Πρόσωπα

Γιάννης Βογιατζής: Η φωνή που θα συνδέεται… αιώνια με τον Παναθηναϊκό και το «όχι» στον Ολυμπιακό! (video)

Γιάννης Βογιατζής: Η φωνή που θα συνδέεται… αιώνια με τον Παναθηναϊκό και το «όχι» στον Ολυμπιακό! (video)

Έτσι ανέλαβε την ερμηνεία του ύμνου του Παναθηναϊκού ο Γιάννης Βογιατζής, ο οποίος συνέδεσε την φωνή του… για πάντα με το «τριφύλλι» και αυτός ήταν ο λόγος που είπε «όχι» στον Ολυμπιακό.

Γράφει ο Δημήτρης Φεραδούρος

Σε ηλικία 89 ετών ο Γιάννης Βογιατζής έφυγε από την ζωή, ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομα και τη φωνή του με τον Παναθηναϊκό. Ένας από τους μεγαλύτερους τραγουδιστές που ανέδειξε η Ελλάδα, που δεν έκρυψε ποτέ τα φιλοπαναθηναϊκά του αισθήματα και ήταν πάντα ξεκάθαρος.

Ας πιάσουμε τα γεγονότα από την αρχή της ιστορίας σχετικά με τον ύμνο του Παναθηναϊκού όμως. Αναπολώντας σε μια πρόσφατη συνέντευξη του, ο ίδιος είχε αποκαλύψει την ιστορία σχετικά με το πως προέκυψε να αναλάβει την ερμηνεία του ύμνου της αγαπημένης του ομάδας.

FwKcu3fXoAMa7cU.png

Οι στίχοι ήταν γραμμένοι από τον Γιώργο Οικονομίδη, ενώ την μελοποίηση ανέλαβε ο Γιώργος Μουζάκης στα τέλη της δεκαετίας του ‘50. Την πρώτη εκτέλεση του γνωστού «Σύλλογος μεγάλος», είχε αναλάβει ο Λέανδρος Παπαθανασίου, αλλά όπως είχε αναφέρει ο ίδιος ο Γιάννης Βογιατζής… δεν πήγε.

«Το 1962 ήμασταν στην εξέδρα εγώ, ο Μουζάκης και ο Οικονομίδης και βλέπαμε την ομάδα μας. Ο ύμνος αυτός είχε τραγουδηθεί πιο μπροστά από τον Λέανδρο, τον πατέρα της Βίκυς Λέανδρος, αλλά δεν πήγε. Δεν ξέρω για ποιο λόγο. Τότε μου λέει ο Οικονομίδης θα μας πεις τον ύμνο; Και καλά έκανα και τον είπα γιατί είναι η μεγαλύτερη μου επιτυχία, διαχρονική», είχε αναφέρει ο Έλληνας καλλιτέχνης μεταξύ άλλων.

Για το αν η εκτέλεση του Γιάννη Βογιατζή είναι επιτυχημένη, θεωρώ πως μόνο η ιστορία μπορεί να απαντήσει, όταν πάνω από 60 χρόνια αντηχεί από άκρη σε άκρη της Ελλάδας. Φυσικά σε όλο αυτό ρόλο έπαιξε και ο ίδιος ο Παναθηναϊκός καθιερώνοντας τον, ως επίσημο ύμνο του συλλόγου.

Σε συνέχεια της προηγούμενης του δήλωσης, ο Βογιατζής, αναφέρει πως από τον Ολυμπιακό του είχαν προτείνει να ερμηνεύσει και τον ύμνο των Πειραιωτών, όμως εκείνος ως επαγγελματίας τραγουδιστής ζήτησε χρηματικό αντίτιμο. Όταν ερωτήθηκε βέβαια για τον λόγο που το έκανε αφιλοκερδώς για τον Παναθηναϊκό, δεν… μάσησε τα λόγια του και απάντησε με ειλικρίνεια λέγοντας πως «ο Παναθηναϊκός είναι η ομάδα μου». Με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά αρνήθηκε να κάνει κάτι τέτοιο χωρίς χρηματικό αντάλαγμα! Παρόλα αυτά με το ίδιο κριτήριο είχε αναλάβει την εκτέλεση του ύμνου της Ξάνθης, όμως η ομάδα της Θράκης απέσυρε την φωνή του λόγω της ερμήνευσης του ύμνου του Παναθηναϊκού.

Μπορεί ο Γιάννης Βογιατζής να απεβίωσε, όμως μέσα από όλες τις επιτυχίες του και όπως κρίνει ο ίδιος ως την μεγαλύτερη επιτυχία του, τον ύμνο του Παναθηναϊκού, θα είναι διαχρονικά με την χροιά της φωνής του μέσα στα γήπεδα και θα ζει μέσα από κάθε φίλαθλο που θα τραγουδάει για τον αυτόν τον «σύλλογο μεγάλο».

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0