Δυστυχώς οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν. Ο Γιάνις Στρέλνιεκς θα χάσει το υπόλοιπο της σεζόν λόγω ρήξης στον αχίλλειο τένοντα με τον χειρότερο… εφιάλτη ενός αθλητή, τον τραυματισμό, να του «χτυπά την πόρτα». Το BN Sports ξετυλίγει το κουβάρι των άτυχων στιγμών του ταλαντούχου Λετονού που τα τελευταία χρόνια δεν λέει να… αγιάσει.
«Που θα έφτανε αν ήταν υγιής»; Υπάρχει άραγε πιο συχνό ερώτημα στη ζωή ενός… λαβωμένου από τραυματισμούς αθλητή; Φυσικά το ερώτημα είναι ρητορικό καθώς το μέλλον κανείς δεν το προέβλεψε και όσο και αν εμείς κάνουμε σχέδια, μια στιγμή ενίοτε αρκεί για να τα διαλύσει ή να τα περιορίσει.
Η ΑΕΚ μπορεί να επικράτησε της Γαλατάσαραϊ και να προκρίθηκε στα προημιτελικά του BCL χωρίς να χρειάζεται να αγχωθεί στον τελευταίο αγώνα της δεύτερης φάσης της διοργάνωσης (απέναντι στη Μάλαγα), παρόλα αυτά η νίκη της μόνο ως πύρρειος μπορεί να χαρακτηριστεί. Και αυτό διότι, ο Ηλίας Καντζούρης και οι συνεργάτες του είδαν για μία ακόμα φορά τη φετινή σεζόν κάποιον παίκτη τους να αποχωρεί από το παρκέ υποβασταζόμενος, όντας ξανά στο ίδιο έργο θεατές. Κάποια κατάρα φαίνεται ότι έχει πέσει την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο στα Λιόσια και αυτή τη φορά «θύμα» αυτής ήταν ο Γιάνις Στρέλνιεκς.
Ο τραυματισμός του ήταν όσο σοβαρός κατάλαβε εξ΄ αρχής. Άλλωστε η εμπειρία του και η επιρρέπεια του τα τελευταία χρόνια στις αναποδιές, του έχουν επιτρέψει δυστυχώς να κατανοεί το μέγεθος της ζημιάς. Και αυτή ήταν για μία ακόμα φορά σκληρή απέναντί του, πιο σκληρή από ποτέ για την ακρίβεια.
Η ΑΕΚ λοιπόν θα στερηθεί των υπηρεσιών ενός εκ των «ακρογωνιαίων λίθων» της στη φετινή πορεία σε Basket League και κυρίως BCL (δεύτερος σκόρερ με 14.1 πόντους και 3 ασίστ ανά ματς). Το ταλέντο του Λετονού αδιαμφησβήτητο, με το παρελθόν του σε Ζενίτ Αγάς Πετρούπολης, Μπάμπεργκ, Ολυμπιακό και ΤΣΣΚΑ, να «μιλά» από μόνο του.
Ο «μπομπέρ» όμως της ΑΕΚ είδε και πάλι τον εφιάλτη κατάματα. Στα 33 του χρόνια έκανε… κομμάτια τον αχίλλειό του τένοντα και θα αναγκαστεί να μείνει στα πιτς για μία ακόμα φορά τα τελευταία χρόνια. Μία διαδρομή επίπονη για κάθε αθλητή που δυστυχώς συνήθισε σε αυτή αφού από το 2018-19 και μετά, δεν υπάρχει σεζόν που το καταπονημένο του σώμα να μην έχει αντιδράσει. Το BN Sports θυμάται τις στιγμές που η… ατυχία του χτύπησε την πόρτα και εκείνος δυστυχώς για την καριέρα του και το ίδιο το μπάσκετ, άνοιξε.
