Πρόσωπα

Κάλια Παπαδοπούλου: Η πρώτη γυναίκα head coach σε ανδρική ομάδα μπάσκετ στην Ευρώπη!

Κάλια Παπαδοπούλου: Η πρώτη γυναίκα head coach σε ανδρική ομάδα μπάσκετ στην Ευρώπη!

Το όνομά της στα βιβλία της ιστορίας έγραψε η Κάλια Παπαδοπούλου. Ανέλαβε χρέη προπονητή στο ανδρικό τμήμα μπάσκετ της ΑΕΛ Λεμεσού, ούσα η πρώτη γυναίκα που πραγματοποιεί κάτι τέτοιο στην Ευρώπη, σε ομάδα πρώτης κατηγορίας της χώρας της.

Αποτελώντας έναν από τους θρύλους του συλλόγου και της Κύπρου γενικότερα στο χώρο του μπάσκετ, η Κάλια Παπαδοπούλου συνεχίζει να γράφει ιστορία. Ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ΑΕΛ Λεμεσού και έγινε μόλις η πρώτη γυναίκα που κάθεται στον πάγκο ανδρικής ομάδας πρώτης κατηγορίας στην Ευρώπη.

Αυτό φυσικά, δεν αποτελεί κάποιο τυχαίο γεγονός. Η Κύπρια πρώην καλαθοσφαιρίστρια, που αγωνιζόταν ως γκαρντ, μπορεί να έχει συνδεθεί άρρηκτα με το σύλλογο των «γαλαζοκίτρινων», ωστόσο η καριέρα της δεν περιορίστηκε μόνο εντός των συνόρων.

Κ._Παπαδοπούλου.jpg

Ύστερα, από πέντε χρόνια παρουσίας στην ΑΕΛ Λεμεσού, ξεκινώντας από τα τμήματα υποδομών (1993-1998), μετακόμισε στην Ελλάδα σε ηλικία 18 ετών. Εκεί, παρέμεινε έως και το 2005, φορώντας τη φανέλα τριών διαφορετικών ομάδων. Η αρχή έγινε στον Μέγα Αλέξανδρο Θεσσαλονίκης (Α1, 1998-2001), ενώ στη συνέχεια υπέγραψε στον Θερμαϊκό Θέρμης (Α2, 2001-2003), κατακτώντας μάλιστα το πρωτάθλημα της Α2 γυναικών, κατά την περίοδο 2002-2003. Έπειτα, για έναν χρόνο αγωνίστηκε στον Α.Π.Σ. Siemens (Α1, 2004-2005), πριν επιστρέψει εκ νέου στην Κύπρο, για λογαριασμό της ομάδας από την Λεμεσό.

Από το 2005 έως το 2008 φόρεσε ξανά τα «γαλαζοκίτρινα» και πλέον είχε έρθει ο καιρός να δοκιμάσει τις δυνάμεις της στη Γαλλία. Στη Λαβεϊρόν Ντρομ έμεινε μόλις για μία αγωνιστική περίοδο (2008-2009), ενώ την αμέσως επόμενη έπαιξε στην Ελλάδα για τον Α.Ο. Χανίων (Α1, 2009-2010). Η επιστροφή στα πάτρια εδάφη ήρθε το 2010, πηγαίνοντας στον Κεραυνό Στροβόλου, ενώ από το 2011 έως και το 2016, όταν και ολοκλήρωσε την πλούσια καριέρα της, φόρεσε και πάλι τα χρώματα της αγαπημένης της ΑΕΛ Λεμεσού.

Κ._Παπαδοπούλου_5.jpg

Η γυναικεία ομάδα μπάσκετ της ΑΕΛ αποτελεί τον πιο επιτυχημένο σύλλογο στην Κύπρο. Συνολικά έχει στην τροπαιοθήκη της 16 πρωταθλήματα και 15 κύπελλα, με την Παπαδοπούλου να δηλώνει παρούσα σε είκοσι από αυτούς τους τίτλους (10 πρωταθλήματα και 10 κύπελλα)!

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι αποτελεί εύλογα μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του αθλήματος στη χώρα. Υπήρξε άλλωστε και ένα από τα βασικά στελέχη της εθνικής ομάδας της Κύπρου, ενώ αμέσως μετά την απόσυρσή της από την ενεργό δράση, ανέλαβε την τεχνική της ηγεσία για τρία χρόνια (2016-2019). Παράλληλα, έχει εργαστεί σε ακαδημίες, αλλά και ως βοηθός σε ανδρικά τμήματα ομάδων.

Θεωρείται ως η κορυφαία Κύπρια μπασκετμπολίστρια όλων των εποχών. Οι δράσεις της Κάλιας Παπαδοπούλου, όμως, δεν περιορίζονται αποκλειστικά εντός παρκέ. Προσπαθεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της κυπριακής καλαθοσφαίρισης με κάθε δυνατό τρόπο και για το λόγο αυτό, αποτελεί διαχρονικά πρέσβειρα του «Ευ Αγωνίζεσθαι» του αθλητισμού στη χώρα.

Κ._Παπαδοπούλου_2.jpg

Το καλοκαίρι του 2022, η 43χρονη πρώην διεθνής καλαθοσφαιρίστρια, επέστρεψε στην οικογένεια της ΑΕΛ Λεμεσού, στο ρόλο της team manager του ανδρικού τμήματος. Εντάχθηκε, ακόμα, στο τεχνικό επιτελείο του κόουτς Μάρκου Ασωνίτη, ως βοηθός του. Πλέον, μετά την αμοιβαία λύση της συνεργασίας του Ασωνίτη με το σύλλογο, ανέλαβε χρέη υπηρεσιακού πρώτου προπονητή, έως το φινάλε της τρέχουσας σεζόν. Το ντεμπούτο της πραγματοποιήθηκε απέναντι στον πρωταθλητή της περασμένης σεζόν και πρωτοπόρο στη βαθμολογία, Κεραυνό Στροβόλου (15/3),  με την ήττα να έρχεται φυσιολογικά από την ομάδα του Μιχάλη Κακιούζη (78-92).

Κάπως έτσι, μπήκε σε ένα αρκετά κλειστό κλαμπ γυναικών, οι οποίες κάθονται στον πάγκο ανδρικών ομάδων. Η θρυλική φυσιογνωμία της κυπριακής καλαθοσφαίρισης, έχει ήδη τοποθετήσει το όνομά της στις πιο ξεχωριστές σελίδες της ιστορίας του ευρωπαϊκού μπάσκετ!

Κ._Παπαδοπούλου_3.jpg

Να σημειώσουμε ότι στο πρόσφατο παρελθόν σε ομάδες Α Κατηγορίας στα πρωταθλήματα των χωρών τους, διατέλεσαν βοηθοί προπονητή η Γαλλίδα Λοράν Ντολτ, στο πλευρό του Βενσάν Κολέ στη Στρασμπούρ, αλλά και η Σλοβάκα Τατιάνα Γκάλοβα, που πριν λίγα χρόνια εργάστηκε στην αυστριακή Κάπφενμπεργκ.

Όσο για τα μέρη μας, το 2021 η Βασιλεία Γκουζίνη (παλιά παίκτρια της κραταιάς στα 90ς ομάδας του Σπόρτινγκ) έγινε η πρώτη Ελληνίδα προπονητής ανδρικής ομάδας εθνικής κατηγορίας, αναλαμβάνοντας τη Δάφνη που αγωνιζόταν στη Γ Εθνική.

Τάσος Φαραός
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0