Ήταν θέλημα καθολικό και έγινε πράξη. Ο Σακίλ ΜακΚίσικ θα παραμείνει κάτοικος Πειραιά τουλάχιστον μέχρι το 2025 και το BN Sports καταπιάνεται με το… ταραχώδες παρελθόν που άφησε πίσω του ερχόμενος στο Λιμάνι, συγκεντρώνοντας παράλληλα την «κοντή» λίστα με τους υπόλοιπους ξένους που έγιναν Έλληνες.
Γυρίζοντας πίσω στο 385 π.Χ, ο Πλάτωνας έγραψε στο «Συμπόσιο» για τον άνθρωπο των 4 χεριών και ισάριθμων ποδιών καθώς και τον δύο προσώπων. Όχι μην πάει το μυαλό σας σε κάποιο ανθρωπόμορφο τέρας αλλά στο ανθρώπινο ον ως ύπαρξη, πριν ο Δίας το χωρίσει στα δύο με σκοπό την τιμωρία.
Από τότε λοιπόν και μέχρι και τη σήμερον ημέρα, είναι πολλοί εκείνοι που πιστεύουν στις «αδερφές ψυχές». Στην περίφημη ιδέα δηλαδή ότι κάπου βρίσκεται το έτερον τους ήμισυ και πρέπει να περιπλανηθούν μέχρι να το βρουν. Μία ιστορία που θα μπορούσε κάλλιστα να ταιριάξει… γάντι στον Σακίλ ΜακΚίσικ και τον Ολυμπιακό. «Πραγματικά δεν θα μπορούσα να με φανταστώ να παίζω κάπου αλλού αν δεν ήμουν υποχρεωμένος», δήλωσε λίγη ώρα μετά την επισημοποίηση της ανανέωσης του συμβολαίου του μέχρι το 2025 ο Αμερικανός φόργουορντ και τα «είπε» όλα από μόνος του.
Ολυμπιακός και Σακίλ ΜακΚίσικ φαίνεται πως βρήκαν το… άλλο τους μισό. Η επιθυμία όλων έγινε πράξη και ο 33χρονος θα εξακολουθήσει τουλάχιστον για μια διετία ακόμα να κατοικοεδρεύει στον Πειραιά. Το BN Sports λοιπόν αποφάσισε να παρεκκλίνει κάπως της αναμενόμενης παράθεσης της «ερυθρόλευκης» διαδρομής του στο Λιμάνι μέσα από στιγμές και να ασχοληθεί με τον άνθρωπο ΜακΚίσικ. Εκείνον που έκανε τον περίπλου της Γης και πέρασε από λογιών λογιών κακουχίες μέχρι να βρει την… Ιθάκη του.
Me and @berilmckissic are happy to be in Athens for 2 more seasons. I want to thank Mr. Giorgos and Mr. Panagiotis Angelopoulos and Coach B, and all of the staff who help make Oly what it is. To the best fans in the world, Οι καλύτεροι φίλαθλοι του κόσμου!@Olympiacos_BC pic.twitter.com/VZ4eexPSn0
— Shaquielle McKissic (@ShaqInTheBox) April 11, 2023
Τα χρόνια στην Αμερική: Φυλακή, επιμονή και δικαίωση
Βιολογικό πατέρα δεν γνώρισε και τα παιδικά του χρόνια μόνο… ρόδινα δεν ήταν. Η Φτώχεια, οι στερήσεις, η οικογενειακή βία από το δεύτερο σύζυγο της μητέρας του, έναν πάστορα, κυριαρχούσαν. Ο Σακίλ έμοιαζε εγκλωβισμένος και το μπάσκετ ήταν η διαφυγή και το πεπρωμένο του, παρά τα υψηλά εμπόδια που στάθηκαν μπρος του.
Τα παραπτώματα ξεκίνησαν στο high school και η απώλεια ενός φίλου του από πυροβολισμό σε ένα πάρτι, τον έκανε περισσότερο… αγρίμι. Ληστείες βανδαλισμοί και αρκετές ακόμα κατηγορίες βάραιναν το μητρώο του. Κάπως έτσι και με τον ίδιο «χαμένο», κατέληξε στη φυλακή (όχι μόνο μια φορά) και τη στενή επιτήρηση από τις αρχές. Και αυτή η δύσκολη περίοδος που θα μπορούσε άλλους να τους… αποτελειώσει, στον ΜακΚίσικ έδειξε το δρόμο.
