Στον Μπεν ΜάκΛεμορ δε χαρίστηκε ποτέ τίποτα. Η ζωή του ήταν γεμάτη δυσκολίες και εμπόδια τα οποία ξεπέρασε, κάνοντας αυτό που αγαπούσε. Ποιο ήταν αυτό; Το μπάσκετ!
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις παικτών του ΝΒΑ που έχουν μεγαλώσει δύσκολα, σε κάποια φτωχογειτονιά της Αμερικής. Μόνο θαυμασμό μπορεί να νιώσει κανείς γι’ αυτούς τους ανθρώπους, που κατάφεραν μέσω ενός πάθους να αφήσουν πίσω τους τα προβλήματά τους.
Έτσι έκανε και ένα δικό μας παιδί άλλωστε, ο Γιάννης απ’ τα Σεπόλια, ο οποίος μάλιστα βρισκόταν το 2013 στο ίδιο Draft του NBA, μαζί με το νέο μεταγραφικό απόκτημα της ΑΕΚ, τον Μπεν ΜάκΛεμορ.
Τα δύσκολα χρόνια στο Γουέλστον και το «ευχαριστώ» στη μητέρα του
Το να μεγαλώνεις στο Γουέλστον του Μιζούρι δεν ήταν εύκολο, καθώς πρόκειται για φτωχογειτονιά με συχνά φαινόμενα βίας, ακόμη και ενδοοικογενειακής, όπου τα παιδιά για να βρουν χρήματα, κάνανε «μπούκες» σε σπίτια. Σύμφωνα μάλιστα με τις φήμες γύρω από τον ΜάκΛεμορ, ο 30χρονος δεν πήγαινε σχολείο τόσο για τη μόρφωση όσο για τα δωρεάν γεύματα που του παρέχονταν.
Μεγάλωσε σε σπίτι χωρίς πατέρα και η μητέρα του είχε πάρει στις πλάτες της όλους τους ρόλους. Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαίο, ότι η πρώτη του κίνηση με το που επιλέχθηκε στο Νο. 7 του NBA Draft το 2013, ήταν να αγκαλιάσει τη Σόνια Ριντ, την οποία είχε μαζί του όλες εκείνες τις ημέρες πριν τη «μεγάλη» του βραδιά.
Ο ίδιος έχει εκμυστηρευτεί ότι τα κρύα βράδια του χειμώνα όταν δεν είχαν ρεύμα, εκείνος, τα αδέρφια του και η μητέρα του, φωτίζονταν με κεριά και έβαζαν στη μέση του χώρου μια θερμάστρα για να ζεσταθούν. «Στριμωχνόμασταν στο δωμάτιο, καλυμμένοι με ρούχα και κουβέρτες, ενώ μερικές φορές μπορούσαμε να δούμε την αναπνοή μας στον παγωμένο χειμωνιάτικο αέρα».
Το Κάνσας, η εκτόξευση και ο φυλακισμένος αδερφός του
Η μοναδική διαφυγή του νέου αποκτήματος της «Βασίλισσας» ήταν η «πορτοκαλί θεά». Στο κολλέγιο του Κάνσας αγαπήθηκε όσο λίγοι, αλλά για να φτάσει μέχρι εκεί, χρειάστηκε πολλή υπομονή.
Και τι δεν έκανε για το κολλέγιο του Κάνσας; Από «μεγάλες» βραδιές με πολλούς πόντους, μέχρι και… διαφήμιση στην Adidas πριν καν γίνει γνωστός στο ευρύ κοινό! Η εταιρεία-«κολοσσός» αθλητικών προϊόντων έπαιρνε χρήματα από τις πωλήσεις εμφανίσεων παικτών του NCAA, όμως τα (πολύ μεγάλα) κέρδη δεν κατέληξαν ποτέ στην τσέπη του ΜάκΛεμορ…
Τότε, ο Αμερικανός συνειδητοποίησε ότι δεν είναι όλα «ρόδινα» στο κολεγιακό μπάσκετ. Για να γίνει ακόμη χειρότερο, όπως παραδέχτηκε ο Ρόντνεϊ Μπλάκστοκ (ατζέντης του ΝΒΑ), δωροδόκησε τον πρώην προπονητή του ΜάκΛεμορ με χιλιάδες δολάρια, ώστε να τον «μπλέξει» οικονομικούς συμβούλους «δικούς του», με σκοπό ο παίκτης να αποπροσανατολιστεί και να ο Μπλάκστοκ να βγάλει το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος. Εκμετάλλευση, δηλαδή, κανονικά.
Αφού το προϊόν του Πανεπιστημίου του Κάνσας έσφιξε το χέρι του κομισάριου του ΝΒΑ, Ντέιβιντ Στερν, έδωσε συνέντευξη στον Σέιν Μπατίερ όταν αποκάλυψε μια άλλη ιστορία της ζωής του - μια όπου είπε στον κόσμο ότι θα ήθελε ο αδερφός του να ήταν μαζί του στο draft. Ο Κιθ Σκοτ, ο μεγαλύτερος αδελφός του ΜάκΛεμορ, καταδικάστηκε για ένοπλη διάρρηξη και τώρα εκτίει ποινή φυλάκισης δεκαπέντε ετών και βρίσκεται μόλις στο 5ο.
Μπορεί κάποιος να πιστεύει ότι όλα έγιναν για τη νύχτα που θα φορέσει το καπελάκι των Σακραμέντο Κινγκς και θα ανέβει για τη χειραψία με τον κομισάριο, όμως για τον Μπεν ΜάκΛεμορ υπάρχουν κι άλλα πράγματα, πιο σημαντικά στη ζωή.
Και όπως κάθε άνθρωπος πιστός στις ρίζες του, επιθυμεί να τα αναιρέσει για τη μελλοντική γενιά. Η φιλοδοξία του δεν είναι μόνο να τα πάει καλά στο ΝΒΑ, αλλά να διώξει τη φτώχεια από το Γουέλστον, ίσως για να μπορέσει κάποια στιγμή να το περπατήσει άφοβα η κορούλα του!
Η κόρη στα 24 και ο δρόμος στο όνομά του
Ο ΜάκΛεμορ έγινε στα 24 πατέρας της Τίγκαν και αυτό τον ενθουσίασε όσο λίγα πράγματα στη ζωή του. «Είμαι ευλογημένος, ενθουσιασμένος και χαρούμενος που έχω αυτή την ευκαιρία να έχω ένα όμορφο κοριτσάκι στη ζωή μου αυτή τη στιγμή», είχε δηλώσει ο τότε 24χρονος. «Είμαι σε κατάσταση σοκ και δεν έχω λόγια. Σε αυτό το σημείο, είμαι απλά σαν, φίλε…, είμαι πραγματικά πατέρας. Είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα».
Η Τίγκαν αυτή τη στιγμή είναι έξι ετών και όταν μεγαλώσει θα είναι περήφανη για το μπαμπά της. Περήφανη, γιατί εκτός της μεγάλης του επιτυχίας, να βγει δηλαδή από τη φτώχεια, κατάφερε και έκανε πράγματα για τη γειτονιά του, με αποτέλεσμα ένας δρόμος να παίρνει το όνομά του: «Μπεν ΜάκΛεμορ ο Τρίτος».
SacTown RT this to congratulate @BenMcLemore on having the street he grew up on named after him. Such a huge honor. pic.twitter.com/E38IcIxiRa
— Author Donna Schwartze (@donnaschwartze) July 4, 2015
Χρήστος Παπαδόπουλος
www.bnsports.gr