοτικούς παίκτες που έχω δει, είτε ως ποδοσφαιριστής, είτε ως προπονητής» τονίζει στο BN Sports ο Σπύρος Λιβαθινός, που ως προπονητής στον Εθνικό Αστέρα, συνεργάστηκε με τον Μίλαν Πάβλοβιτς.

Το όνομα του, ίσως δεν λέει πολλά στις νεότερες γενιές. Οι συμπαίκτες που είχε υπό τις «οδηγίες» του, όμως, ως αρχηγός της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας Γιουγκοσλαβίας, στο Μουντιάλ U20 της Χιλής το 1987, μας λένε πολλά. Οι γνωστοί και ως «Χιλιανοί», πλέον.

γιουγκοσλαβια.jpg

Ο πόλεμος που ξεκίνησε το 1991, έβαλε «φρένο», όχι μόνο σε αυτό που έμοιαζε εξαιρετικά πιθανό (την κυριαρχία των Γιουγκοσλάβων στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο), αλλά και στις καριέρες πολλών ποδοσφαιριστών.

Μερικοί από τους συμπαίκτες του, γλύτωσαν. Όπως ο Ζβόνιμιρ Μπόμπαν, ο Νταβόρ Σούκερ ή ο Ρόμπερτ Προσινέτσκι. Ο Μίλαν Πάβλοβιτς, όμως, παρά τις διασυνδέσεις και τις προτάσεις που είχε από ομάδες της Γαλλίας, της Πορτογαλίας και της Γερμανίας, βρέθηκε από τη Ζελέζνιτσαρ στην Ελλάδα και συγκεκριμένα, στη Νιγρίτα Σερρών, το 1992!

Ο ΠΑΟΚ αποφάσισε να μην τον υπογράψει και ο «Μίκι», όπως ήταν το παρατσούκλι του, ξεκίνησε την πορεία στα ελληνικά γήπεδα από χαμηλά.

Μεταπήδησε στην Αναγέννηση Καρδίτσας το 1995, όπου λατρεύτηκε και λατρεύεται έως σήμερα, ενώ στη συνέχεια αγωνίστηκε σε Ηρακλή (1995 έως 1997) και Εθνικό Αστέρα (1998 έως 2002), πριν «κλείσει» την καριέρα του. Μία καριέρα γεμάτη όμορφες κι έντονες στιγμές, που θα μπορούσε να είναι σαφώς μεγαλύτερη. Αυτό τουλάχιστον ομολογούν, όσοι τον είδαν να αγωνίζεται.



Ένας από αυτούς, που προαναφέρθηκε, είναι ο Σπύρος Λιβαθινός, θρυλική μορφή του Παναθηναϊκού, ως ποδοσφαιριστής. Μετά το τέλος της καριέρας του, «κάθισε» σε αρκετούς πάγκους. Ένας εξ αυτών, του Εθνικού Αστέρα στην περίοδο 1998-2002, όταν και γνώρισε τον Μίλαν Πάβλοβιτς. Και όσα έχει να πει για τον 55χρονο -πλέον- Σέρβο, είναι κολακευτικά.

«Ήταν από τους καλύτερους παίκτες που έχω γνωρίσει, είτε ως παίκτης, είτε ως προπονητής. Απόρησα πραγματικά, όταν τον είδα να παίζει στην Ελλάδα. Τεχνίτης αμυντικός, με διορατικότητα και απίστευτες επαφές με την μπάλα» ανέφερε αρχικά, για να... μοιραστεί, στη συνέχεια, ένα περιστατικό εντός των τεσσάρων γραμμών.

«Θυμάμαι σε ένα ματς με τον Ολυμπιακό στην Καισαριανή, είμαστε στο 1-1 και το ματς έχει μπει στις καθυστερήσεις. Η μπάλα φθάνει στην περιοχή προς τον Πάβλοβιτς, κι ενώ όλοι του φωνάζουμε να διώξει, κοντρόλαρε την μπάλα και έδωσε πάσα! Ακόμα, όποτε τον βρίσκω, γιατί έχουμε επαφές, του το θυμίζω!».



Στο σήμερα, μετά από χρόνια παραμονής στη χώρα μας, ο Μίλαν Πάβλοβιτς εργάζεται σε ακαδημίες στο Βελιγράδι. Έχει διατελέσει επικεφαλής εκπαιδευτής σε αρκετές χώρες για το το πτυχίο προπονητικής, UEFA Pro, ενώ εργάστηκε και στην Ελλάδα, ως προπονητής σε επίπεδο ακαδημιών: τόσο στον Ολυμπιακό, όσο και στον Αστέρα Τρίπολης.

Μάλιστα, είναι ένας από αυτούς που «δούλεψαν» με ένα ελληνικό golden boy, που κάποτε κόστισε 18 εκατομμύρια ευρώ στην Μπάγερ Λεβερκούζεν και πλέον, αποτελεί βασικό στόπερ του Ολυμπιακού και αναπόσπαστο κομμάτι της Εθνικής Ελλάδας: τον Παναγιώτη Ρέτσο!

Αν έδειχνε από τότε, πως έχει αυτό το «κάτι», για να γίνει προπονητής; Ο Σπύρος Λιβαθινός δεν είχε αμφιβολία!

«Ήταν τέρας ψυχραιμίας ως ποδοσφαιριστής και ήξερε πώς να διαβάζει το γήπεδο. Γι' αυτό τον πιστεύω κι ως προπονητή.

Έχει δυνατότητες και είναι ένας πάρα πολύ καλός χαρακτήρας. Από τότε, είχε εξαιρετικές σχέσεις με όλους: συμπαίκτες και φιλάθλους.

Μακάρι να του δοθεί η ευκαιρία να δουλέψει και στο υψηλότερο επίπεδο στην Ελλάδα. Είτε στην πρώτη, είτε στη δεύτερη κατηγορία. Έχει ό,τι χρειάζεται για να πετύχει και του το εύχομαι».



Φάνης Τσοκανάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0