Me and @ShaqInTheBox went to a brand new HS and didn’t know anyone. We sat in the library during lunch to eat. We always talked hoops. He said he was going to play Pro Ball and I believed him :Fast Forward 10 years https://t.co/kUFz1Al50K
— Arjun (@Shnatedog) July 5, 2019
«Καθόμουν στο κελί και έλεγα τί θα κάνω για τη μητέρα μου. Πολλοί θα τα είχαν παρατήσει. Εγώ είπα ‘’φτάνει’’, θα κάνω αυτό που πρέπει»!
Έπρεπε να περάσει από «συμπληγάδες πέτρες» και να υπάρξει… τέρας υπομονής για να ζήσει μονάχα από το μπάσκετ. Ένα δημόσιο κολλέγιο (Έντμοντς Κομιούνιτι) του έδωσε την ευκαιρία και τη δίοδο αν και χρειάστηκε να δουλέψει ταυτόχρονα και να φιλοξενείται σε σπίτια φίλων. Ακόμη και σε αυτοκίνητο σε πάρκινγκ εστιατορίου έμεινε για να τα βγάλει πέρα. Δεν τα παράτησε όμως.
Σε συνέντευξή του έχει παραδεχθεί πως έφτιαχνε βίντεο μικρής διάρκειας από highlights του και τα έστελνε σε Πανεπιστήμια και προπονητές. Ώσπου μια μέρα, αυτά έπιασαν… τόπο και ο ίδιος αργά αλλά σταθερά, παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, απέκτησε μια θέση στο NCAA. Στο κολλέγιο του Αριζόνα Στέιτ έκανε τα πρώτα του σταθερά βήματα και η περιπλάνηση είχε μόλις ξεκινήσει.
Η περιήγηση στην Ευρώπη: Το ναι μεν, αλλά… πριν τον Ολυμπιακό
Η Πέζαρο αποτέλεσε την πρώτη του ομάδα στη «γηραιά ήπειρο» και η Ιταλία το μέρος που ξεκίνησε το ταξίδι του στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Στα μπαγκάζια του κουβαλούσε το ταλέντο του, την εκρηκτικότητά και τη θέλησή του. Η οξύθυμη φύση του όμως και τα όποια κατάλοιπα – λογικό με όσα πέρασε – των παιδικών/εφηβικών του χρόνων, δεν τον άφηναν να στεριώσει. Το έχει παραδεχτεί άλλωστε και ο ίδιος ότι μέχρι τα 30 του κοιμόταν σε καναπέ και απ’ όταν γνώρισε τη Μπερίλ ησύχασε και έκανε αυτό που λέμε «βαθύ ύπνο».
Η Ιταλία, η Κορέα και κυρίως το πρώτο πετυχημένο πέρασμα από την Τουρκία και την Ουσάκ Σπορτίφ, του έδωσαν το… διαβατήριο για την κορυφαία λίγκα της Ευρώπης και τη Γκραν Κανάρια. Στο πρώτο μεγάλο βήμα τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ιδανικά ούτε εντός αλλά ούτε και εκτός παρκέ. Ως εκ τούτου και εξαιτίας αντιπαραθέσεων πειθαρχικής φύσεως με τον κόουτς, Λουίς Κασιμίρο (πρώην του Προμηθέα), έφυγε κακήν κακώς στα μέσα της σεζόν. Μετά ακολούθησε η Ρωσία, η Γκαζιαντέπ και η Μπεσίκτας. Παρότι οι εμφανίσεις του και τα νούμερά του ήταν άκρως θετικά παντού (εκτός Κανάριων Νήσων) το γεγονός πως σε 4 μόλις χρόνια μετά τη φυγή του από την Αμερική είχε αλλάξει 7 ομάδες, κάτι έδειχνε.
My game is at risk. I would rather sit at home for the rest of my life then play for this coach at Gran Canaria.
— Shaquielle McKissic (@ShaqInTheBox) December 4, 2017
Εν τέλει στη Μπεσίκτας καθιερώθηκε στη συνείδηση όλων. Η σταθερά καλή του απόδοση έκαναν τη μεταπήδηση του Τζόρνταν Θίοντορ στη Ρωσία για χάρη της Ούνικς να μοιάζει με αναίμακτη και η μία παράσταση διαδεχόταν την άλλη. Με αποκορύφωμα φυσικά τη… ραψωδία των 38 πόντων με 13/19 σουτ, 8 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 3 κλεψίματα απέναντι στην Εφές που έκανε τους πάντες στην Ευρώπη και δη στον Πειραιά να «τρίβουν τα μάτια τους».
