Πρόσωπα

Τάσος Μπακασέτας: Ο 10ος στο κλαμπ των «ιερών τεράτων» της Εθνικής με γκολ σε τρία σερί ματς! (video)

Τάσος Μπακασέτας: Ο 10ος στο κλαμπ των «ιερών τεράτων» της Εθνικής με γκολ σε τρία σερί ματς! (video)

Ο Τάσος Μπακασέτας, με το γκολ απέναντι στην Κύπρο, συμπλήρωσε τρία διαδοχικά ματς της Εθνικής Ελλάδας που βρίσκει δίχτυα. Αν μη τι άλλο ένα σημαντικό επίτευγμα για τον αρχηγό της «γαλανόλευκης», που τον κατατάσσει σε μια ιδιαίτερη λίστα, μαζί με εννέα ακόμη τεράστια ονόματα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Σχετικά Άρθρα

Η Εθνική Ελλάδας ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της στο Nations League πετυχαίνοντας τρεις νίκες στα πρώτα τρία παιχνίδια της διοργάνωσης, κάτι που είχε να συμβεί από το 2016 και τα προκριματικά του Μουντιάλ της Ρωσίας.

Ωστόσο δεν είναι το μόνο αξιοσημείωτο στατιστικό που προέκυψε από τους αγώνες του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος κόντρα σε Βόρειο Ιρλανδία, Κόσοβο και Κύπρο. Κοινή συνισταμένη των νικηφόρων αποτελεσμάτων ήταν τα γκολ του Τάσου Μπακασέτα, ο οποίος έγινε ο δέκατος διαφορετικός ποδοσφαιριστής που σκοράρει σε τρία διαδοχικά ματς με το εθνόσημο και μόλις ο δεύτερος που αγωνίζεται στον χώρο του κέντρου.

Κάτι τέτοιο είχε να συμβεί από το 2016 όταν ο Κώστας Μήτρογλου βρήκε δίχτυα στη νίκη 2-1 επί της Ολλανδίας σε φιλικό την 1η Σεπτεμβρίου, στην «τεσσάρα» επί του Γιβραλτάρ στις 6 του ίδιου μήνα για τα προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου, με την τριάδα να συμπληρώνεται στις 7 Οκτώβρη απέναντι στην Κύπρο.

Βέβαια, για να βρούμε τον πρώτο χρονικά, πρέπει να γυρίσουμε τον χρόνο σχεδόν 60 χρόνια πίσω. Το 1965, από τον Μάρτιο ως τον Οκτώβρη, η Ελλάδα αντιμετώπισε την Ουαλία και δις την Σοβιετική Ένωση, καταγράφοντας ισάριθμες ήττες, πετυχαίνοντας ωστόσο ένα γκολ σε καθεμιά από αυτές. Και τα τρία τέρματα έφεραν την «υπογραφή» του Μίμη Παπαϊωάννου.

Πέρασαν 13 χρόνια για να βρεθεί o επόμενος. Ο Θωμάς Μαύρος συνολικά πέτυχε 11 γκολ στην καριέρα του με την Εθνική, με τα μισά σχεδόν να τα σημειώνει… μονοκοπανιά. Το 1978 πέτυχε χατ-τρικ στην μεγαλύτερη σε έκταση νίκη της Ελλάδας στην ιστορία, το 8-1 επί της Φινλανδίας και ακολούθως από ένα γκολ κόντρα σε Ουγγαρία και Γιουγκοσλαβία.

Κι αν ως τώρα τα ονόματα της λίστας αφορούν καθαρόαιμους σέντερ-φορ, αυτό του Ντίνου Κούη αποτελεί την εξαίρεση. Ο «θρύλος» του Άρη, πρώτος σε συμμετοχές και γκολ στην ιστορία των «κιτρίνων», παρότι χαφ, ξεδίπλωσε το ταλέντο του και με την Εθνική. Στις 33 συμμετοχές με το εθνόσημο, σκόραρε εφτά φορές, με τρεις εκ των οποίων να έρχονται σε διαδοχικά ματς από τον Οκτώβρη ως το Νοέμβρη του 1981. Το πρώτο απέναντι στη Σουηδία, το δεύτερο στην ήττα από τη Δανία και το τρίτο εις βάρος της μετέπειτα Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας, Ιταλίας.

