Πρόσωπα

Μπουκάγιο Σάκα: Στο EURO έκλαιγε, αλλά η επιμονή του να εκτελέσει το πέναλτι για την Άρσεναλ, τον… μεγάλωσε απότομα! (video)

Μπουκάγιο Σάκα: Στο EURO έκλαιγε, αλλά η επιμονή του να εκτελέσει το πέναλτι για την Άρσεναλ, τον… μεγάλωσε απότομα! (video)

Την πιο δύσκολη ποδοσφαιρική στιγμή της καριέρας του βίωσε ο Μπουκάγιο Σάκα το καλοκαίρι, όταν και ανέλαβε να εκτελέσει πέναλτι στον τελικό της Εθνικής Αγγλίας απέναντι στην Ιταλία στο EURO. Ναι, αστόχησε, ναι, εκτέθηκε ανεπανόρθωτα, αλλά  μέσα σε λίγους μήνες, ο ίδιος ζήτησε ξανά την μπάλα από τα «11» βήματα, ευστόχησε και απέδειξε πόσο τον βοήθησε εκείνη η… αποτυχία!

Για να μπορέσει κάποιος να ξεχωρίσει σε κάθε τομέα και σε κάτι τι με το οποίο καταπιάνεται, οφείλει να μάθει να διαχειρίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις αποτυχίες. Έτσι, θα μπορεί να αντιλαμβάνεται τι έκανε λάθος και θα μάθει να εξηγεί για ποιον λόγο προέβη και σε μία επιτυχία.

Αυτό ακριβώς έκανε ο 20άχρονος Μπουκάγιο Σάκα μέσα σε 8 μήνες. Πήρε μία αποτυχία, κατάλαβε τι έκανε λάθος, δεν δίστασε να αναλάβει την ευθύνη όταν αυτή του παρουσιάστηκε ξανά και πανηγύρισε ένα γκολ που στο τέλος της σεζόν μπορεί να είναι ιστορικό για την ομάδα του.

Προφανώς και αναφερόμαστε στο χαμένο πέναλτι του τελικού του EURO από τον «σταρ» της Άρσεναλ και στην εύστοχη εκτέλεσή του απέναντι στην Τσέλσι, όπου ζήτησε ο ίδιος την μπάλα, διότι αισθανόταν πως έτσι θα εξιλεωθεί.

Τότε, ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ τον έχρισε ως τον 5ο εκτελεστή της Εθνικής Αγγλίας και όταν ο Πίκφορντ έπιασε το πέναλτι του Ζορζίνιο, ο Σάκα γνώριζε πως έπρεπε να ισοφαρίσει και να δώσει συνέχεια στην «ρώσικη ρουλέτα».

Ωστόσο, τα πόδια του έμοιαζαν ασήκωτα και στις πλάτες του φαινόταν πως κουβαλά ένα ολόκληρο… έθνος. Αστόχησε και αυτομάτως αντιλήφθηκε πως αναμένεται να βιώσει το δυσκολότερο καλοκαίρι του στην σύντομη ποδοσφαιρική του καριέρα.

Όταν ο Μικέλ Αρτέτα κλήθηκε να σχολιάσει το εν λόγω γεγονός, είπε πως αυτό θα τον κάνει καλύτερο. Θα ωριμάσει γρηγορότερα, θα τον κάνει να καταλάβει τι συνθήκες επικρατούν στο ποδοσφαιρικό στερέωμα και θα τον αναδείξει σε ηγέτη στο μέλλον.

Η σεζόν που διανύει με την Άρσεναλ δεν απέχει πολύ από τα λεγόμενα του προπονητή του, αλλά η πραγματική ρεβάνς ήρθε 8 μήνες αργότερα απέναντι στην Τσέλσι. Σε ένα τεράστιας σημασίας ματς. Στο 90ο λεπτό, όπου αν αστοχούσε στο πέναλτι που κέρδισε ο ίδιος και η Τσέλσι κατόρθωνε στον χρόνο που απέμενε να ισοφαρίσει, η «ζημιά» θα ήταν ανεπανόρθωτη.


Δεν σκέφτηκε έτσι όμως. Ζήτησε την μπάλα, είχε την στήριξη του πάγκου, πήρε τα βήματα και διάλεξε την ίδια γωνία με τότε. Ο Μεντί, ένας σπεσιαλίστας του είδους, έπεσε από την άλλη και ο Μπουκάγιο Σάκα βρέθηκε να ξεσπά, πανηγυρίζοντας, μπροστά στους φίλους της ομάδας του.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν αστοχούσε, η προθυμία του να αναλάβει την ευθύνη τον καθιστά πολύ… μεγαλύτερο από την ηλικία του. Αλλά από την στιγμή που και η εκτέλεση συνοδεύτηκε από επιτυχία, ο Μπουκάγιο Σάκα μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένος.

Πήρε μία αποτυχία, την έζησε στο έπακρο και στην πρώτη ευκαιρία που του παρουσιάστηκε, ανέλαβε το ρίσκο! Ανταμείφθηκε πλήρως και η επικείμενη ανανέωση του συμβολαίου του με την Άρσεναλ, θα τον καταστήσει έναν μικρό «ηγέτη» στο ρόστερ των Λονδρέζων!

Δημήτρης Μανάκος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0