Αυτό ήταν όμως και το τελευταίο του ματς με τα χρώματά της. Ο «Σακ» είχε κάνει πολλές εκπτώσεις στη ζωή του και δεν ήταν διατεθειμένος να κάνει άλλη μία. Και για αυτό άλλαξε και γραφείο εκπροσώπησης την περίοδο εκείνη. Στην Πόλη δεν πληρωνόταν και έτσι, αφού πρώτα έκανε τον… κρότο, απείχε από τις υποχρεώσεις της ομάδας. Η Μπεσίκτας τον είχε βάλει και εκείνη στον «πάγο» μέχρι να εμφανιστεί ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα που έψαχνε εναγωνίως έναν περιφερειακό λόγω της… επιδημίας που είχε πέσει. Το σήριαλ καλά κρατούσε μέχρι που λίγες μέρες αργότερα και πριν ξεσπάσει ο Covid-19 στη χώρα μας, οι τρεις πλευρές τα βρήκαν και ο Σακίλ ΜακΚίσικ το Φλεβάρη του 2020 έγινε κάτοικος Πειραιά.
Ξένος σαν… Έλληνας
Από τότε, η ιστορία είναι πάνω κάτω γνωστή. Ο 33χρονος, ο οποίος «νιώθει περισσότερο Έλληνας από Αμερικανός» ανέφερε σε ένα ποστάρισμά του, συμπληρώνοντας πως «Δεν υπάρχει κανένα μέρος σαν το σπίτι». Και όλα αυτά, φορώντας φυσικά φανέλα του Ολυμπιακού.
Ο ίδιος πάμπολλες φορές σε δηλώσεις του ανέφερε τη δική του επιθυμία αλλά και της αγαπημένης του συζύγου, Μπερίλ, να μείνουν για πολλά χρόνια στον Πειραιά. Ο κόσμος τον λάτρεψε γρήγορα και δεν άργησε να γίνει σύνθημα στα χείλη του «ερυθρόλευκου λαού». Πως λοιπόν να γινόταν διαφορετικά;
Ο Σακίλ ΜακΚίσικ λοιπόν με ένα… επικό βίντεο ανακοίνωσης, συνεχίζει στο Λιμάνι του, τουλάχιστον για μία διετία ακόμα. Γεγονός που σημαίνει πως κατά τη διαφαινόμενη εξάντληση της χρονικής διάρκειας του συμβολαίου του, ο «Σακ» θα έχει κλείσει μια πενταετία στην Ελλάδα, φορώντας την φανέλα των Πειραιωτών. Φαινόμενο που μόνο συχνά δεν συναντά κανείς στα μέρη μας και δη στο Λιμάνι καθώς θα επίκειται να αποτελέσει το μακροβιότερο Αμερικανό στην ιστορία του Ολυμπιακού, ξεπερνώντας και τον Ματ Λοτζέσκι (2013-17).
Ακόμα και σε γενικότερο πλαίσιο βέβαια να το αναλογιστεί κανείς, ο μοναδικός αμιγώς ξένος που έχει συμπληρώσει μισή δεκαετία στον Πειραιά, είναι ο Νίκολα Μιλουτίνοφ (2015-20). Φυσικά υπάρχουν και οι Μίλαν Τόμιτς, Ντράγκαν Τάρλατς, Φράνκο Νάκιτς, Αλεξέι Ζεβροσένκο, Ντούσαν Βούκσεβιτς και Σάσα Βεζένκοφ, οι οποίοι μακροημέρευσαν στο Λιμάνι, ωστόσο έχουν αποκτήσει και την ελληνική υπηκοότητα, γεγονός που τοπυς θέτει αυτομάτως εκτός της λίστας.
Όπως γίνεται αντιληπτό λοιπόν και έπειτα από την παράθεση των παραπάνω, Ολυμπιακός και Σακίλ ΜακΚίσικ αποτελούν «αδερφές ψυχές» που συναντήθηκαν. Πως λοιπόν να αποχωριστούν η μία την άλλη;
Μάνος Φυρογένης