Το 1986 ήταν σειρά του Νίκου Αναστόπουλου να βρει δίχτυα σε τρία διαδοχικά παιχνίδια. Ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών της Εθνικής Ελλάδας «πλήγωσε» κατά σειρά Πολωνία, Ουγγαρία και Κύπρο στην προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Γερμανίας.

Η «σκυτάλη» τρία χρόνια αργότερα πέρασε στον παρτενέρ του «Μουστάκια» στην επίθεση της Εθνικής, Δημήτρη Σαραβάκο. Ο «Μικρός, το 1989, σκόραρε σε τρία σερί φιλικά της «γαλανόλευκης» στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας απέναντι στην Αγγλία, τη Νορβηγία και δις κόντρα στην Ανατολική Γερμανία.

Ο επόμενος της λίστας είναι μια πιο ξεχωριστή περίπτωση. Ο Ντέμης Νικολαΐδης μπορεί να περηφανεύεται ότι δε σκόραρε σε τρία, αλλά τέσσερα σερί ματς! Πρόκειται φυσικά για τον μοναδικό ποδοσφαιριστή της Ελλάδας που έχει ως σήμερα καταφέρει κάτι τέτοιο. Το 1996 στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Γαλλίας, ο Ντέμης «εκτέλεσε» τόσο τον Σλοβένο, όσο και τον Βόσνιο γκολκίπερ, ενώ ενδιάμεσα στα δύο αυτά ματς, είχε χριστεί σκόρερ και στα φιλικά κόντρα σε Γεωργία (δις) και Αλβανία.

Το «πρώτο αίμα» της νέας χιλιετίας προήλθε από τα πόδια του Γιώργου Χ. Γεωργιάδη. Ο διεθνής εξτρέμ σημείωσε δύο τέρματα στο «παρθενικό» ματς της Εθνικής στο 2000 απέναντι στην Αυστρία στις 23 Φλεβάρη. Δύο μήνες νωρίτερα, είχε σημειώσει από ένα γκολ κόντρα σε Μολδαβία και Εσθονία και έτσι συμπλήρωσε τα τρία διαδοχικά ματς με γκολ!

Έτσι, φτάνουμε στον πιο πρόσφατο πριν τους Μήτρογλου και Μπακασέτα και την πιο… ιδιαίτερη περίπτωση από όλους τους προηγούμενους. Ο Φάνης Γκέκας έχει συνδέσει το όνομά του με πολλά γκολ στην καριέρα του με την Ελλάδα, αφού αποτελεί τον τρίτο κατά σειρά στον πίνακα των σκόρερ όλων των εποχών, πίσω από Αναστόπουλο και Χαριστέα, με 24 τέρματα. Τι το ιδιαίτερο έχει το σερί γκολ του Γκέκα; Δεν συνέβη, ούτε μια, ούτε δύο, αλλά τρεις φορές!

Συγκεκριμένα, το 2008 σκόραρε πέντε γκολ σε τρία ματς κόντρα σε Σλοβακία (φιλικό), Λουξεμβούργο (ΠΠΚ) και Λετονία (ΠΠΚ). Λίγους μήνες αργότερα, στην αλλαγή του έτους, πέτυχε καθένα από τα τρία γκολ στις διαδοχικές ισοπαλίες της Εθνικής με 1-1 απέναντι σε Ιταλία, Δανία και Ισραήλ, για να ολοκληρώσει το… χατ-τρικ λίγο πριν την πρόκριση στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής. Στα τρία τελευταία ματς του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στον όμιλο των προκριματικών ο Γκέκας χρίστηκε σκόρερ τόσο κόντρα στην Μολδαβία, όσο και στο Λουξεμβούργο, αλλά κυρίως πέτυχε «καρέ» κόντρα στην Λετονία!

Φώτο: titormos.creations

Βασίλης Βασιλείου
www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0