Τι να τους κάνεις τους επιθετικούς όταν έχεις έναν αμυντικό που κάνει τα πάντα στο χορτάρι; Ο Τζέιμς Ταβερνιέρ, ένας δεξιός οπισθοφύλακας αλλιώτικος από τους άλλους, έχει στείλει επτά (!) φορές τη μπάλα στα δίχτυα της αντίπαλης ομάδας, όντας ο πρώτος σκόρερ του UEFA Europa League, μιμούμενος τον Ρόναλντ Κούμαν της σεζόν 1993/94.
Σπουδαίοι επιθετικοί με το ένστικτο του εκτελεστή έχουν περάσει από τα γήπεδα του UEFA Europa League την τρέχουσα σεζόν (2021/22). Φημισμένα ταλέντα που έχουν συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω τους και έχουν «γράψει» ώρες συμμετοχής στην δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Και τι με αυτό; Στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ φιγουράρει ένας αμυντικός εν ονόματι Τζέιμς Ταβερνιέρ.
Η αργή αναγνώριση
Ο νυν αρχηγός της Ρέιντζερς δεν ήταν πάντα πρωταγωνιστής και κυρίως δεν έπαιζε πάντα στην αμυντική γραμμή. Ο Βρετανός από το Μπράντφορντ «μπουσούλισε» ποδοσφαιρικά στο κέντρο της μεσαίας γραμμής, αποτελώντας τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στα μετόπισθεν και την επίθεση. Παρόλα αυτά η καθιέρωση δεν ήρθε ούτε αγωνιζόμενος ως «οχτάρι» ούτε στην πατρίδα του.
Ο Ταβερνιέρ «έφαγε με το κουτάλι» το αγγλικό ποδόσφαιρο σε όλο του το φάσμα έχοντας περάσει από τέσσερις κατηγορίες. Αδυνατούσε όμως να δείξει τις δυνατότητες του σε διάρκεια και έτσι έπεσε θύμα των συνεχών δανεισμών που δεν το άφηναν σε καμία περίπτωση να εξελιχθεί.
Οι μεστές και συνάμα γεμάτες εμφανίσεις του με τη Μπρίστολ Σίτι στο δεύτερο μισό της σεζόν 2014/15 στη League One, έφεραν τη μεταπήδηση του στη Σκωτία και την Championship για χάρη της Ρέιντζερς. Ο Μαρκ Ουόρμπαρτον, φρέσκος τότε στο τιμόνι του συλλόγου, πίστεψε στις ικανότητες του και κάπως έτσι το πρώτο «κανόνι» της λίστας των σκόρερ του Europa League, βρήκε την «Ιθάκη» του.
Η καθιέρωση στη Γλασκώβη
Από τις πρώτες μέρες παρουσίας του στη Γλασκώβη φαινόταν πως η επιλογή ήταν ιδανική και για τις δυο πλευρές. Ο Ταβερνιέρ πήρε τη φανέλα βασικού στο σπίτι του και το κοντέρ δε σταματούσε να μετράει λεπτά συμμετοχής και καίρια συμβολή στο παιχνίδι της Ρέιντζερς.
Από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στο Άιμπροξ είχε υποσχεθεί πολλά γκολ και όπως αποδεικνύεται κράτησε το λόγο του. Με εκείνον στο δεξί άκρο της άμυνας, η Ρέιντζερς βγήκε από τη ναφθαλίνη του υποβιβασμού και επέστρεψε στις παρυφές του σκωτσέζικου πρωταθλήματος και σε εξαιρετικές πορείες στα Κύπελλα Ευρώπης.
Ο 30χρονος πλέον Βρετανός δεν είναι ένας απλός, καθημερινός δεξιός μπακ. Σπάει τους κανόνες τις τακτικής, ελίσσεται, πατάει το χορτάρι σε σημεία που ούτε φαντάζεται ότι μπορεί να κινηθεί ένας ακραίος μπακ. Κάθε χρονιά που περνάει «ματώνει» τα αντίπαλα δίχτυα, έχοντας σταθερά διψήφιο αριθμό τερμάτων. Αξιοποιεί τους συμπαίκτες του και έχει εξελιχθεί σε ηγέτη της Ρέιντζερς.
Την έχει πάρει από το χέρι σε μια ξέφρενη πορεία
Η ομάδα του Τζιοβάνι Φαν Μπρόχορστ, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, έχει φτάσει μέχρι τον τερματικό σταθμό του ευρωπαϊκού εξπρές, το οποίο κάνει αποβίβαση στη Σεβίλλη (18/5). Εκεί, θα αντιμετωπίσει την Άιντραχτ Φρανκφούρτης, στοχεύοντας στην κατάκτηση του δεύτερου ευρωπαϊκού τίτλου της, μετά το 1972 και το Κύπελλο Κυπελλούχων.
Φυσικά χωρίς τον Τζέιμς Ταβερνιέρ δεν θα τα κατάφερνε. Ο αρχηγός έχει σηκώσει την ομάδα στις πλάτες του, όντας άκρως επιδραστικός στην εξέλιξη της σεζόν και την οδηγεί εκ του ασφαλούς στο δεύτερο τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης από το 2000 και μετά, ευελπιστώντας σε ευτυχέστερη κατάληξη αυτή τη φορά (2008- ήττα 2-0 από τη Ζενίτ). Τότε ήταν ο Μπάρι Φέργκιουσον ο ηγέτης, πλέον είναι ο Ταβερνιέρ, με τη Ρέιντζερς να έχει βρει στο πρόσωπο του, τον πρωταγωνιστή της.
