Ο πρώην πρόεδρος της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ γιορτάζει στις 10 Μαρτίου τα 87α γενέθλιά του. Ο αγαπημένος «μαθητευόμενος» του Ζοάο Χαβελάνζε, συνέδεσε το όνομά του με ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα οικονομικής διαφθοράς που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, κατά την 17χρονη θητεία του.
Ο Ζεπ Μπλάτερ από μικρή ηλικία δεν έκρυβε τις φιλοδοξίες του και σταδιακά κατάφερε να ανέλθει σε ένα από τα υψηλοτέρα πόστα της FIFA. Ο επί 24 χρόνια πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Ζοάο Χαβελάνζε, είδε αρχικά στο πρόσωπο του Ελβετού παράγοντα έναν άξιο εμπιστοσύνης συνεργάτη και θέλησε να τον κάνει το «δεξί του χέρι». Ο νεαρός αυτός γραμματέας του, θα ήταν αργότερα εκείνος που θα τον «εκθρόνιζε» για να αναλάβει τη «ηνία» της Ομοσπονδίας. Πρόσχημά του ήταν πως το παγκόσμιο ποδόσφαιρο χρειαζόταν έναν ριζικό εκσυγχρονισμό, τον οποίο εκείνος ήταν ικανός να επιτύχει…
Ο Ελβετός πρώην πρόεδρος της FIFA που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1936, ανέλαβε την προεδρία στις 8 Ιουνίου του 1998. Παρά τα θετικά σχόλια που αρχικά απέσπασε από τον ποδοσφαιρικό κόσμο, άρχισε να συνδέεται πολύ γρήγορα μ’ έναν μεγάλο αριθμό σκανδάλων που αφορούσαν τόσο τα οικονομικά της FIFA και τις διοργανώσεις των Παγκοσμίων Κυπέλλων, όσο και τα δικαιώματα προβολής των αγώνων που διοργάνωνε η Ομοσπονδία. Τα όσα βγήκαν στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τα τεράστια κεφάλαια που διακινούνταν παράνομα μεταξύ υψηλά ιστάμενων μελών της FIFA και συγκεκριμένων χωρών που διεκδικούσαν την διοργάνωση του Μουντιάλ, δεν ήταν αρκετά ώστε να απομακρύνουν τον Μπλάτερ από την προεδρία.
Η ισχυρή θέση την οποία κατείχε και οι διασυνδέσεις του, ανάγκασε αρκετούς να τον χαρακτηρίσουν ναρκισσιστή, ο οποίος πίσω από όλα έβλεπε ένα οικονομικό για εκείνον όφελος. Έκανε τα πάντα για να παραμείνει στην «καρέκλα» του προέδρου και η δεύτερη συνεχόμενη εκλογή του προκαλεί ακόμα πολλά ερωτήματα σχετικά με το πως αυτή επετεύχθη. «Διαφθορά» και «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» είναι οι δύο λέξεις που θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν περιληπτικά τα όσα έκανε ο Μπλάτερ κατά τη διάρκεια της προεδρίας του στην FIFA.
Η διεθνής κατακραυγή που ξέσπασε, ωστόσο, μετά από καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση κατά συρροή, ήταν η αιτία του τέλους της «βασιλείας» του, αφήνοντας ως διάδοχο τον Ισά Χαγιατού από το Καμερούν. Για να διασφαλιστεί το ότι δεν είχε πια καμία ανάμειξη στον χώρο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, αποφασίστηκε ομόφωνα η άρση του δικαιώματος του να συμμετέχει ως παράγοντας σε διοργανώσεις που αφορούσαν το άθλημα για οκτώ τουλάχιστον χρόνια.
Το σκάνδαλο που ονομάστηκε «FIFA Gate» ήρθε στο προσκήνιο το 2015 ύστερα από μακροχρόνια έρευνα των αμερικανικών αρχών και «έκαιγε» τον Μπλάτερ, φωτογραφίζοντάς τον ως τον μεγαλύτερο υπεύθυνο πίσω από αυτήν την πρωτοφανή υπόθεση διαφθοράς.
Σύμφωνα με τις ελβετικές αρχές, οι οποίες συνέλαβαν τον πρώην πρόεδρο, όταν πλέον τα στοιχεία εναντίον του ήταν ατράνταχτα, 100.000.000 εκατομμύρια δολάρια ήταν το ποσό της πληρωμής των μελών της FIFA που εμπλέκονταν στο τεράστιο σκάνδαλο, που αφορούσε μεταξύ άλλων δικαιώματα και χορηγίες. Τα χρήματα αυτά ήρθαν να προστεθούν στα υπέρογκα ποσά που επι σειρά ετών διακινούνταν με σκοπό την εξαγορά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Ο Ζεπ Μπλάτερ ακόμα και σήμερα αρνείται τις κατηγορίες που του έχουν αποδοθεί, καθώς και την οποιαδήποτε συμμετοχή στα αμέτρητα σκάνδαλα που έχουν συνδεθεί με το όνομά του. Όσο γρήγορη ήταν η άνοδος, τόσο γρήγορη ήταν και η πτώση του Ελβετού πρώην προέδρου ο οποίος με την ευφυΐα που τον χαρακτηρίζει θα μπορούσε όντως να θέσει νέες βάσεις για τον εκσυγχρονισμό του αθλήματος. Αντ’αυτού, η έλλειψη ηθικής που είχε, συνέδεσε την καριέρα του με μία και μοναδική λέξη, αυτή της «διαφθοράς».
Βασιλική Μπαρτζιώτη