Πρόσωπα

Από τον Κεραμίτση στον Μανωλά και τον Δέλλα: Ο Έλληνες αμυντικοί της Ρώμης με τα… χρυσά κεφάλια! (video)

Από τον Κεραμίτση στον Μανωλά και τον Δέλλα: Ο Έλληνες αμυντικοί της Ρώμης με τα… χρυσά κεφάλια! (video)

Εκεί που ο χρόνος κυλάει και τα περιθώρια στενεύουν, εμφανίζεται ένας Έλληνας «από μηχανής θεός» το κεφάλι του οποίου δίνει τη λύση. Στη Ρώμη είναι συνηθισμένοι με τη συνθήκη αυτή και ο Δημήτρης Κεραμίτσης συνεχίζει την παράδοση των Δέλλα, Μανωλά και Τοροσίδη, προσφέροντας μάλιστα απλόχερα ένα τίτλο στην Πριμαβέρα των «τζιαλορόσι». Το απίστευτο στατιστικό που… δένει τους τέσσερις τους.

Σχετικά Άρθρα

Το ελληνικό στοιχείο στην «Αιώνια Πόλη» ήταν πάντοτε έντονο. Από αρχαιοτάτων χρόνων ελέω γλώσσας, δυναστειών και αυτοκρατοριών μέχρι τη σήμερον ημέρα, υπάρχει μία σύζευξη, μία κοινή πορεία του τόπου μας με την Ιταλία και την πρωτεύουσα της. Άλλωστε, μονάχα μερικές δεκάδες ναυτικά μίλια χωρίζουν τα παράλιά αυτών, με κοινά ερεθίσματα στην κοινωνία, τον αθλητισμό, το πάθος για τη ζωή και όχι μόνο να δίνουν το δικό τους στίγμα.

«Όπου γάμος και χαρά, η Βασίλω πρώτη» λένε, με το ποδόσφαιρο να κατέχει τη δική του, ξεχωριστή θέση στην εξίσωση αυτή. Και φυσικά δεν υφίσταται ουδεμία διάθεση συγκερασμού των δύο προϊόντων – θα ήταν δείγμα αλλοφροσύνης άλλωστε - αλλά μονάχα μερικών συνδετικών κρίκων που ενίοτε κατοικοέδρευαν/κατοικοεδρεύουν στη Ρώμη.

 

Ο κομβικός Κεραμίτσης

Η αφορμή δόθηκε από έναν νεαρό κεντρικό αμυντικό, ονόματι Δημήτρη Κεραμίτση, ο οποίος περπάτησε το «Ολίμπικο» και αποθεώθηκε από τους φίλους των «τζιαλορόσι», παρέα με μια κούπα. Η U-19 της Ρόμα, η λεγόμενη Πριμαβέρα, κατέκτησε το θεσμό του αντίστοιχου Coppa di Italia προ ολίγων ημερών και ο Έλληνας σέντερ μπακ υπήρξε ο άνθρωπος της τελευταίας στιγμής. Από το δικό του κεφάλι οι νεαροί Ρωμαίοι έκαμψαν τη σθεναρή αντίσταση των «βιόλα» στον τελικό του θεσμού, έξι λεπτά πριν εκπνεύσει ο χρόνος του δεύτερου ημιχρόνου της παράτασης και έγινε φυσικά το πρόσωπο του αγώνα.

Ο Δημήτρης Κεραμίτσης βέβαια είχε δείξει το δρόμο και στον ημιτελικό της διοργάνωσης, προειδοποιώντας για το… φονικό χάδι που δίνει το κεφάλι του στη μπάλα. Εκείνη τη φορά, κόντρα στην Ίντερ και απέναντι σε ένα άλλο σπουδαίο πρότζεκτ του ελληνικού ποδοσφαίρου, τον Νίκο Μπότη, ο Θεσσαλονικιός αμυντικός είχε τρυπώσει στην «καρδιά» της αντίπαλης περιοχής, με το ρολόι να δείχνει το 81’ και είχε βάλει μπροστά στο σκορ τους «τζιαλορόσι». Ένα γκολ που αποδείχθηκε… χρυσό καθώς διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα και έδωσε την πρόκριση στην ομάδα του για το μεγάλο τελικό.

 

 

Βαδίζοντας πάνω στα χνάρια που έδειξαν το δρόμο

Με τη φανέλα της Ρόμα όμως και με τον περίφημο λύκο στο στήθος, έχουν μεγαλουργήσει και άλλοι συμπατριώτες του Κεραμίτση, αγωνιζόμενοι στην ίδια θέση. Αθλητές οι προωθήσεις των οποίων αποτελούσαν… κίνδυνο θάνατο, προσφέροντας και στο εκτελεστικό σκέλος πέρα από την αμυντικογενή τους φύση. Τραϊανός Δέλλας, Κώστας Μανωλάς και Βασίλης Τοροσίδης έχουν δοξάσει και δοξαστεί στην «Αιώνια Πόλη» σε διαφορετικές εποχές , αποτελώντας τους ποδοσφαιρικούς… προγόνους του νυν κεντρικού αμυντικού της Primavera της ομάδας.

Παίκτες που έχουν αφήσει τη δική τους πινελιά, έχοντας μεταξύ άλλων προσθέσει το όνομά τους στον πίνακα των σκόρερ, κυρίως χάρις την ικανότητά τους να δίνουν τέτοια τροχιά στην μπάλα με το κεφάλι τους, που ο αντίπαλος γκολκίπερ δεν μπορεί να τη σταματήσει. Ποιος φίλος της Ρόμα άλλωστε μπορεί να ξεχάσει τα συναισθήματα που του προξένησε η κεφαλιά του Μανωλά σε εκείνον τον αλησμόνητο και περιβόητο ημιτελικό με τη Μπαρτσελόνα;

Ποιο όμως είναι το κοινό στοιχείο ανάμεσα στον «Κολοσσό», τον Έλληνα… εμίρη και τον 18χρονο βασικό και αναντικατάστατο της ομάδας νέων των Ρωμαίων, πέρα από την εθνικότητα, τη θέση και το σημείο του σώματος που συνήθως χρίζονται/αν σκόρερ; Το αήττητο της Ρόμα κάθε φορά που συμβαίνει ανεξαρτήτως χρονιάς, διοργάνωσης και ηλικιακού γκρουπ. Καμία από τις 14 φορές που οι τρεις ,κατά τρόπον τινά, ομόσταυλοι έχουν σημειώσει γκολ με κεφαλιά, οι Ρωμαίοι δεν έχουν ηττηθεί. Το απίστευτο αυτό στατιστικό στοιχείο μπορεί να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο αναλογιζόμενοι και τον Βασίλη Τοροσίδη, το κεφάλι του οποίου χάρισε τη νίκη στη Ρόμα πριν από μία δεκαετία στο χιονισμένο Μπέργκαμο για την 26η στροφή της Serie A, κόντρα στην Αταλάντα.

Το μέλλον του Δημήτρη Κεραμίτση προμηνύεται λαμπρό. Τα σταθερά ανοδικά του βήματα δεν περνούν απαρατήρητα από την πρώτη ομάδα με την προώθησή του εκεί να μοιάζει θέμα χρόνου. Μέχρι τότε η Πριμαβέρα των «τζιαλορόσι» δεν χρειάζεται να αγχώνεται βλέποντας τον να χρίζεται σκόρερ, συνεχίζοντας την εξαιρετική παράδοση των Ελλήνων της «Αιώνιας Πόλης».
keramitsis-roma-IJ4W5.jpg

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0