Η μετακίνηση του Αζάρ από την Τσέλσι στην Ρεάλ Μαδρίτης είναι με σιγουριά μία από τις χειρότερες στην ιστορία του ποδοσφαίρου, καθώς τόσο η ομάδα όσο και ο παίκτης βγήκαν κατά πολύ… χαμένοι. Η καριέρα του Βέλγου όμως δεν είναι η μόνη που... καταστράφηκε με μία μεταγραφή στην «Βασίλισσα».
Η απόσυρση του Αζάρ σε ηλικία μόλις 32 ετών είναι ένα στενάχωρο γεγονός που στοίχησε σε όσους είχαν ζήσει τον Βέλγο στα «ντουζένια» του, την περίοδο που έκανε γιο-γιο δύο και τρεις αμυντικούς της Premier League μαζί.
Η Ρεάλ Μαδρίτης, (όπως και ο υπόλοιπος κόσμος) «μαγεύτηκε» από τις επιδώσεις του Εντέν και έδωσε στην Τσέλσι 100 εκατομμύρια το 2019 για να τον κάνει δικό της και ας ήταν στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του.
Ο Αζάρ με αυτό το άκρως αποτυχημένο πέρασμα του από την Μαδρίτη τοποθετείτε στην κορυφή μίας λίστας με ποδοσφαιριστές που δεν κατάφεραν να σηκώσουν το στέμμα της «Βασίλισσας», καταστρέφοντας ταυτοχρόνως και την καριέρα τους.
Eden Hazard has announced his retirement from football ?
— Premier League (@premierleague) October 10, 2023
The Belgian’s seven-year spell at @ChelseaFC will live long in the memory ✨ pic.twitter.com/2oZYpLjSgn
Εντέν Αζάρ (Από την Τσέλσι το 2019)
Ένας ποδοσφαιριστής με μοναδικές ικανότητες όταν είχε την μπάλα στα πόδια. Τρομερός ντριπλέρ με εξαιρετικά τελειώματα και η κύρια πηγή κινδύνου της Τσέλσι για τις αντίπαλες άμυνες. Ο Αζάρ για χρόνια ήταν ένας εκ των κορυφαίων του είδους του με 110 γκολ και 92 ασίστ φορώντας την μπλε φανέλα.
Στην Ρεάλ όμως όλα ήταν διαφορετικά. Οι απανωτοί τραυματισμοί δεν του επέτρεπαν, όχι απλώς να βρει ρυθμό, αλλά πολλές φορές ούτε καν να πατήσει το πόδι του στο γήπεδο. Σιγά σιγά ο Βέλγος άρχισε να παίρνει παραπανήσια κιλά και σε συνδυασμό με το πέρασμα των χρόνων, η εκρηκτικότητα μαζί με την ταχυδύναμη άρχισαν να μειώνονται σημαντικά, μέχρι που εξαφανίστηκαν εντελώς. Έφυγε ως ελεύθερος από την ομάδα το 2023 και αποφάσισε να βάλει ένα τέλος σε μία πολλά υποσχόμενη καριέρα που είχε ένα τόσο άδικο φινάλε.
Λούκα Γιόβιτς (Από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης το 2019)
Το μεγάλο «αστέρι» της Φρανκφούρτης δεν… έλαμψε ποτέ στην Μαδρίτη και πλέον περιφέρεται από ομάδα σε ομάδα αδυνατώντας να επαναφέρει τις στιγμές δόξας που έζησε στην Γερμανία με τους «αετούς».
Η Ρεάλ τον απέκτησε μετά από μία φαντασμαγορική δική του σεζόν (27 γκολ σε 48 παιχνίδια) για να μπορέσει να πλαισιώσει τον Μπενζεμα στην κορυφή της επίθεσης. Ο Σέρβος όμως δεν μπόρεσε ποτέ να καλύψει τα «θέλω» των Μαδριλένων και πώς άλλωστε να το κάνει με μόλις 3 γκολ σε 51 εμφανίσεις;
Το 2021 δόθηκε δανεικός πίσω στην Άιντραχτ μήπως και βρει τον καλό του εαυτό, αλλά χωρίς επιτυχία. Το 2022 έφυγε ως ελεύθερος για την Φιορεντίνα και πλέον βρίσκεται στην Μίλαν ελπίζοντας να αναγεννήσει την καριέρα του.