2016 - 17 (Μπάμπεργκ, ώμος): Η αρχή του κακού στο υψηλό επίπεδο έγινε όντας στη Γερμανία. Με 2μιση χρόνια στις… πλάτες του στη Μπάμπεργκ του Αντρέα Τρινκιέρι, ο αρχηγός Γιάνις Στρέλνιεκς τραυμάτισε τον αριστερό του ώμο στον τελικό του Κυπέλλου Γερμανίας κόντρα στη Μπάγερν και έμεινε εκτός αγωνιστικής δράσης για το προσεχές διάστημα. Το ιατρικό επιτελείο των Γερμανών έκρινε πως η κατάστασή του δεν έχριζε ιατρικής επέμβασης, η κρυοθεραπεία και ένα ειδικό μηχάνημα έγιναν δεύτερο… σπίτι του και ο λόγος που απέκτησε το παρατσούκλι «The Iceman». Ωστόσο ο Λετονός έχασε όλα τα εναπομείναντα παιχνίδια της Ευρωλίγκα καθώς και το τελευταίο διάστημα των αγωνιστικών υποχρεώσεων στην εγχώρια λίγκα. Το αποτέλεσμα; Η Μπάμπεργκ δεν συνέχισε σε καμία διοργάνωση και το τελευταίο παιχνίδι του Στρέλνιεκς με τα χρώματά της, έλαβε χώρα την 19η του Φλεβάρη.
2018 - 19 (Ολυμπιακός, οπίσθιος μηριαίος)
Ο δρόμος του τον έφερε στον Πειραιά (καλοκαίρι 2017) με την πρώτη χρονιά του Στρέλνιεκς στο Λιμάνι να αφήνει αρκετές υποσχέσεις για το μέλλον. Την επόμενη σεζόν τα πράγματα πήγαιναν ακόμα καλύτερα για εκείνον, είχε σημαντικό ρόλο στο ροτέισον του Μπλατ, ανέβασε τα νούμερά του όμως και πάλι ο Φλεβάρης «έφυγε» και του άφησε… κουσούρι.
Στα «παράθυρα» των Εθνικών ομάδων, ο MVP του αγώνα με το Μαυροβούνιο αισθάνθηκε ενοχλήσεις στο τελευταίο λεπτό και τα αποτελέσματα έδειξαν θλάση δευτέρου βαθμού στον οπίσθιο μηριαίο. Εξέλιξη σοκ για τον Ολυμπιακό στο πιο σημαντικό κομμάτι της σεζόν με τον Αμερικανο-Ισραηλινό τεχνικό των Πειραιωτών να… ξεσπαθώνει κατά της FIBA και των Ομοσπονδιών που «δεν σέβονται», όπως είχε τονίσει τότε. «Στέλνουμε παίκτες στην Εθνική ομάδα και ξαφνικά τους βλέπουμε να παίζουν 38 ή 39 λεπτά στο παιχνίδι, κάτι που δεν κάνουν ούτε σε ένα παιχνίδι της EuroLeague» είχε πει ο Ντέιβιντ Μπλατ.
Κάπως έτσι τέλειωσε και η παρουσία του Λετονού στους «ερυθρόλευκους» με τον Γιάνις να μην πατά ξανά παρκέ με τη φανέλα του Ολυμπιακού και ένα μεγάλο «ΑΝ» να πλανάται ακόμα -και για μία ακόμα φορά- πάνω από τον Πειραιά.
2019 - 20 (ΤΣΣΚΑ, οπίσθιος μηριαίος)
Βέβαια οι συνθήκες τον ώθησαν στο μεγαλύτερο βήμα της καριέρας του. Η ΤΣΣΚΑ του Δημήτρη Ιτούδη τον… φώναξε και εκείνος φυσικά και φώναξε «παρών». Παρά τον υψηλό ανταγωνισμό, ο Λετονός βοήθησε αρκετά στο πρώτο διάστημα την «ρωσική αρκούδα» ωστόσο το 2020 μπήκε άσχημα για εκείνον.
Κόντρα στον Παναθηναϊκό για την 28η στροφή της Ευρωλίγκα και πάλι «τραβήχτηκε» ο οπίσθιος μηριαίος του. Ο ύπουλος αυτός τραυματισμός τον κράτησε εκτός μέχρι να έρθει ο Covid-19 στην Ευρώπη και η απόφαση για παύση όλων των αθλητικών διοργανώσεων.
