Πρόσωπα

Αγιούμπ Ελ Κααμπί: Από τις φτωχογειτονιές του Μαρόκου, στα βιβλία της ιστορίας του (video)

Αγιούμπ Ελ Κααμπί: Από τις φτωχογειτονιές του Μαρόκου, στα βιβλία της ιστορίας του (video)
Ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί δεν είναι ένας τυχαίος σέντερ φορ για το ποδόσφαιρο της χώρας του. Ακόμα κι αν στο ξεκίνημά του, η απόσταση που τον χώριζε από το να γίνει ξυλουργός αντί για ποδοσφαιριστής, ήταν μικρή.
Σχετικά Άρθρα
Ο Ολυμπιακός βρήκε στο πρόσωπο του Αγιούμπ Ελ Κααμπί τον παίκτη που έψαχνε για την κορυφή της επίθεσής του. Για χρόνια, ωστόσο, ούτε ο ίδιος δεν γνώριζε πόσο ικανός φορ είναι. Μάλλον, γιατί κανείς δεν είχε «ανακαλύψει» ακόμη το ταλέντο του.

Η πορεία του από τις φτωχογειτονιές της Καζαμπλάνκα, έως την καταξίωση στο ποδοσφαιρικό στερέωμα, όπως στην πλειοψηφία αυτών των περιπτώσεων, δεν ήταν «σπριντ», αλλά ένας μαραθώνιος. Μαραθώνιος με σταθερά και ανοδικά βήματα.

Ένας ξυλουργός που δεν ήξερε πως είναι σέντερ φορ!

«Ήταν δύσκολα στην αρχή. Χρειαζόταν να κάνω διάφορες δουλειές. Ακόμα και αλάτι πουλούσα, μέχρις ότου εμφανίστηκε ο κόουτς Γιουνές, για να μου ζητήσει να αφοσιωθώ πλήρως στο ποδόσφαιρο, ώστε να πετύχω τους στόχους μου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ελ Κααμπί, κάνοντας ένα flashback στα παιδικά του χρόνια.

Πράγματι. Γεννημένος στις 25 Ιουνίου του 1993, ο νυν σέντερ φορ του Ολυμπιακού πέρασε από πολλά επαγγέλματα, έως ότου καταλήξει στο ποδόσφαιρο. Αλλά και σε αυτό, σε άλλη θέση ξεκίνησε την πορεία του, αλλά σε άλλη διέπρεψε.

kaabi.jpg

«Άνηκα σε μία φτωχή οικογένεια. Για να ζήσω, έπρεπε να μάθω ένα επάγγελμα. Τότε άρχισα να ασχολούμαι με την ξυλουργική» τόνισε σε παλαιότερη συνέντευξή του. Όσον αφορά το ποδόσφαιρο;

Η επαγγελματική του καριέρα ξεκίνησε ως αριστερός μπακ στη Ρασίνγκ της Καζαμπλάνκα. Πέρασε από τον άξονα, ως αμυντικό χαφ, αγωνίστηκε ως κεντρικός αμυντικός, αλλά το έμφυτο ταλέντο του στο σκοράρισμα, είχε προδιαγράψει το μέλλον του.

Παράλληλα με την αντοχή και την ταχύτητα, ο Ελ Κααμπί μπορούσε να σκοράρει με κάθε τρόπο. Το απέδειξε σε ένα τουρνουά κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής προετοιμασίας και από εκείνο το χρονικό σημείο κι έπειτα, τίποτα δεν θα ήταν ίδιο στην καριέρα του.

kaabi2.jpg

Η χρονιά της «εκτόξευσης», το 2018

Το πρώτο μεγάλο «βήμα» έγινε το καλοκαίρι του 2017, όταν η Μπερκάν έβγαλε περίπου 1.8 εκατ. ευρώ από τα ταμεία της, για τον κάνει δικό της. Το πλέον καθοριστικό, όμως, ήταν στο Πρωτάθλημα Εθνών Αφρικής στις αρχές του 2018.

Το Μαρόκο είχε αναλάβει τη διοργάνωση του τουρνουά και παρότι ο Ελ Κααμπί λογιζόταν ως βασικό μέλος της «δεύτερης» κατά κάποιο τρόπο εθνικής ομάδας, έδωσε το «παρών». Και λέμε «δεύτερης», γιατί οι εθνικές ομάδες της Αφρικής, εκτός της κανονικής εθνικής ομάδας, έχουν και μία δεύτερη, μόνο με παίκτες που αγωνίζονται εντός των συνόρων τους.

Σε εκείνο το τουρνουά, ο Ελ Κααμπί «έσπασε» τα κοντέρ. Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ, πετυχαίνοντας εννιά (!) γκολ -σε έξι ματς- και κατέγραψε μία επίδοση που κανείς έως τώρα δεν έχει ξεπεράσει!



Ο δρόμος προς το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 είχε «ανοίξει». Ήταν στις κλήσεις, ένας από τους μόλις δύο, που βρέθηκαν στη Ρωσία, κι ας μην αγωνίζονταν εκτός του εγχώριου πρωταθλήματος. Έπαιξε απέναντι στο Ιράν και στην Πορτογαλία, και κάπως έτσι, το όνομα του «φτωχόπαιδου» από την Καζαμπλάνκα, έφτασε έως τα... αυτιά ευρωπαϊκών μεγαθηρίων.



Η Κίνα, ο σεισμός στην Τουρκία και το Κατάρ, χωρίς Παγκόσμιο Κύπελλο

Η Ζάμαλεκ κατέθεσε πρόταση τριών εκατομμυρίων, η Αλ Αχλί τον τσέκαρε για μήνες, ακριβώς όπως και η Μπεσίκτας, αλλά το όνομα που ξεχώρισε στη λίστα των ομάδων που τον παρακολουθούσαν για μήνες, ήταν αυτό της Ατλέτικο Μαδρίτης. Εν τέλει, η πρώτη φορά εκτός Μαρόκου, δεν έμελλε να είναι στην Ευρώπη.