Σε αυτό το δύσβατο αλλά «ηλιόλουστο μονοπάτι», ο χαμογελαστός δεξιός οπισθοφύλακας έχει προσφέρει τα μέγιστα, ακόμα και στην επιθετική συγκομιδή, ειδικά από τη φάση των νοκ-αουτ και έπειτα. Ο Ταβερνιέρ εξελίχθηκε σε δήμιο της Ντόρτμουντ στο πρώτο «θαύμα» του σκωτσέζικου συλλόγου, πετυχαίνοντας τρία τέρματα απέναντι στους Γερμανούς. Ένα στη Βεστφαλία και δυο στο Άιμπροξ, σφραγίζοντας την πρόκριση.
⚽️ GOAL OF THE DAY: @James_Tavernier v Borussia Dortmund pic.twitter.com/l6G2fJsghB
— Rangers Football Club (@RangersFC) March 29, 2022
Συνέχισε και στη φάση των 16 με «σπασμένα τα φρένα» αφού στην εντός έδρας αναμέτρηση απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα έβαλε γκολ και μοίρασε ασίστ. Στις δυο επόμενες αναμετρήσεις μακριά από τη Σκωτία, «χαλάρωσε» επιθετικά πριν πάρει και πάλι το «όπλο» του και εξουδετερώσει τη Μπράγκα. Με τα δυο τέρματα του στη Γλασκώβη, έδωσε συνέχεια στο όνειρο.
Η Ρέιντζερς βρέθηκε να κυνηγάει το σκορ μετά την πρώτη πράξη στη Γερμανία, όμως αυτό δεν την φόβισε. Με τον αρχηγό της να ανοίγει το χορό, έκανε την πολυπόθητη ανατροπή και πήρε το εισιτήριο του τελικού. Ο Ταβερνιέρ, με το έβδομο γκολ του στο θεσμό σκαρφάλωσε στην κορυφή της κατάταξης των σκόρερ και πολύ δύσκολα θα χάσει το Χρυσό Παπούτσι της διοργάνωσης (στο κατόπι του με 5 γκολ ο Ιάπωνας Καμαντά της Άιντραχτ).
James Tavernier ? Europa League goals#UEL pic.twitter.com/t5zWUiMPxt
— UEFA Europa League (@EuropaLeague) May 5, 2022
Ρόναλντ Κούμαν, ο πρώτος
Το γεγονός να ηγείται ένας αμυντικός της λίστας των σκόρερ σε μια διοργάνωση μακράς διάρκειας, δεν είναι και το πιο συχνό φαινόμενο. Παρά ταύτα η περίπτωση του Ταβερνιέρ, όσο περίεργο και αν ακούγεται, δεν είναι η μοναδική. Ο Ρόναλντ Κούμαν κέρδισε το Χρυσό Παπούτσι τη σεζόν 1993/94 στο Champions League, αγωνιζόμενος στο κέντρο της άμυνας της Μπαρτσελόνα.
Ο Ολλανδός είχε άψογη σχέση με τα δίχτυα καθόλη τη διάρκεια της καριέρας του. Το φαρμακερό δεξί του πόδι δεν λάθευε συχνά παρόλο που το πεδίο κίνησης του, ήταν πολλά μέτρα μακριά από το αντίπαλο τέρμα. Ο Κούμαν ήταν ο «φόβος και ο τρόμος» των στημένων φάσεων. Αναλάμβανε σχεδόν όλες τις εκτελέσεις πέναλτι και φάουλ γύρω από την περιοχή του αντιπάλου, με τη μπάλα συχνά να τινάζει τα δίχτυα. Με ένα τέτοιο, ευθύβολο σουτ από έμμεσο φάουλ, είχε χαρίσει στους Μπλαουγκράνα το πρώτο τους Champions League απέναντι στη Σαμπντόρια το 1992.
Την αμέσως επόμενη χρονιά η Μπάρτσα έπεσε θύμα έκπληξης αποχωρώντας νωρίς από το θεσμό εξαιτίας της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ο αποκλεισμός αυτός σόκαρε τους κατόχους του τροπαίου και τους υπενθύμισε με τον χειρότερο τρόπο ότι όλα μπορούν να συμβούν σε τόσο υψηλού επιπέδου διοργάνωση. Από την άλλη τους αφύπνισε μελλοντικά.
Τη σεζόν 1993/94 οι Καταλανοί παρουσιάστηκαν πιο προσηλωμένοι και κατάφεραν να φτάσουν μέχρι τον τελικό της Αθήνας. Σημαντικότατη συνεισφορά σε αυτήν την πορεία είχε ο Ρόναλντ Κούμαν, με τα οκτώ γκολ που πέτυχε σε δώδεκα αναμετρήσεις.
Τρεις εύστοχες εκτελέσεις από τα έντεκα βήματα, μια οβίδα από μεγάλη απόσταση διανύοντας το μισό γήπεδο στον ημιτελικό με την Πόρτο και τέσσερα αριστουργηματικά αγγίγματα σε χτύπηματα φάουλ. Αυτός ήταν ο «King of free kicks», ο σέντερ μπακ που μοιράστηκε το Χρυσό Παπούτσι με τον Νεοζηλανδό επιθετικό της Βέρντερ Βρέμης, Γουίντον Ρούφερ.
Μάνος Φυρογένης