2020 - 21 (ΤΣΣΚΑ, κορονοϊός – γοφός)
Η δράση επέστρεψε με τα όσα μέτρα αποφασίστηκαν, όχι όμως και ο Στρέλνιεκς. Ο γκαρντ της ΤΣΣΚΑ έχασε το πρώτο διάστημα της σεζόν καθώς είχε προσβληθεί με κορονοϊό (όπως και ο Μιλουτίνοφ). Και πριν προλάβει καλά καλά να επιστρέψει, χτύπησε το δεξιό του γοφό (και πάλι σε ματς με τον Παναθηναϊκό) και μπήκε ξανά στα… πιτς για τον επόμενο μήνα.
Ο Λετονός επέστρεψε, έβγαλε τη σεζόν, όμως δεν έπιασε ποτέ τα υψηλά του στάνταρ, παραδεχόμενος μάλιστα σε δηλώσεις του πως κάτι τέτοιο στην ΤΣΣΚΑ είναι μοιραίο.
«Μερικές φορές οι μικροτραυματισμοί σε κρατάνε εκτός δράσεις για 3 με 4 εβδομάδες. Εάν είναι επαναλαμβανόμενοι, τότε γίνεται πιο δύσκολο το να ξαναβρείς τον ρυθμό σου.
Ο προπονητής (σ.σ Ιτούδης) δεν μπορεί να σε περιμένει άλλο επειδή, σε μια ομάδα όπως η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, υπάρχουν πολλοί καλοί παίκτες, έτοιμοι να μπουν να παίξουν. Αν είσαι τραυματίας, είναι δικό σου πρόβλημα. Πρέπει να βεβαιωθούμε πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί εδώ. Εύχομαι στον εαυτό μου να έχει μια σεζόν με υγεία», δήλωσε μετακομίζοντας στη Ζαλγκίρις.
2021 - 22 (Ζαλγκίρις – Οπίσθιος μηριαίος – Ίωση)
Εκείνος μπορεί να ευχήθηκε να έχει την υγειά του, όμως τα θελήματά του, δεν εισακούστηκαν στον απόλυτο βαθμό. Ο Στρέλνιεκς με τη φανέλα της Ζαλγκίρις είχε κάποιες μεγάλες βραδιές, χωρίς να τον χαρακτηρίζει όμως η σταθερότητα. Μέχρι που στις αρχές του 2022 στο ίδιο «καταραμένο» σημείο ένιωσε ενοχλήσεις που τον κράτησαν περίπου ένα μήνα εκτός. Διάστημα το οποίο μεγάλωσε ακόμα περισσότερο όταν ήρθε μία ίωση που τον στέρησε από τους Λιθουανούς για επτά αγωνιστικές, με την επάνοδό του να μην θυμίζει τον παλιό, καλό Στρέλνιεκς.
2022 – 23 (ΑΕΚ, ρήξη αχιλλείου τένοντα)
Τα χρόνια περνούσαν, το σώμα του αντιδρούσε και ο ίδιος, γνωρίζοντας πως δύσκολα μπορούσε μα βρει ένα καλό συμβόλαιο στο υψηλότερο επίπεδο, επέστρεψε στην αγαπημένη του Αθήνα για χάρη της ΑΕΚ αυτή τη φορά. Τα «χνώτα» του ταίριαξαν με αυτά της Ένωσης, σε γενικές γραμμές δεν αντιμετώπισε κάποιο σοβαρό πρόβλημα τραυματισμού περνώντας από το συνήθως επικίνδυνο για εκείνον πρώτο δίμηνο (τράβηγμα στον ημιτελικό με το Περιστέρι, 10 μερες off, είχε προηγηθεί κόντρα στη Βόννη). Όμως η ατυχία καιροφυλακτούσε.
Με την «Βασίλισσα» να οδεύει προσω ολοταχώς για μία μεγάλη νίκη κόντρα στη Γαλατάσαραϊ και 3:13 πριν ακουστεί η «χοντρή κυρία», ο Λετονός σωριάζεται στο παρκέ. Καταλαβαίνεις από τις αντιδράσεις του και τα κοντινά της κάμερας ότι ένιωθε πως κάτι σοβαρό του είχε συμβεί. Και ήταν το χειρότερο δυνατό σενάριο. Ο Στρέλνιεκς «έσκισε» τον αχίλλειο τένοντά του, στην πιο δύσκολη στιγμή πιθανώς της καριέρας του.
Μάνος Φυρογένης