Η Χεμπέι από την Κίνα, σε εκείνη την περίοδο που οι ομάδες της ξόδευαν δίχως... αύριο, έβγαλε 6 εκατ. ευρώ από τα ταμεία της και τον απέκτησε.

«Ο Αγιούμπ είχε πολλές προτάσεις, αλλά εμείς επιλέξαμε αυτήν της Χεμπέι» ανέφερε η Μπερκάν μετά την ολοκλήρωση της μεταγραφής.

Κάπως έτσι, το καλοκαίρι του 2018, ο Ελ Κααμπί έγινε η ακριβότερη πώληση στην ιστορία του πρωταθλήματος του Μαρόκου και βρέθηκε να αγωνίζεται ως συμπαίκτης των Μασεράνο και Λαβέτσι. Παράλληλα, συνεργάστηκε με έναν γνώριμο των ελληνικών γηπέδων: τον νυν προπονητή του Ατρομήτου, Κρις Κόλμαν!

«Ο Αγιούμπ είναι... αλεπού! Ξέρει πώς να τοποθετηθεί, ώστε να δημιουργήσει προβλήματα στον αντίπαλο, και πώς να αξιοποιήσει τη μικρότερη ευκαιρία που θα του δοθεί. Είναι ένας παίκτης που μπορώ να εμπιστευτώ όποτε χρειαστεί» τόνιζε ο Ουαλός προπονητής, μιλώντας για τον νέο σέντερ φορ του Ολυμπιακού. Και αυτός τον δικαίωσε.

coleman.png

Συνέχισε τις «συνήθειες» που είχε και στο Μαρόκο, έχοντας άμεση ή έμμεση συμμετοχή σε γκολ της Χεμπέι, ανά δύο ματς.

Όλα πήγαιναν καλά, έως ότου έκλεισε η «κάνουλα» των χρημάτων στην Κίνα. Η Γουιντάντ Καζαμπλάνκας (2019) αρχικά κι έπειτα η Χατάισπορ (2021), εκμεταλλεύθηκαν την ευκαιρία που βρέθηκε μπροστά τους.

Ο Ελ Κααμπί δεν σταμάτησε να σκοράρει και δοκίμασε την τύχη του -αναγκαστικά μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία- και στο Κατάρ τον Μάρτιο του 2023 μέσω της Αλ Σαντ. Μιας και δεν κατάφερε να βρεθεί στη χώρα νωρίτερα, για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022. Κάτι το οποίο θα ήθελε, αλλά δεν κράτησε κακία επειδή δεν έγινε.

«Σέβομαι τις αποφάσεις του προπονητή. Τα ονόματα δεν έχουν σημασία. Το πιο σημαντικό είναι πως το Μαρόκο βρέθηκε στα ημιτελικά του Μουντιάλ. Ας συνεχίσουμε να κάνουμε σπουδαία πράγματα για τη χώρα μας».

 during the 2018 FIFA World Cup Russia group B match between Morocco and Iran at Saint Petersburg Stadium on June 15, 2018 in Saint Petersburg, Russia.


Το «ζητούμενο» στο κεφάλαιο του Ολυμπιακού

Ο Ολυμπιακός απέκτησε έναν ποδοσφαιριστή που έχει αφήσει τα διαπιστευτήριά του. Δυνατό, καλό στον αέρα, ικανό με την μπάλα στα πόδια, αλλά και στις κινήσεις χωρίς αυτήν. Πάνω απ' όλα, όμως, έναν ποδοσφαιριστή πολύ σταθερό στο σκοράρισμα, όπου σε κάθε ομάδα που αγωνίστηκε έως τώρα, είχε άμεση ή έμμεση συμμετοχή (γκολ ή ασίστ) σε ένα τέρμα της ομάδας του, ανά δύο ματς.

Στη Χεμπέι «άγγιξε» το 39% (28 ματς, 9 γκολ, 2 ασίστ), στην Αλ Σαντ το 54% (13 ματς, 6 γκολ, 1 ασίστ), στη Χατάισπορ το 55% (55 ματς, 26 γκολ, 4 ασίστ), στην Μπερκάν το 72% (29 ματς, 18 γκολ, 3 ασίστ), ενώ στη Γουιντάντ Καζαμπλάνκα το 75% (57 ματς, 35 γκολ, 8 ασίστ).

Παράλληλα, ο 30χρονος έχει γράψει τη δική του ιστορία στην εθνική ομάδα της χώρας του, ως δεύτερος σκόρερ στην ιστορία του Μαρόκου, με 20 γκολ, έναντι των 25 του Μπασίρ, που είχε 14 συμμετοχές περισσότερες πάντως.

Άλλες αποδείξεις για τη σχέση του Ελ Κααμπί με το γκολ, δεν χρειάζονται. Ο Ολυμπιακός απέκτησε έναν επιθετικό που πέτυχε σε όποια ομάδα κι αν δοκιμάστηκε, ενώ για την εθνική ομάδα της χώρας του, αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο. Δεν χρειάζονται πολλά λόγια, για το αν θα πετύχει ή όχι. Όπως σε όλες τις περιπτώσεις, «καθρέφτης» είναι το χορτάρι.

Το μόνο που φαίνεται πως καλείται να κάνει, πάντως, είναι να διατηρήσει τις καλές συνήθειες που παρουσιάζει σε κάθε νέο ποδοσφαιρικό περιβάλλον, στο οποίο καλείται να προσαρμοστεί.



Φάνης Τσοκανάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0