Χάμες Ροντρίγκες (Από την Μονακό το 2014)
Με την τρέλα των «Galacticos» ο Φλορεντίνο Πέρεθ μετά το ξεπέταγμα του Χάμες Ροντρίγκες στο Μουντιάλ της Βραζιλίας το 2014 τον έφερε άρον άρον στην Μαδρίτη. Το ξεκίνημα του δεν ήταν αποθαρρυντικό με 17 γκολ και 18 ασίστ, ίσα ίσα που οι Μαδριλένοι έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι μαζί του.
Έκτοτε τα νούμερα του όμως ήταν εμφανώς κατώτερα των προσδοκιών με τον Κολομβιανό αντί να εξελίσσεται να μένει όλο και πιο πίσω. Αποκορύφωμα ήταν η πρόσληψη του Ζιντάν το 2016. Με τους δύο άντρες να έρχονται σε ρήξη, ο Ροντρίγκες έφυγε δανεικός στην Μπάγερν Μονάχου. Ούτε εκεί κατάφερε να… στεριώσει και η κάτω βόλτα είχε ήδη ξεκινήσει για τον Χάμες.
Στην συνέχεια ακολούθησε η Έβερτον, το Κατάρ, ο Ολυμπιακός και πλέον η Σάο Πάολο, με τον ίδιο να μην εντυπωσιάζει σε καμία από αυτές τις ομάδες.
Κακά (Από την Μίλαν το 2009)
Στην κορύφωση της καριέρας του και ως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο για την εποχή, ο Κακά αποφάσισε να αφήσει την αγαπημένη του Μίλαν για χάρη της Ρεάλ Μαδρίτης.
Με απαράμιλλη τεχνική, όλοι περίμεναν τον Βραζιλιάνο να κάνει την διαφορά στην Μαδρίτη και με το «καλημέρα» να την αλλάξει επίπεδο. Αυτός όπως και πολλοί άλλοι ήταν ένα «θύμα» των πολλών τραυματισμών. Η αγωνιστική του κατάσταση έμεινε πίσω και δεν κατάφερε να αποδώσει τα αναμενόμενα.
Ο ερχομός των Οζίλ και Μουρίνιο, δημιούργησε περεταίρω προβλήματα στον ίδιο, με αποτέλεσμα να χαθεί σε ένα ρόστερ γεμάτο αστέρια.
Μετά από τέσσερα χρόνια επέστρεψε στην Μίλαν αλλά ποτέ ξανά δεν ήταν ο ίδιος Κακά όπως κάποτε.
Γκίντερ Νέτσερ (Από την Γκλάντμπαχ το 1973)
Ένας από τους πρώτους σούπερ σταρ του αθλήματος. Ο Νέτσερ αποτελούσε ένα παιδί «θαύμα» για το γερμανικό ποδόσφαιρο και ένας μεσοεπιθετικός προορισμένος για μεγάλα… πράγματα. Μεγαλούργησε με την φανέλα της Γκλάντμπαχ και έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην κατάκτηση του EURO 1972 από την Δυτική Γερμανία.
Με την Ρεάλ Μαδρίτης να χάνει τον Γιόχαν Κρόιφ από την Μπαρτσελόνα, η «Βασίλισσα» έκλεισε τον Νέτσερ ως την… δεύτερη επιλογή.
Ο Γερμανός είχε τα γκολ στο ρεπερτόριο του αν και στην Μαδρίτη δεν κατάφερε να το αποδείξει με μόλις 13 τέρματα σε 100 συμμετοχές.
Με την φυσική του κατάσταση να μειώνεται δραματικά, σιγά σιγά άρχισε να χάνει και την θέση του στην Εθνική ομάδα, με αποτέλεσμα στο Μουντιάλ του 1974 ο Νέτσερ αγωνίστηκε μόλις 21 λεπτά, σε μία πορεία που ολοκληρώθηκε με την Δυτική Γερμανία ως παγκόσμια πρωταθλήτρια.
Μετά από τρία όχι και τόσο ικανοποιητικά χρόνια με την Ρεάλ Μαδρίτης, αποχώρησε για την Γκρασχόπερς όπου εκεί «κρέμασε» και τα παπούτσια του.
Άγγελος Κρεμαστός
www.bnsports.gr